Iese soarele şi pe strada noastră

24 feb. 2017
Vizualizari: 1519

Intrăm în weekend, după o săptămână plină de evenimente. Guvernul a fost remaniat și Ordonanța nr. 13/2017 a fost definitiv îngropată.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Agerpres: „șeful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 14/2017 privind abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010”.

România poate merge mai departe.

Agerpres notează că: „Procurorul Constantin Sima de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din funcție prin pensionare”.

Dacă Ordonanța nr. 13 a fost respinsă, un alt proiect de lege al fostului ministru Iordache este criticat de CSM. News.ro scrie că: „Direcția Legislație din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) critică proiectul de lege al PSD privind grațierea colectivă a unor pedepse și arată, într-un punct de vedere care urmează să fie discutat în plenul CSM din 28 februarie, că proiectul de lege este insuficient explicat, iar o grațiere colectivă este de natură să „creeze un sentiment de insecuritate socială”.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, comentează motivarea Deciziei CCR, referitoare la sesizarea făcută de CSM cu privire la O.U.G. nr. 13/2017.

Tăriceanu susține că, prin motivarea deciziei referitoare la sesizarea făcută de CSM cu privire la O.U.G. nr. 13, Curtea Constituțională a României transmite Consiliului să respecte separația puterilor în stat.

„Motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește sesizarea făcută de CSM referitoare la ordonanța adoptată de Guvern reprezintă nu doar o lovitură pentru conducerea CSM, dar și o readucere aminte a menirii acestui for. CCR transmite CSM un mesaj clar: respectați separația puterilor în stat. Este un mesaj pe care l-am dat și eu, în nenumărate rânduri, ca președinte al Senatului, când CSM a intervenit brutal în activitatea Parlamentului. (…) De curând, componența CSM  s-a schimbat, înnoit și sper ca aceste voci noi să atragă atenția asupra exceselor instituției. Mai ales acum, când au de partea lor această motivare a CCR. Este timpul ca CSM să respecte separația puterilor în stat și rolul său în arhitectura sistemului de justiție”, a scris Tăriceanu, vineri, pe Facebook, potrivit Agerpres.

News.ro scrie despre o întâlnire importantă a ministrului de interne, Carmen Dan. Aceasta s-a întâlnit cu ambasadorul SUA.

„Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, cei doi oficiali subliniind necesitatea intensificării cooperării dintre țara noastră și Statele Unite, în acord cu parteneriatul strategic încheiat de cele două state, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI)”, notează News.ro.

O altă întâlnirte importantă va fi luni la Budapesta.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, va face luni, 27 februarie, o vizită oficială la Budapesta, la invitația omologului sau ungar, Peter Szijjarto, anunță MAE, într-un comunicat. Programul vizitei include și o întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban.

Potrivit MAE, citat de HotNews: „În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe va susține importanța intensificării dialogului politico-diplomatic, pe teme de interes comun, precum și dinamizarea cooperarii economice, fiecare dintre cele două state fiind pentru celălalt unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali, a cooperării sectoriale în baza proiectelor în curs de derulare, îndeosebi în domenii precum energia sau infrastructura, cât și identificarea de noi oportunități de cooperare. Va fi abordată, de asemenea, și problematica protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”.

News.ro mai scrie și despre cercetările MAI în dosarul manifestațiilor violente din Piața Victoriei, în cadrul un jandarm a fost grav rănit.

„Trei persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar alte șase, reținute joi, vor fi prezentate magistraților Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă, în dosarul violențelor de la manifestațiile din Piața Victoriei, anunță, vineri, Poliția Capitalei”, scrie News.ro.

„Guvernul pregătește pentru proprietarii de mașini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferențiată ca valoare în funcție de normele de poluare Euro, de emisiile de noxe, dar și de carburantul folosit, șoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale marilor orașe doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz. Sistemul este deja aplicat în Germania și pregătit acum și pentru România”, scrie Profit.ro, citat de News.ro.

„Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a confirmat vineri că grupul de lucru format la ministerul pe care îl conduce s-a inspirat în elaborarea înlocuirii timbrului de mediu din sistemele unor orașe, precum Budapesta, Londra sau Milano, care permit accesul autovehiculelor în centrul acestor orașe prin plata unei taxe”, mai scrie News.ro.

La est de România, în timp ce președintele Dodon vrea să apropie Republica Moldova de Rusia, Parlamentul Republicii Moldova face încă un pas către Europa.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Parlamentul Republicii Moldova a aprobat vineri, în prima ședință din sesiunea de primăvară, Programul legislativului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anul 2017”, relatează UNIMEDIA, citată de News.ro.

România a depășit un moment de criză și merge acum mai departe. Se pare că iese soarele și pe strada noastră.

Seară frumoasă!

Iese soarele și pe strada noastră was last modified: februarie 24th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: