Christoph Munz: Impresia mea este că dezbaterea privind independența avocaților în România a luat o direcție bună

22 mai 2017
Vizualizari: 924

Nicolae Cîrstea: Domnule vicepreședinte, ne bucurăm să vă cunoaștem; ne bucurăm de această vizită la Craiova. Independența Avocaților este o temă generoasă. FBE al cărei președinte sunteți s-a implicat activ în această conferință regională.

Christoph Munz: Da, suntem foarte fericiți să ne aflăm aici la această conferință, despre care ne-a informat Baroul Dolj și ne-a invitat să participăm. Avem deja o legătură bună cu Baroul din Cluj, reprezentat de către doamna Stanca Gidro, și suntem foarte fericiți să participăm cu doi membri ai FBE, Charles Kaufhold, secretarul general și cu mine, în calitate de vicepreședinte al Comisiei și, de asemenea, în calitate de cenzor al Președinției.

Nicolae Cîrstea: Independența avocaților este în România o temă de dezbatere nu numai la nivelul profesiilor juridice, al profesiei de avocat, dar și în mass-media locală sau centrală. Din experiența dumneavoastră, această zonă a independenței avocaților este la fel de importantă în toate statele unde aveți reprezentare la nivel de barouri?

Christoph Munz: Da, cred că este importantă pentru că profesia de avocat trebuie să lupte pentru independența ei și în afara barourilor. Spre exemplu, avocații sunt atacați în mass-media dacă apără cazuri politice sau penale. Prin urmare este foarte important să se lupte împotriva acestei presiuni din mass-media și să se apere independența avocaților.

Nicolae Cîrstea: La nivel concret, cum sprijiniți barourile care sunt reprezentate în organizația dumneavoastră și în general profesia de avocat în țările din care aceste barouri fac parte?

Christoph Munz: Noi sprijinim barourile și dacă acestea ne aduc la cunoștință diferite probleme, le punem în discuție în cadrul adunărilor generale, le discutăm la nivelul președinției, adoptăm rezoluții. Spre exemplu, am scris către autoritățile din Bulgaria odată, de asemenea din Germania și Spania, în speță către Ministerul de Justiție, fie și doar pentru a ne exprima punctul nostru de vedere și să fim reprezentați la acest nivel.

Nicolae Cîrstea: La nivelul țărilor care au reprezentare în organizația dumneavoastră, care sunt acelea în care independența avocaților ridică cele mai mari probleme?

Christoph Munz: Consider că țara care are cele mai mari probleme este Turcia, în lumina evenimentelor din ultimul an. De asemenea, și Polonia are ceva probleme, pentru că activitatea guvernului afectează independența Curții Constituționale și restrânge drepturile avocaților. Acestea sunt probabil țările unde întâlnim cele mai grave probleme la acest moment, dar ne-am concentrat atenția și asupra ultimelor evenimente din Marea Britanie în contextul Brexit-ului, care are un efect și asupra profesiilor juridice.

Nicolae Cîrstea: Din discuțiile de astăzi, dar și din discuțiile cu reprezentanții pe care România îi are în organizația dumneavoastră, cum ne situăm din acest punct de vedere al independenței avocaților?

Christoph Munz: Impresia mea este că dezbaterea privind independența avocaților în România a luat o direcție bună, barourile sunt informate și conștiente de provocările profesiei și cred că vor reuși să formuleze un punct de vedere și să-l exprime la nivel înalt.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Christoph Munz: Eu vă mulțumesc. Mi-a făcut plăcere să avem această discuție.

Christoph Munz: Impresia mea este că dezbaterea privind independența avocaților în România a luat o direcție bună was last modified: mai 23rd, 2017 by Munz Christoph

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice