Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată

13 dec. 2022
Vizualizari: 276

În ultimii ani, industria aeronautică din România a atras o serie de investiții în unități de producție sau reparare/mentenanță de aeronave și componente atât din categoria civilă, cât și militară. Odată cu expansiunea acestei industrii au crescut și importurile de materii prime în România sau piese de schimb supuse prelucrărilor sau utilizate la reparația aeronavelor (inclusiv a părților de aeronave). O bună parte din produsele finite au rămas în piața europeană sau au fost exportate în afara acesteia.

Implicit, importurile de astfel de materii prime au generat și costuri cu taxele vamale pe care marii jucători din piața aeronautică au trebuit să le suporte. La importul clasic de astfel de materii prime (de ex. aliaje din titan sau aluminiu) și/sau piese de schimb, în mod normal sunt aplicabile taxe vamale între 3-10% din valoarea declarată în vamă, cu excepția cazului în care sunt aplicate regimuri vamale speciale. Pot fi aceste costuri evitate, astfel încât companiile din industrie să-și crească competitivitatea? Răspunsul este da, după cum vom detalia în continuare.

În cazul materiilor prime non-UE supuse prelucrărilor sau destinate reparațiilor de aeronave sau părți ale acestora, legislația vamală pune la dispoziția producătorilor/importatorilor regimul de perfecționare activă.

Ce presupune regimul de perfecționare activă?

Materia primă destinată prelucrării în România (de ex. pentru producția/repararea de aeronave civile/militare și părți) poate fi importată cu scutire sau reducere de taxe vamale astfel:

• dacă produsul rezultat în urma prelucrării este exportat în afara UE producătorul/importatorul beneficiază de scutire de taxe vamale atât pentru materia primă utilizată la prelucrare, cât și pentru produsul finit exportat;

• dacă produsul rezultat rămâne în piața europeană, producătorul/importatorul are posibilitatea să aleagă să plătească taxa vamală cea mai redusă, adică ori cea aplicabilă materiei prime ori cea aplicabilă produsului finit prelucrat (în funcție de care nivel este mai mic).

Aplicarea unui astfel de regim vamal necesită obținerea în prealabil a unei autorizații de la autoritatea vamală (autorizație care se obține în 3-4 luni maxim). Partea cea mai complexă cu care companiile s-au confruntat atunci când au dorit să aplice un astfel de regim a fost cea a formalităților de încheiere a regimului. Mai precis, să arate autorității vamale faptul că materiile prime importate (aflate sub supraveghere vamală) au fost efectiv prelucrate și incluse în produsele finite rezultate, proces destul de complex care necesită reconcilieri, depunerea de deconturi de încheiere și alte formalități mari consumatoare de timp. Poate fi procedura de încheiere simplificată?

Materialul integral este disponibil aici.

Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată was last modified: decembrie 13th, 2022 by Mihai Petre

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice