Hotărârea Parlamentului nr. 12/2019 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală

24 iun. 2019
Vizualizari: 430

În M. Of. nr. 498 din 19 iunie 2019, s-a publicat Hotărârea Parlamentului nr. 12/2019 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală.

Vom prezenta, în continuare, conținutul acesteia.

 

Astfel, la art. 1 alin. (1) se precizează obiectivele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului, mai precis:

– elaborarea unei propuneri legislative privind desfășurarea procesului electoral în afara țării;

– centralizarea, în vederea examinării, a inițiativelor legislative care reglementează materia, precum și a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfășurării activității Comisiei speciale.

Totodată, la alin. (2) se menționează faptul că propunerile legislative privind legile electorale se inițiază de către parlamentari și se depun la Comisie.

Art. 2 prezintă următorul conținut:

„(1) Comisia prevăzută la art. 1 se compune din 23 de membri, desemnați de grupurile parlamentare din Camera Deputaților și Senat, potrivit configurației politice a Parlamentului României.

(2) Comisia este condusă de un birou alcătuit din președinte, 2 vicepreședinți și 2 secretari.

(3) Componența nominală a Comisiei și a biroului său sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(4) În condițiile în care unul dintre membrii Comisiei se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, partidele politice sau grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor.

(5) Convocarea ședințelor Comisiei se face cu cel puțin o zi înainte de către președinte sau, în lipsa acestuia, de către un vicepreședinte care îl înlocuiește.”

La art. 3 se aduc în prim-plan următoarele aspecte:

„(1) Ședințele Comisiei sunt publice.

(2) În interesul desfășurării lucrărilor, Comisia poate invita să participe la dezbateri specialiști și reprezentanți ai autorităților publice sau ai unor organizații neguvernamentale.

(3) Condițiile în care reprezentanții mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările Comisiei se stabilesc de plenul acesteia.

(4) Votul în Comisie este deschis.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(5) Lucrările Comisiei se înregistrează și se stenografiază.”

Mai mult decât atât, în art. 4 se face referire la necesitatea participării a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor ce se află în componența Comisiei pentru ca ședințele acesteia să aibă loc în mod legal.

Cu privire la modalitatea de adoptare a hotărârilor, acestea se consideră adoptate cu votul majorității membrilor prezenți, votul fiind unul deschis.

Art. 5 menționează faptul că detaliile privind organizarea și funcționarea Comisiei vor fi cuprinse într-un regulament propriu, înaintat spre aprobare Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului în termen de 5 zile de la constituirea Comisiei.

În continuare, art. 6 cuprinde dispoziții care precizează durata de funcționare a Comisiei. Astfel, aceasta va fi activă pentru o perioadă de 6 luni de la data înființării, cu posibilitatea prelungirii termenului de către Birourile permanente reunite, la cererea motivată a președintelui Comisiei.

În concluzie, art. 7 evidențiază importanța personalului de specialitate și a logisticii, în scopul realizării obiectivelor Comisiei, care vor fi asigurate de către Camera Deputaților și Senat.

 

 

Hotărârea Parlamentului nr. 12/2019 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală was last modified: iunie 24th, 2019 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.