Îmi amintesc cu plăcere anul 2003, când eu însumi eram student Erasmus

6 iul. 2016
Vizualizari: 3064
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Domnule profesor, sunteți coordonatorul unui program important, de fapt a unor programe – Erasmus și Relații internaționale – a Facultății de Drept din Craiova. Vorbiți-ne despre această activitate deosebită pe care o desfășurați în cadrul facultății.

Mădălin Savu Ticu: Bună ziua. Da, așa cum ați spus și dumneavoastră, am bucuria și onoarea să mă ocup de Relațiile internaționale ale facultății prin prisma acestui program, Erasmus plus. E un program al Uniunii Europene, care sprijină studenții, atât din licență, cât și din masterat, cât și studenții doctoranzi, să beneficieze de burse de studiu și de plasament în străinătate. Facultatea de Drept a Universității din Craiova are o bază de relații foarte dezvoltată cu universități europene, în principal cu cele franceze – și dacă-mi permiteți, am să enumăr câteva dintre ele: Ar fi vorba de Universitatea din L’Isle, Université L’Isle 2 Droit et Santé, care este una dintre cele mai mari universități din Franța. Mergând spre sud întâlnim Universitatea din Toulon, de curând am încheiat un acord cu Universitatea din Corsica – Universitatea Pascuale Paoli – și dintre relațiile mai vechi pe care le avem ar fi Universitatea din Dijon, una dintre cele mai prestigioase universități din Franța, Universitatea din Besançon și Universitatea din Lyon.

Pe partea de relații internaționale cu Spania am încheiat acorduri cu Universitatea Autonomă din Madrid, cu Universitatea din Salamanca și de curând am finalizat un acord pe relații internaționale cu Universitatea La Corunia. În Italia avem acorduri cu Torino, cu Roma și cu Milano; în Germania avem acord internațional cu Universitatea din Satland; am încheiat acorduri și cu prietenii și vecinii noștri, Universitatea din Bulgaria, Sofia – New Bulgarian University – și Universitatea din Pecs, Sofia. Avem acorduri încheiate și cu universități din Turcia – Istanbul Kemerburgaz, iar pe partea de acorduri cu predare în limba engleză, de curând am încheiat două acorduri cu universități din Polonia – Universitatea din Varșovia și cea din Cracovia.

Universul Juridic: Toate aceste acorduri – ați enumerat o groază de acorduri – oferă o deschidere extraordinară a Facultății din Craiova în plan European. Practic studenții de la Craiova pot efectua stagii – nu? – în toate aceste universități enumerate de dumneavoastră. Cum poate un student, să spunem în anul întâi sau în anii terminali, să acceseze un astfel de program?

Mădălin Savu Ticu: Pentru a putea beneficia de o bursă Erasmus, studenții trebuie să participe la o preselecție. Există o procedură de înscriere, există un examen, care constă în testarea cunoștințelor de Drept și testarea cunoștințelor de limbă străină. Din momentul în care au fost admiși încheiem toate formalitățile, studenții merg și studiază la universitățile partenere timp de un semestru sau de un an. Îmi amintesc cu plăcere anul 2003, când eu însumi eram student Erasmus și beneficiam de unele dintre primele acorduri încheiate la vremea respectivă cu universități din Franța. De atunci și până acum numărul de studenți care beneficiază de burse Erasmus a crescut exponențial. Avem la ora aceasta în jur de 15 studenți care beneficiază anual de burse Erasmus de licență, 8-10 masteranzi și doctoranzi care beneficiază de burse de plasament. Aceștia studiază timp de un semestru sau de un an, așa cum vă spuneam, într-o limbă străină – ăsta ar fi un mare câștig. Un și mai mare câștig ar fi acela că au contact cu un alt sistem juridic, pot profita de aspectele de Drept comparat, se dezvoltă mai bine profesional, dar și personal – pentru că nu este ușor să te descurci singur departe de casă timp de un semestru sau timp de un an – și este un câștig, dacă vreți, și de imagine; al nostru, ca țară, ca facultate.

Urmarea acestui câștig este faptul că în ultimii ani avem și studenți străini care vin să…

Universul Juridic: Exact asta vroiam să vă întreb: Aveți studenți străini care au venit la Craiova? Probabil ați colectat într-un fel și părerile lor legate de Craiova, de programa de aici, de programa școlară, programa universitară de aici. Care sunt impresiile lor?

Mădălin Savu Ticu: Da. Sunt studenți, spre exemplu am avut studenți din Bulgaria, de curând am avut studenți din Croația, avem acum un student de la Torino, care a studiat un an de zile aici, la noi. Au aflat, pe diferite canale, de Facultatea de Drept de la Craiova, au aflat de cursurile pe care le facem noi aici, a contat poate foarte mult faptul că beneficiem de o bază materială, de o bază logistică foarte bună, dovadă sediul facultății, de volume numeroase în limbi străine, cu care am dotat biblioteca și, totodată, de faptul că din rândul colegilor mei, care sunt în mare parte tineri și foarte tineri, mulți dintre aceștia au profitat – să spunem așa – au efectuat stagii de doctorat în cotutelă, sub îndrumarea unui conducător de doctorat din țară, dar și a unui conducător de doctorat din străinătate.

Este un câștig real, care duce treptat către o noțiune pe care noi vrem să o dezvoltăm, aceea de eurojurist. Juristul actual, din România, nu mai poate fi un jurist localizat. Este un jurist care necesită cunoștințe temeinice de Drept, dar pe lângă Drept ar fi nevoi și de cel puțin două limbi străine, de stagii, așa cum sunt stagiile de care profită și studenții noștri la diverse instituții europene, și de faptul că au șansa să lucreze ulterior acolo. Au un mare avantaj cei care profită de aceste relații internaționale, în primul rând în plan personal.

Universul Juridic: Aceste programe de mobilități, practic, aș vrea să vă întreb dacă un student care este în an terminal mai poate beneficia de acest program.

Mădălin Savu Ticu: Da. Și studenții în an terminal beneficiază de aceste programe. Este ceva mai greu, este adevărat, dar chiar de curând am avut o studentă, în anul 4, acum trebuie să susțină licența, se apropie de finalizarea studiilor, care, pe primul semestru din anul 4 a beneficiat de o bursă de studiu la Universitatea Autonomă din Madrid. E mai greu, dar curajul, tinerețea, vigoarea lor îi ajută, îi sprijină și mulți dintre cei care au plecat să studieze în ani terminali, după ce s-au întors la Craiova și și-au terminat studiile, au optat pentru a urma un masterat la universitatea în cadrul căreia au studiat timp de un semestru; sau chiar, ulterior, un doctorat, deci.

Au ideea de continuitate și relațiile bune pe care le stabilesc acolo, imaginea bună pe care și-o fac profesorii străini despre ei îi ajută foarte mult în ceea ce înseamnă constituirea dosarului și continuarea studiilor acolo, pe palierul acesta, mai ales pentru cei care vor – să spunem – să rămână să lucreze în învățământul superior sau în cadrul instituțiilor europene. Pentru că avem studenți, avem prieteni, colegi, care ne reprezintă cu demnitate, cu brio la Camera Internațională de Comerț de la Paris, la CEDO, la Consiliul Europei, la Curtea de Justiție de la Luxembourg – sunt doar câteva instituții care-mi vin acum în minte.

Universul Juridic: Acest program de mobilități pentru studenți va fi urmat și de unul pentru profesori? Pentru că presupun că și profesorii sunt interesați să cunoască alte sisteme, să activeze în alte sisteme.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mădălin Savu Ticu: Este derulat în paralel. Nu există o ruptură între aceste două programe. În fiecare an facultatea noastră de Drept primește undeva între 7-8-9 profesori invitați. Spre exemplu, acum o săptămână am avut o colegă de la New Bulgarian University, care a venit și a ținut cursuri în limba engleză pentru studenții noștri, peste două săptămâni vom avea unul dintre prietenii noștri și profesorii cei mai cunoscuți din Germania, de la Universitatea din Satland, dl profesor Martinec, care vine să susțină un curs pe armonizarea Dreptului european, destinat în principal masteranzilor și doctoranzilor; în toamnă vor veni colegii noștri de la Dijon, dl prof. Patrik Charlot și dl prof. Ian Ledier, care vor susține cursuri de Drept administrativ comparat, Drept european, Istoria ideilor juridice și politice. Deci avem preocuparea aceasta de a aduce, de a invita profesori din străinătate și de a sprijini dezvoltarea studenților noștri. În același timp, și colegii mei, printre care și eu mă număr, mergem o dată pe an la universitățile europene despre care v-am vorbit și susținem perioade de instruire sau perioade de predare, după cum este vorba de semestru sau de sesiune.

Universul Juridic: Veți ajunge în timp să susțineți un program în limba engleză sau limba franceză, în cadrul universității dumneavoastră. Cum credeți că se va derula acest proiect? În ce perioadă de timp se va ajunge la o asemenea realitate?

Mădălin Savu Ticu: Mă bucur că ați amintit de acest aspect. Este aproape de a deveni realitate, pentru că de curând au fost înaintate documentele care privesc acreditarea unui asemenea program, în principal, în primul rând pe partea de master, un program destinat masteratului, cu predare în limba franceză, pentru început. Va fi urmat, probabil, și de un program cu predare în limba engleză. În cadrul acestui program, profesorii despre care v-am amintit vor veni să susțină cursuri la noi, la Facultatea de Drept, iar profesorii noștri vorbitori de limbă franceză, vor susține, și dumnealor, aceste cursuri.

Grupul țintă vizat, pe lângă studenții noștri, ar fi format și din masteranzi din cadrul universităților europene, care ar dori să efectueze un an sau doi de masterat aici, la noi, la Craiova.

Universul Juridic: Ce specializare s-ar obține după un astfel de curs?

Mădălin Savu Ticu: Ideea unui asemenea masterat este aceea de a transfera lucrurile spre ceea ce vă spuneam mai devreme, spre ideea de eurojurist. Ar fi vorba în principal de materii care vizează Dreptul european, care vizează Dreptul internațional public, Dreptul internațional privat, disciplinele care vizează Dreptul constituțional, aspecte de ideologie politică, aspecte de teorie a Statului și a Dreptului, aspecte de filosofie juridică. Deci chestiuni care sunt cumva urmare a acestei familii a Uniunii Europene, din care facem și noi parte.

Îmi amintesc cu plăcere anul 2003, când eu însumi eram student Erasmus was last modified: iulie 4th, 2016 by Mădălin Savu Ticu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mădălin Savu Ticu

Mădălin Savu Ticu

Este lect. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova.
A mai scris: