Imunitate pentru judecătorii CCR

26 iun. 2018
Vizualizari: 801

Modificările aduse Codurilor penal și de procedură penală sunt și astăzi printre temele din mass-media din România.

„Ministerul Public anunță luni că a finalizat analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală, 33 de articole de lege prezentând elemente de neconstituționalitate. Articolele criticate de Parchetul General se referă la prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare sau drepturile persoanei vătămate și ale inculpatului, dar și la realizarea unei anchete efective”, scrie azi News.ro.

Și tot News.ro redă o declarație a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în legătură cu acțiunile ministrului justiției pentru o corectă informare a ambasadorilor și forurilor europene în legătură cu modificarea codurilor.

„Ministrul justiției elaboreză un document cu o prezentare în rezumat a modificărilor aduse Codurilor penale, care va fi trimis partenerilor externi ai României, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, luni, la finalul ședinței coaliției de guvernare. El a susținut că s-a decis elaborarea acestui document, în care să fie făcută «o informare obiectivă», în contextul «campaniei furibunde de dezinformare» cu privire la modificarea codurilor”, notează News.ro.

Judecătorii Curții Constituționale, care sunt deseori chemați să se pronunțe asupra excepțiilor de neconstituționalitate ale unor articole de lege votate de Parlament, vor avea puteri sporite.

„Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 70 de voturi «pentru» și 28 de voturi «împotrivă», modificările la Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, astfel că judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală, decât cu încuviințarea a două treimi din plenului Curții, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)”, notează azi News.ro.

Zeci de articole au fost declarate neconstituționale, când Codurile penale au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului sau au fost modificate prin ordonanțe de urgență, a arătat, într-o conferință de presă, sâmbătă, la Suceava, ministrul justiției, Tudorel Toader.

„«Eu, personal, constat că există o mare preocupare față de evoluțiile sociale, chiar și față de procesul legislativ. Constat faptul că, de multe ori, legile sunt adoptate în grabă – spre exemplu, când Codurile, legi fundamentale, au fost adoptate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin ordonanță de urgență. […] Norma juridică penală e cea mai severă normă. Este bariera dincolo de care nu trebuie să treci, pentru că, dacă treci, cu voie sau fără voie, cu intenție sau din culpă, se numește că autorul suportă sancțiunea normei juridice penale – pedeapsa, care-i cea mai severă. Dacă acele Coduri, care au cea mai mare intruziune în viața privată, cu cele mai mari sancțiuni, ulterior, Curtea Constituțională a declarat zeci de articole neconstituționale, atunci ne întoarcem la echilibrul dintre măsura luată, procedura parcursă și valoarea protejată», a spus ministrul Toader”, scrie Agerpres.

„Ministrul Toader a reamintit că, pe 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege emis de Ministerul Justiției pentru modificarea Codului penal și a celui de procedură penală, în limitele punerii în aplicare a celor două Coduri cu deciziile Curții Constituționale și transpunerii a două directive europene, o directivă privind confiscarea extinsă și o alta privind prezumția de nevinovăție”, mai arată Agerpres.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni că nu este exclusă suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în contextul în care liderul social democraților spune că președintele a întârziat nepermis de mult cu luarea unei decizii privind revocarea Laurei Codruța Kovesi”, scrie azi Mediafax.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc aduce în atenția opiniei publice abuzurile din Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret din perioada comunistă.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus un denunț la Parchetul General pentru anchetarea cazurilor de tratamente neomenoase, aplicate în timpul regimului comunist, în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Acțiunea face referire la perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în care au murit 340 de copii. Spitalul de copii neuropsihici Siret, localizat în partea de nord a României, și numit sugestiv, în limbajul localnicilor, «Orfelinatul Groazei», a fost înființat în 1956, prin ordin al ministrului Sănătății, fiind printre primele unități medicale din România comunistă dedicată afecțiunilor neurologice infantile”, se arată într-un comunicat al IICCMER, citat de Adevărul.

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect al Executivului, aflat în procedură de urgență, care modifică o serie de acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, referitoare la autoritatea polițistului și majorarea amenzilor aplicate persoanelor care refuză să se legitimeze.

„Proiectul adoptat, luni, tacit de Senat, în calitate de prim for sesizat, prevede și o majorare a cuantumului amenzilor de la 100-500 de lei, la un maximum între 500-1.500 de lei, aplicate persoanelor care refuză să dea informații referitoare la identitate. Motivul prevăzut în proiect este faptul că refuzul unei persoane de a fi legitimată presupune deplasarea acesteia la sediul poliției, interval orar în care polițistul nu poate interveni la alte cazuri”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

 

Imunitate pentru judecătorii CCR was last modified: iunie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: