Adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Comunicare privind măsuri suplimentare de sporire a transparenţei şi de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale şi a evitării obligaţiilor fiscale COM (2016) 451 (HCD nr. 97/2016)

13 oct. 2016
Vizualizari: 760

Despre

  • M. Of. nr. 794 din 10 octombrie 2016
  • Hotărârea Camerei Deputaților nr. 97/2016

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
HCD nr. 97/2016
(M. Of. nr. 794 din 10 octombrie 2016)
Camera Deputaților a luat în considerare Opinia nr. 4c-19/1094, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în ședința din 27 septembrie 2016

În M. Of. nr. 794 din 10 octombrie 2016, a fost publicată Hotărârea Camerei Deputaților nr. 97/2016 privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Comunicare privind măsuri suplimentare de sporire a transparenței și de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale COM (2016) 451.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivei hotărâri.

A fost luată în considerare Opinia nr. 4c-19/1094, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în ședința din 27 septembrie 2016, Camera Deputaților:

1. Ia act că propunerea stabilește o serie de măsuri pentru îmbunătățirea combaterii finanțării terorismului și pentru asigurarea unei transparențe mai mari a tranzacțiilor financiare.

2. Constată că îmbunătățirea actualului cadru preventiv este motivată de nevoia de a ține pasul cu noile tendințe ale tehnologiei utilizate de sisteme financiare alternative și care rămân în afara domeniului de aplicare a dreptului UE sau care sunt exonerate de la aplicarea acestuia.

3. Consideră planificarea fiscală agresivă o problemă transfrontalieră care necesită o soluționare adecvată atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel mondial.

4. Admite că multe dintre măsurile viitoare avute în vedere pentru eradicarea fraudei fiscale ar trebui să limiteze activitățile de natura celor care sprijină corupția, spălarea banilor și evaziunea fiscală, însă consideră că există încă lacune, atât în cadrul fiscal al Uniunii Europene, cât și în cel internațional, care trebuie depășite pentru a se putea preveni abuzurile fiscale transfrontaliere și activitățile financiare ilicite.

5. Subscrie la inițiativa Comisiei Europene de adoptare, pentru prima dată, a unei liste cu țările terțe care prezintă grad ridicat de risc și ale căror regimuri de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului prezintă deficiențe strategice.

6. Admite că permiterea administrațiilor fiscale de a primi informații consolidate privind beneficiarii reali va spori capacitatea respectivelor autorități de a viza evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale, dar crede că sunt necesare măsuri suplimentare care să poată garanta că transparența operațiunilor devine aplicabilă imediat la nivel transfrontalier.

7. Ia act că, în urma dezvăluirii în mass-media a rolului intermediarilor în planificarea fiscală agresivă, Comisia Europeană încearcă să identifice cea mai bună modalitate de a spori supravegherea facilitatorilor și a promotorilor evaziunii fiscale și de a aplica măsuri eficace împotriva acestora.

8. Își exprimă susținerea în principiu pentru obiectivul Comisiei Europene de protejare a avertizorilor împotriva represaliilor și evaluarea, în paralel, a oportunității luării unor măsuri suplimentare, în acest sens, la nivelul Uniunii.

9. Crede că măsurile propuse în comunicare pot aduce o contribuție semnificativă la prevenirea mecanismelor ilicite, permițând, prin acțiuni ferme, menținerea poziției bunei guvernanțe fiscale mondiale a Uniunii.

 

Adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Comunicare privind măsuri suplimentare de sporire a transparenței și de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale COM (2016) 451 (HCD nr. 97/2016) was last modified: octombrie 12th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.