Importanţa dreptului bancar ca ramură de sine stătătoare

13 apr. 2018
Vizualizari: 1381

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Timișoara, cu dl Ianfred Silberstein. D-le Silberstein, o plăcere, ca de fiecare dată, dacă nu mă înșel, sunteți inițiatorul acestei serii de conferințe și evenimente pe zona Dreptului bancar.

Ianfred Silberstein: Da, e într-adevăr o bucurie pentru mine să văd că ele se păstrează în continuare, colocviile juridice ale Băncii Naționale le-am inițiat eu, printr-o notă pe care am făcut-o Consiliului de Administrație a Băncii Naționale și a fost aprobat. Și, în consecință, mă bucur că și în continuare se păstrează aceste lucruri și s-au extins și în țară. Iar, pe de altă parte, mă bucură și celălalt aspect, că dl Lucian Bercea a pus și sub egida Asociației Europene de Drept Bancar și Financiar România, pe care o conduc, și în cadrul căreia dânsul este președintele filialei din Timișoara. Așa că mă bucur că se desfășoară acest lucru și am venit cu interes.

Nicolae Cîrstea: Cum observați, privind retrospectiv, în ultimii 20 de ani, să zicem, mai ales că ați fost și șeful Direcției Juridice din interiorul Băncii Naționale? Cum se vede această evoluție a dreptului bancar? Putem să vorbim de o evoluție?

Ianfred Silberstein: Sigur că putem vorbi de o evoluție, mai ales pentru că inițial am fost dintre cei care ne-am luptat pentru recunoașterea unui drept bancar, fiindcă înainte de 90 nu era decât dreptul financiar, care n-are nicio tangență cu dreptul bancar. Iar acum ne bucurăm de o ramură de sine stătătoare, unele instituții de învățământ superior chiar o au în programă. Și atunci, e un lucru îmbucurător că se face acest lucru și oamenii pot să cunoască foarte bine. Dreptul bancar este extins foarte mult și tocmai în acest spirit al interesului care e pentru dreptul bancar, vreau să vă spun că între 18 și 20 aprilie vom avea a 13-a conferință internațională, cu o largă participare – vor fi prezenți reprezentanți ai Băncii Centrale Europene, FMI, Bundesbank, Banca Națională a Belgiei, Banca Centrală a Luxemburgului, Banca Spaniei, Banca Africii de Sud; profesori universitari: profesorul Thierry Bonneau de la Sorbona și profesorul Laguna de la Madrid, președinta pe întreaga Europa a Asociației Europene de Drept Bancar și Financiar și vicepreședintele va veni, reprezentantul OTP Bank din Budapesta… Așa că e un cerc destul de larg, în care sperăm să dezbatem probleme de drept bancar de interes și cine dorește e bine-venit să participe și la acest eveniment.

Nicolae Cîrstea: Practic dumneavoastră sunteți organizatorul principal…

Ianfred Silberstein: M-am ocupat de asta, în dubla calitate pe care o am, și de președinte a ADBF-ului România și a Asociației Consilierilor Juridici din sistemul financiar-bancar și am pornit-o în 2006 sub egida Asociației Consilierilor și apoi, în 2009, de când s-a creat și ADBF-ul, s-a extins sub egida ambelor asociații.

Nicolae Cîrstea: Mă bucur să văd că ați construit caractere și colegi tineri, care au preluat ștafeta de la dumneavoastră și alături de care sunteți nu numai la Timișoara, ci peste tot în țară.

Ianfred Silberstein: Și m-am bucurat că acum, la Timișoara, am întâlnit foarte mulți dintre participanți, colegi de-ai mei, directorii direcțiilor juridice din Banca Națională, din Banca Comercială și Bancpost, pe care i-am găsit aici, unii colegi avocați, cadre universitare cu care am colaborat înainte – cum e d-na Avram, care a fost directoarea Juridicului de la BRD sau d-na av. Elena Iacob, care a fost directoarea Juridicului de la Bancpost.

Nicolae Cîrstea: Observ că țineți strâns la piept o revistă, practic inițiată tot de dumneavoastră.

Ianfred Silberstein: Nu, e inițiată după plecarea mea din Banca Națională, dar am avut și eu articole în această revistă. Este o revistă de talie internațională, în care sunt prezentate atât lucrări de drept, cât și lucrări economice, și care apare în două numere pe an și sunt interesante. Și, cum am observat că mi-a scăpat numărul ăsta, l-am primit prin bunăvoința colegelor de aici.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc d-le Silberstein și sper să ne vedem și cu alte ocazii.

Ianfred Silberstein: Și sper să avem o colaborare cât mai bună.

Importanța dreptului bancar ca ramură de sine stătătoare was last modified: aprilie 13th, 2018 by Ianfred Silberstein

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice