ÎCCJ. Comunicat privind faptul că, în ședința din 7 aprilie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), art. 405 alin. (3) și art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale

8 apr. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
196 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat un comunicat privind faptul că, în ședința din 7 aprilie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), art. 405 alin. (3) și art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

În acest context, ÎCCJ solicită o intervenție cât mai rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, deoarece, începând cu momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dispozițiile legale sus-menționate vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice, în condițiile art. 147 alin. (1) din Constituția României.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Totodată, din perspectiva Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă.

Pentru mai multe detalii, redăm documentul, astfel cum a fost publicată de ÎCCJ:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm să dați refresh)

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 400 alin. (1), art. 405 alin. (3) și art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală

ÎCCJ. Comunicat privind faptul că, în ședința din 7 aprilie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), art. 405 alin. (3) și art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale was last modified: aprilie 8th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter