Impunerea soluționării unei căi extraordinare de atac ce nu întruneşte condiţiile legale. Respingerea contestației în anulare ca inadmisibilă (NCPP)

17 ian. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 149
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 342/2021

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 426, art. 427, art. 428, art. 431

Înalta Curte, examinând admisibilitatea în principiu a contestației în anulare formulate de contestatorii B. și A., prin prisma dispozițiilor art. 431 alin. (2) raportat la art. 426 și urm. C. proc. pen., constată că aceasta este inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

Contestația în anulare este calea extraordinară de atac ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în scopul anulării unei hotărâri definitive pronunțate cu încălcarea normelor procesual penale.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

Conform dispozițiilor art. 431 din C. proc. pen., contestația în anulare este supusă unei verificări prealabile judecării în fond a acesteia, instanța fiind obligată să examineze admisibilitatea în principiu a cererii, înainte de a se pronunța pe fondul contestației.

În această etapă procesuală, instanța examinează îndeplinirea condițiilor de admitere în principiu a contestației în anulare, care rezultă din dispozițiile art. 426, art. 427, art. 428 și art. 431 alin. (2) din C. proc. pen.. Astfel, instanța examinează dacă cererea de contestație în anulare privește hotărâri penale definitive, dacă este introdusă de o persoană care are calitatea cerută de lege pentru a exercita calea extraordinară de atac, dacă este introdusă în termenul prevăzut de lege, dacă motivul pe care se sprijină contestația este unul dintre cele prevăzute de art. 426 C. proc. pen. și dacă în sprijinul contestației sunt depuse dovezi ori sunt invocate dovezi care există în dosar.

Prin urmare, admiterea în principiu este condiționată, între altele, de constatarea că hotărârea împotriva căreia este formulată calea de atac este susceptibilă de a fi atacată cu contestație în anulare.

În acest sens, Înalta Curte amintește că, în ceea ce privește calea extraordinară de atac a contestației în anulare, indiferent de motivul invocat, aceasta poate fi exercitată numai împotriva hotărârilor penale definitive prin care s-a soluționat fondul cauzei.

Pe cale de consecință, hotărârile judecătorești prin care nu se rezolvă fondul cauzei nu pot face obiectul unei contestații în anulare.

Or, prin sentința nr. 264 din data de 11 mai 2021 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în dosarul nr. x/2021, împotriva căreia s-a exercitat prezenta cale extraordinară de atac, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatorii A. și B. împotriva sentinței penale nr. 238 din data de 22 aprilie 2021, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală în dosarul nr. x/2021

Cu alte cuvinte, sentința împotriva căreia petenții au formulat contestație în anulare, nu reprezintă o hotărâre prin care s-a rezolvat fondul cauzei, printr-o soluție de condamnare, achitare sau de încetare a procesului penal.

Se contată, așadar, că Înalta Curte de Casație și Justiție a fost învestită cu soluționarea unei căi extraordinare de atac ce nu întrunește condițiile legale, formulate cu încălcarea principiului instituit de art. 129 din Constituția României, potrivită căruia „împotriva hotărârilor judecătorești, părțile pot exercita căile de atac, în condițiile legii”.

Mai mult, Înalta Curte notează că petenții au declarat, în mod formal, prezenta cale extraordinară de atac, în condițiile în care nu au invocat niciun motiv, care să se circumscrie cazurilor de contestație în anulare, prevăzute de art. 426 C. proc. pen.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 431 din C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de petenții B. și A. împotriva sentinței nr. 264 din data de 11 mai 2021 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în dosarul nr. x/2021.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga petenții la plata sumei de câte 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala
Impunerea soluționării unei căi extraordinare de atac ce nu întrunește condițiile legale. Respingerea contestației în anulare ca inadmisibilă (NCPP) was last modified: ianuarie 18th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter