În 2019 trebuie să avem în vedere în continuare dezvoltarea și consolidarea IMM-urilor la nivel local și național

28 dec. 2018
Vizualizari: 1058

Nicolae Cîrstea: Spunem bine vă găsim d-lui Iulian Gropoșilă, reprezentant al colegilor IMM-iști din Constanța și vicepreședinte al consiliului la nivel național. D-le Gropoșilă, avem, iată, o întâlnire națională, aici, la Sinaia – sunt idei, sunt dezbateri, se trag concluzii. Cum se văd lucrurile din perspectiva dumneavoastră la acest sfârșit de an?

Iulian Gropoșilă: Deja închiderea de an pentru noi a devenit o bună oportunitate de bilanț. Pentru că în consiliul național, de-a lungul anului dezbatem problematici diverse, iar la moment de bilanț vedem cam care a fost capacitatea noastră de lobby, ce am reușit și ce n-am reușit. Din această perspectivă, cred că anul ăsta Consiliul Național a stat bine, în sensul în care demersurile pe care le-am avut, parte însemnată din ele au avut un feedback bun și rezultatele ne motivează să mergem mai departe.

Nicolae Cîrstea: Care sunt ideile și proiectele pe care consiliul le derulează și care au atras atenția dumneavoastră și la care v-ați adus contribuția?

Iulian Gropoșilă: Ne-ar trebui multe zeci de ore ca să discutăm ceea ce am făcut într-un an. Dar cel mai important este că la nivelul Consiliului Național sunt mai multe direcții de acțiune. Una dintre ele – și cea mai importantă, zic eu – este capacitatea de lobby pentru a schimba legislația în sensul susținerii și dezvoltării IMM-urilor, pentru că, așa cum știți și dumneavoastră, foarte multe probleme, de cele mai multe ori, apar din zona de reglementare. Și atunci, noi suntem – eufemistic vorbind, sigur că da – un fel de câine de pază al sectorului acesta al întreprinderilor mici și mijlocii și, din această perspectivă, suntem foarte, foarte atenți la zona legislativă. Pe de altă parte, și noi avem propuneri concrete, de multe ori acolo unde, în urma studiilor pe care le facem și a sondajelor pe care le realizăm în mediul de afaceri, reies soluții pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntă întreprinzătorii. Pe de altă parte, foarte importantă este și zona de proiecte, iar Consiliul Național al IMM-urilor stă foarte bine în zona asta. Anul ăsta avem proiecte importante pe care le implementăm, în toată România, și ele sunt focalizate pe două direcții importante: 1 – Start-up-uri pentru noi afaceri, pentru că este foarte important să creștem numărul de IMM-uri, să ajungem, și noi, la a o medie europeană de 60 de IMM-uri la mia de locuitori. Iar aici două programe importante, care au venit tot din zona noastră – este vorba de Start-Up Nation și Start-Up Plus, programe care sunt inițiate acum urmare a demersurilor pe care le-am făcut în anii anteriori. Iar a doua dimensiune este dezvoltarea IMM-urilor, pentru că un punct nevralgic la IMM-uri este trecerea de la microîntreprindere la întreprindere mică. Și atunci, este foarte important să susținem în primul rând pe zona digitalizării, care este un domeniu de mare, mare viitor; și a doua dimensiune este a internaționalizării afacerilor, și asta este, iarăși, o direcție foarte importantă.

Nicolae Cîrstea: La nivel local, la Constanța, lucrurile din punctul de vedere al afacerilor cred că stau mai bine decât în multe alte locuri din țară, dar, pe de altă parte, cred că sunt, totuși, și lucruri care pot să fie îmbunătățite.

Iulian Gropoșilă: Eu aș fi reținut în legătură cu Constanța. Da, la Constanța avem un aliat natural – marea, care întotdeauna atrage noi afaceri. Din păcate, administrația locală în continuare este reticentă la dezvoltarea mediului de afaceri local și asta o spun din perspectiva faptului că nu avem, în continuare, programe care să susțină această zonă. Constanța a rămas, din punctul ăsta de vedere, o zonă extrem de conservatoare, focalizată în mod special pe zona socială, iar asta aduce în continuare mari deservicii și prejudicii mediului de afaceri local. Să sperăm că lucrul ăsta va fi surmontat mai repede, să sperăm că autoritatea publică locală și factorii decidenți din Constanța vor înțelege că, fără un mediu de afaceri prosper, nu vor reuși să dinamizeze investițiile în zonă, nu vor reuși să trecem într-o altă dimensiune, pe care noi, la Constanța, o așteptăm de foarte multă vreme.

Nicolae Cîrstea: Pentru că suntem aproape de începutul unui nou an, care credeți că ar fi reușitele consiliului în anul 2019 care ar trebui să se întâmple?

Iulian Gropoșilă: Cred că în 2019 trebuie să avem în vedere în continuare dezvoltarea și consolidarea IMM-urilor la nivel local și național. Există foarte mult potențial, dacă luăm în considerație cele două dimensiuni de care am vorbit mai devreme – digitalizarea, pentru că, nu-i așa, am ieșit ușor, ușor, din economia informațională și intrăm în economia bazată pe cunoștințe, și aceasta schimbă paradigma dezvoltării afacerilor. Eu cred că ăsta va fi avantajul nostru, pentru că, uitați, din păcate, din punctul de vedere al investițiilor în zona infrastructurii stăm încă rău, dar cu infrastructura informațională stăm foarte bine. Și atunci, eu cred că aceasta este o direcție foarte bună. Clustere în domeniul IT – avem modele de bună practică la Cluj. Dacă multiplicăm aceste exemple de bună practică, eu cred că România poate avea o altă dimensiune de business, plecând de la această abordare. Pe de altă parte, personal, pentru mine este un mare și important obiectiv realizarea, în fiecare județ, a unor incubatoare de afaceri. Este foarte important acum, când există aceste programe de tip start-up, ca cei care intră în mediul de business să aibă și un suport pe perioada primilor trei ani de incubare a afacerilor lor. Și atunci, cred că aceste platforme de sprijin pentru afaceri pot fi prioritate locală în perioada următoare, pentru că, așa cum știm, până la 70% din afacerile nou înființate în primii 3-5 ani de zile dispar. Și atunci, aceste business-uri, dacă sunt susținute, sunt preluate… Avem un model, de exemplu în Germania, unde atunci când o afacere intră în stare de insolvență, este preluată de un incubator de genul ăsta, este susținută să depășească momentul de dificultate prin care trece, ulterior refiind pusă în circuitul economic, pentru că, așa cum știm toți, orice firmă care iese din mediul de business aduce deservicii majore, atât bugetului de stat, cât și prosperității locale, unde firma își desfășoară activitatea.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult, sper să stăm de vorbă în perioada următoare și să vedem că aceste idei și proiecte sunt, încet, încet, în aplicare.

Iulian Gropoșilă: Doamne ajută!

În 2019 trebuie să avem în vedere în continuare dezvoltarea și consolidarea IMM-urilor la nivel local și național was last modified: decembrie 25th, 2018 by Iulian Gropoșilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Iulian Gropoșilă

Iulian Gropoșilă

Este Vicepresedinte educatie, inovare si fonduri europene, CNIPMMR.
A mai scris: