Hotărâre CJUE referitoare la un credit în franci elveţieni luat de un cetăţean român

21 sept. 2017
Vizualizari: 1119

Avocatul Poporului aniversează azi două decenii de la înființare printr-un eveniment la care vor fi prezenți peste 70 de Ombudsmani naționali, regionali și delegați din Europa, Zona Caucazului și Africa, dar și demnitari ai statului român. Despre acest eveniment scrie Agerpres care mai notează: „Printre invitați se numără și președintele și secretarul general al Institutului Internațional al Ombudsmanului, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, primarul general al Municipiului București, Gabriela Firea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, procurorul general Augustin Lazăr, reprezentanți ai corpului diplomatic, înalți prelați, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și sindicale”.

O înregistrare audio, prezentată recent de televiziuni în legătură cu o discuție purtată de doi inspectori judiciari, intră în atenția procurorului general și a asociațiilor profesionale ale magistraților.

„Inspecția Judiciară se află într-un impas fără precedent, respectiv cel în care inspectorii judiciari se înregistrează între ei, situație care trebuie analizată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit procurorului general al României, Augustin Lazăr”, notează azi Mediafax.

Împrumuturile în franci elvețieni, pe care mii de români le-au luat de la bănci și care au generat drame fără precedent, revin în actualitatea presei.

În cazul în care o instituție financiară acordă un împrumut încheiat în monedă străină, aceasta trebuie să furnizeze împrumutatului informații suficiente pentru a-i permite să adopte o decizie prudentă și în cunoștință de cauză”, se arată în hotărârea pronunțată ieri, 20 septembrie, de Curtea de Justiție a UE (CJUE), în urma unei solicitării făcute de Curtea de Apel Oradea, scrie azi Mediafax.

„Curtea precizează că instituțiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaților informații suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente și în cunoștință de cauză. Astfel, aceste informații trebuie să privească nu numai posibilitatea aprecierii sau a deprecierii valutei în care a fost contractat împrumutul, ci și impactul pe care fluctuațiile cursului de schimb valutar și o majorare a ratei dobânzii la împrumuturile în moneda străină îl au asupra ratelor împrumutului. Astfel, pe de o parte, împrumutatul trebuie să fie clar informat cu privire la faptul că, prin încheierea unui contract de împrumut într-o monedă străină, se expune unui risc de schimb valutar pe care îi va fi, eventual, dificil din punct de vedere economic să și-l asume în cazul devalorizării monedei în care își primește veniturile. Pe de altă parte, instituția bancară trebuie să prezinte posibilele variații ale cursurilor de schimb valutar și riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină, în special în ipoteza în care consumatorul împrumutat nu își primește veniturile în respectiva monedă. În final, Curtea subliniază că în ipoteza în care instituția bancară nu și-a îndeplinit aceste obligații și, în consecință, se poate examina caracterul abuziv al clauzei în litigiu, revine instanței naționale sarcina să evalueze, pe de o parte, posibila nerespectare de către bancă a cerinței de bună-credință și, pe de altă parte, existența unui eventual dezechilibru semnificativ între părțile contractului. Această evaluare trebuie efectuată în raport cu momentul încheierii contractului în discuție și ținând seama în special de expertiza și de cunoștințele băncii în ceea ce privește posibilele variații ale cursurilor de schimb valutar și riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină. În acest sens, Curtea subliniază că o clauză contractuală poate implica un dezechilibru între părți care să nu se manifeste decât în cursul executării contractului”, se arată în comunicatul de presă al CJUE, citat de Mediafax.

În învățământ unele decizii ale ministrului provoacă reacții din partea cadrelor didactice și a societății civile. Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat ieri publicității apelul „Dreptul la Educație”.

„Semnatarii îi solicită domnului ministru al Educației Liviu Pop să renunțe imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa-zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”, scrie azi News.ro.

Cotidianul relatează azi pe larg despre negocierile sindicatelor cu guvernul consemnând punctele de vedere a liderilor marilor sindicate.

„Sindicaliștii au declarat, miercuri, după negocierile avute la Guvern, că «legea va prevedea în mod expres și imperativ faptul că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuții sociale de 35% pentru angajat și la restul cele 10% impozit pe salariu» și nu vor fi fi trecute toate contribuțiile în sarcina angajaților de la angajator”, notează Cotidianul.

DC News scrie azi despre pensiile românilor după 1 ianuarie 2018.

„În momentul actual, România are 5,5 milioane de pensionari din care în momentul de față doar 75%, poate chiar mai puțini, sunt pensionari reali. Ceilalți intră pe așa numita pensie minimă garantată, cu un număr foarte mic de zile muncite. Legea a fost decisă de CCR în urmă cu mulți ani”, notează DC News.

DC News preia o declarație a ministrului Muncii, Olguța Vasilescu despre viitorul acestor pensii:„Nu vor mai fi acele pensii minime. Vor trece ca și prestații sociale. Ele vor rămâne, chiar se vor mări, de anul viitor așa numita acum «pensie minimă» de 520 de lei va ajunge la 640 de lei, dar nu va mai fi categorisită ca pensie ci ca o prestație socială”.

În finalul Revistei menționăm un anunț, care ar putea interesa multe familii din România, care se luptă cu autismul: doi cercetători cercetători coreeni, Huh Jun-ryeol și Gloria Choi, profesori la Harvard, respectiv la MIT au descoperit cauza autismului.

„Cei doi au descoperit că prezența unei anumite bacterii în sistemul digestiv al mamei poate duce la autismul copilului. Pe lângă asta, cercetătorii au găsit exact zona creierului care este legată de comportamentul autistic și care ar juca un rol important pentru a găsi leacul autismului”, informează Korea Daily, citată de Digi24.

Bacteria ar putea fi distrusă cu antibiotice.

Seară frumoasă!

Hotărâre CJUE referitoare la un credit în franci elvețieni luat de un cetățean român was last modified: septembrie 21st, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: