Hotărârea CMBSU nr. 28/2021. Noi măsuri dispuse pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 mai 2021

13 mai 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
100 views

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul oficial (b.prefectura.mai.gov.ro), Instituția Prefectului – Municipiul București a informat că, în data de 13 mai 2021, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

Astfel, în cadrul ședinței, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat că, la nivelul Municipiului București, rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 13 mai 2021, ora 10:03, este de 1,3/1.000 de locuitori, fapt pentru care, începând cu data de 14 mai 2021, ora 00:00, s-au dispus următoarele măsuri, prin Hotărârea CMBSU nr. 28 din 13 mai 2021, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la data constatării încadrării la altă rată de incidență:

− Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22-5:00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112.

− Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

− Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.

− Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

 Programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 5-21:00.

− Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21-5:00 operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(…)

− Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri  și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020.

− Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

(…)

− Activitatea cu publicul a operatorilor economici  care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisă în intervalul orar 05.00-21.00, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

− Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 5-21:00 fără a depăși 50% din capacitatea maximă.

(…)

 Organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori, conform Ordinului Comun al  Ministerului Culturii și Ministerul Sănătății nr. 3245/19.10.2020 și nr.1805/21.10.2020.

 Organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte cu participarea publicului peste  50% din capacitatea spațiului este permisă doar ca evenimente teste/pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2,  persoanele care prezintă un rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății.

 Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul  sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

 Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori  cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.

− Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice. (…)

Hotărârea CMBSU nr. 28 din 13 mai 2021 poate fi vizualizată integral aici.

Sursa informației

🔔Vezi și Hotărârea CMBSU nr. 25/2021. S-au deschis sălile de spectacole și restaurantele la interior − noi măsuri dispuse pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 3 mai 2021

Hotărârea CMBSU nr. 28/2021. Noi măsuri dispuse pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 mai 2021 was last modified: mai 13th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter