Impozit pe venit. Declarația unică

14 ian. 2021
Vizualizari: 630

Ordinul președintelui ANAF nr. 14/2021 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (M. Of. nr. 33/ 12 ianuarie 2021)

Intrare în vigoare: 12 ianuarie 2021

OPANAF nr. 14/2021 modifică formularul (212) cu privire la următoarele aspecte:

1. Capitolul I – Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate

1.1. Ca urmare a acordării unor indemnizații pentru persoanele fizice, în sumă brută, în cursul anului 2020, se adaugă secțiuni noi:

– Secțiunea 5 – Date privind indemnizația prevăzută la art. XV alin. (1), (1^1) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020.

Secțiunea se completează de:

(i) profesioniști, definiți conform art. 3 alin. (2) Cod civil,

(ii) persoane care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005,

(iii) avocați,

(iv) persoane care obțin exclusiv venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, a căror activitate a fost întreruptă/redusă pe perioada stării de urgență ca urmare a pandemiei de coronavirus și care au beneficiat de indemnizațiile prevăzte de O.U.G. nr. 30/2020.

– Secțiunea 6 – Date privind indemnizația prevăzută la art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020.

Se includ în această secțiune sumele încasate de profesioniști, definiți conform art. 3 alin. (2) din Codul civil și persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 ca urmare a reducerii timpului de muncă cu maxim 50% din durata zilnică, săptămânală, lunară prevăzută în contractul/convenția de muncă.

– Secțiunea 9 – Bonificație pentru plata impozitului pe venitul anual și al contribuțiilor sociale.

Secțiunea se completează de către persoanele fizice care beneficiază de bonificația pentru plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.

Nu fac obiectul bonificației impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizațiilor acordate conform art. XV alin. (1), (1^1) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020 și art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020.

1.2. La Secțiunea 4 – Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real – se ia în considerare (se deduce) și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, puse în funcțiune în anul pentru care se depune declarația.

1.3. Secțiunea 7 – Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă – se actualizează conform noilor secțiuni introduse (secțiunile 5 și 6 referitoare la indemnizațiile acordate conform O.U.G. nr. 30/2020 și O.U.G. nr. 132/2020)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2. Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate

2.1. Se modifică titlul subsecțiunii 2 din Secțiunea 1: Date privind impozitul pe veniturile din activități independente din România, impuse pe bază de norme de venit.

Subsecțiunea se completează de către persoanele fizice care desfășoară activități independente, individual sau într-o formă de asociere pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit. Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care obțin venituri din activități scutite de la plata impozitului pe venit au obligația completării acestei secțiuni și să depună declarația.

2.2. Secțiunea 1 subsecțiunea 3 – Date privind impozitul pe veniturile din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit – se actualizează conform Legii nr. 295/2020.

 

Impozit pe venit. Declarația unică was last modified: ianuarie 14th, 2021 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: