ÎCCJ sesizează CCR cu privire la modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

2 apr. 2018
Vizualizari: 608

Vineri, a fost dat publicității Protocolul de colaborare dintre SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale.

Documentul „a fost încheiat în baza Constituției, a Codului de procedură penală, a unor legi, ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern, dar și a unor hotărâri CSAT”, notează Agerpres.

„Protocolul prevede «constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților, în vederea documentării faptelor de la art. 2», care stipulează: «Părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii». Documentul mai prevede «acordarea de către experții Serviciului, în condițiile legii, a asistenței tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală», precum și acordarea de către SRI «a asistenței tehnice de specialitate procurorilor în cauzele prevăzute la art. 2, în care administrarea mijloacelor de probă impune cunoștințe ori dotări tehnice specifice, sau în cauzele în care se ascultă persoane cu identitate protejată»”, arată Agerpres.

Apreciem desecretizarea Protocolului SRI – Parchetul General – adevărul trebuie să iasă la suprafață! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!”, a notat ministrul Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook, mai scrie Agerpres.

News.ro consemnează o declarație a ministrului Teodor Meleșcanu legată de o propunere mai veche, din 2004, privind înființarea unei agenții autonome care să se ocupe de interceptări telefonice și de date.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, afirmă că toate scandalurile din Justiție din ultima vreme «pun presiune» pe Parlament să revadă cadrul legislativ de funcționare a instituțiilor de forță, inclusiv propunerea din 2004 privind înființarea unei agenții autonome în subordinea Parlamentului, «care să poată să intercepteze orice convorbiri telefonice sau de altă natură». În opinia sa, protocolul făcut public aduce la lumină practici care «contravin statutului de drept»”, scrie News.ro.

Legile justiției sunt și astăzi în atenția mass-media.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, vineri, că a sesizat Curtea Constituțională asupra aspectelor de neconstituționalitate din actul normativ care modifică Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, judecătorii din secțiile Înaltei Curți s-au reunit pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Ședința Secțiilor Unite a fost convocată la cererea Secției penale a instanței supreme”, relatează Agerpres.

DNA deschide un nou dosar, de această dată în transporturi.

„Florin Hădărean, directorul general al Regiotrans SRL, și Costache Nicolau, director al Sucursalei Brașov a CFR, au fost trimiși în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cu acord de recunoaștere a vinovăției, pentru luare de mită, respectiv dare de mită și trafic de influență. Conform DNA, Hădărean și-a recunoscut vinovăția în dosarul în care a fost acuzat că a dat mită unui fost șef de serviciu din cadrul CFR și a fost de acord cu o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare”, relatează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o situație care pune în alertă posesorii de autoturisme din Capitală: mai multe autoturisme au fost incendiate sâmbătă noapte de un piroman.

„Pompierii din București au intervenit în mai puțin de o oră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru stingerea a trei incendii la autoturisme, opt mașini fiind distruse sau avariate. Există suspiciunea că focul a fost provocat. Jandarmeria București a anunțat, duminică, faptul că, în jurul orei 1.00, o persoană suspectă de incendierea mai multor mașini a fost depistată de jandarmi, în zona Calea Griviței. Bărbatul a fost predat Poliției Capitalei pentru audieri”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

ÎCCJ sesizează CCR cu privire la modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor was last modified: aprilie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: