Hotărâre care să suplinească acordul parental. Competență (C.civ.; CPC)

24 aug. 2017
Vizualizari: 4449
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 2143/2015

CPC: art. 107, art. 114 alin. (1); C.civ.: art. 106, art. 104 – 186, art. 265

Dezînvestirea reciprocă a instanțelor aflate în conflict a fost generată de aplicarea unor norme de competență teritorială diferite, respectiv norma de competență de drept comun din art. 107 C. proc. civ. și cea din art. 114 alin. (1) C. proc. civ.

Cererea de chemare în judecată are drept obiect ordonanța președințială – hotărâre care suplinește acordul parental și stabilirea temporară a locuinței minorei la mamă, situația juridică invocată prin acțiune derivând din raportul de filiație dintre minoră și părinții săi, ceea ce determină incidența regulilor în materia autorității părintești, în aplicarea prevederilor art. 505 C. civ., plasat în cap. III „Exercitarea autorității părintești” din Cartea a II -a „Despre familie”.

Față de obiectul cererii de chemare în judecată, se constată că, în cauză, sunt incidente prevederile art. 114 alin. (1) C. proc. civ., ce reglementează competența teritorială în cazul cererilor privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și familie, derogând, în virtutea domeniului limitat de aplicare, de la regula generală instituită prin art. 107 C. proc. civ.

Din conținutul art. 114 alin. (1) C. proc. civ., rezultă două cerințe de aplicare a normei, anume să fie vorba despre cereri vizând ocrotirea persoanei fizice, iar cererile cu acest obiect să fie date de C. civ. în competența instanței de tutelă și familie.

Cât privește prima condiție, este relevant art. 106 C. civ., potrivit căruia „Ocrotirea minorului se realizează: prin părinți; prin instituirea tutelei; prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecție specială anume prevăzute de lege”.

Chiar dacă denumirea „Ocrotirea persoanei fizice” reflectă un titlu din Cartea I „Despre persoane” a C. civ. (art. 104 – 186), ceea ce ar putea limita domeniul de aplicare al art. 114 alin. (1) C. proc. civ. doar la cererile din acest titlu, includerea explicită în enumerarea din art. 106 C. civ., menționată anterior, a măsurilor de ocrotire a minorului prin părinți în sfera măsurilor de ocrotire a persoanei fizice, justifică aplicarea art. 114 alin. (1) C. proc. civ. și în cazul cererilor având ca obiect ocrotirea minorului prin părinți.

Și cea de-a doua condiție de aplicare a normei de competență este îndeplinită, deoarece, în conformitate cu art. 265 C. civ., ce face parte din Cartea a II-a „Despre familie”, „Toate măsurile date prin prezenta carte în competența instanței judecătorești, toate litigiile privind aplicarea dispozițiilor prezentei cărți (…) sunt de competența instanței de tutelă”. Așadar, măsurile de ocrotire a minorului prin părinți, inclusiv cele privind exercitarea autorității părintești, se adoptă de către instanța de tutelă competentă potrivit legii.

În consecință, în aplicarea art. 114 alin. (1) C. proc. civ., competența teritorială de soluționare a cererii de chemare în judecată din prezenta cauză aparține instanței în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, și nu instanței în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul pârâtului, astfel cum prevede regula generală din art. 107 C. proc. civ.

Întrucât nu s-a contestat că, la data sesizării instanței, domiciliul persoanei ocrotite, respectiv al minorei rezultate din conviețuirea părților, se afla în sat Mânzătești, comuna Ungheni, jud. Iași, conform anchetei psihosociale efectuate de către Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Comunei Ungheni, urmează a fi stabilită competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Iași.

Sursa informației: www.scj.ro.

Hotărâre care să suplinească acordul parental. Competență (C.civ.; CPC) was last modified: august 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.