Normele de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri nr. 341/2004 – modificate prin H.G. nr. 99/2015 (IV)

3 mart. 2015
Vizualizari: 5688

Despre

  • M. Of. nr. 140 din 24 februarie 2015
  • H.G. nr. 99/2015
  • Normele metodologice
  • Legea eroilor-martiri nr. 341/2004

 
 
 Art. 33 din Normele metodologice
 
Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 33, la alin. (1), prevedea faptul că sumele aferente acordării subvenției prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004 se cuprind în bugetul SSPR.

De asemenea, la alin. (2), dispunea faptul că decontarea sumelor acordate ca subvenție de stat egală cu 50 % din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro se face între SSPR și instituția bancară care a acordat creditul.

La alin. (3) stabilea faptul că acordarea de către instituțiile bancare a creditelor în condițiile art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004 se face cu avizul SSPR.

În sfârșit, la alin. (4) prevedea faptul că pentru stabilirea modului de efectuare a decontării prevăzute la alin. (2), SSPR, după acordarea avizului prevăzut la alin. (3), va încheia protocoale cu băncile care vor acorda creditele, în conținutul acestora prevăzându-se expres că SSPR nu este girant al beneficiarilor de credite și că nu va răspunde decât de plata a 50% din dobânda aferentă unui credit acordat în condițiile art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
 
 
 Noua reglementare
 

Potrivit noii reglementări, art. 33 prevede: „(1) Sumele aferente acordării subvenției prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se cuprind în bugetul Secretariatului de Stat.

(2) Decontarea sumelor acordate ca subvenție de stat egală cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro se face între Secretariatul de Stat și instituția bancară care a acordat creditul.

(3) Acordarea de către instituțiile bancare a creditelor în condițiile art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se face cu avizul Secretariatului de Stat.

(4) Pentru stabilirea modului de efectuare a decontării prevăzute la alin. (2), Secretariatul de Stat, după acordarea avizului prevăzut la alin. (3), va încheia protocoale cu băncile care vor acorda creditele, în conținutul acestora prevăzându-se expres că Secretariatul de Stat nu este girant al beneficiarilor de credite și că nu va răspunde decât de plata a 50% din dobânda aferentă unui credit acordat în condițiile art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

 
Art. 34 alin. (1) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 alin (1) prevedea faptul că în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 341/2004, în situațiile în care autoritățile administrației publice locale nu dispun de suprafețele de teren necesare satisfacerii solicitărilor, se poate proceda, în condițiile legii, la trecerea unor suprafețe de teren din domeniul public în domeniul privat, cu această destinație.

 Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 34 alin. (1) prevede: „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, în situațiile în care autoritățile administrației publice locale nu dispun de suprafețele de teren necesare satisfacerii solicitărilor, se poate proceda, în condițiile legii, la trecerea unor suprafețe de teren din domeniul public în domeniul privat, cu această destinație”.

 
 Art. 35 alin. (1) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 35 alin. (1) prevedea faptul că în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 341/2004, atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci se face, la cererea beneficiarilor, fără a se solicita îndeplinirea unor condiții suplimentare.

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit noii reglementări, art. 35 alin. (1) prevede: „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci se face, la cererea beneficiarilor, fără a se solicita îndeplinirea unor condiții suplimentare”.

 
Art. 36 alin. (1) partea introductivă și alin. (4), (5) și (6) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 36 alin. (1) dispunea faptul că în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se vor avea în vedere următoarele:

De asemenea, art. 36 alin. (4) prevedea faptul că în unitățile medicale în care se acordă asistență medicală ambulatorie de specialitate în specialitățile clinice, stomatologice și paraclinice, altele decât cele din subordinea Ministerului Sănătății Publice, Ministerului Apărării și Ministerului Administrației și Internelor, categoriile de persoane prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de pachetul de servicii de bază la care au dreptul persoanele asigurate, cu decontarea contravalorii acestora în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și ale normelor de aplicare a acestuia

Art. 36 alin. (5) stabilea faptul că în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, costul integral al tuturor medicamentelor cuprinse în Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman, pe baza rețetelor eliberate de medicul de familie, se suportă din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în condițiile achitării de către beneficiar a contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.

Art. 36 alin. (6) prevedea faptul că acordarea gratuită și decontarea medicamentelor, potrivit art. 5 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor referitoare la medicamentele care se acordă fără contribuția asiguratului.

Noua reglementare

La art. 36 alin. (1), partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Potrivit noii reglementări, art. 36 alin. (1) partea introductivă are următorul conținut: „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se vor avea în vedere următoarele:”.

De asemenea, la art. 36, alin. (4), (5) și (6) se modifică.

Art. 36 alin. (4) prevede: „În unitățile medicale în care se acordă asistență medicală ambulatorie de specialitate în specialitățile clinice, stomatologice și paraclinice, altele decât cele din subordinea Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, categoriile de persoane prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) și la art. 31 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de pachetul de servicii de bază la care au dreptul persoanele asigurate, cu decontarea contravalorii acestora în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și ale normelor de aplicare a acestuia”.

Art. 36 alin. (5) dispune: „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, costul integral al tuturor medicamentelor cuprinse în Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman, pe baza rețetelor eliberate de medicul de familie, se suportă din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în condițiile achitării de către beneficiar a contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii”.

Art. 36 alin. (6) prevede: „Acordarea gratuită și decontarea medicamentelor, potrivit art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor referitoare la medicamentele care se acordă fără contribuția asiguratului”.

 
Art. 37 alin. (3), (4) și (5) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 37 alin. (3) prevedea faptul că dreptul acordat potrivit art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004 pentru călătoriile gratuite pe calea ferată se exercită pe baza legitimației de revoluționar, a documentului de identitate și a biletului de călătorie gratuită.

De asemenea, art. 37 alin. (4) dispunea faptul că au dreptul la transport gratuit, în limita călătoriilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, în baza documentului de identitate, a biletului de călătorie gratuită și a copiei de pe legitimația de revoluționar a titularului biletelor, membrii de familie ai titularului și însoțitorul pensionarului de invaliditate de gradul I sau al marelui mutilat, cu condiția ca însoțitorul să fie angajat cu contract de muncă, potrivit prevederilor legale. Titularul va acorda, pe propria răspundere, membrilor de familie bilete de călătorie gratuită, în vederea utilizării de către aceștia pentru transportul pe calea ferată.

În sfârșit, art. 37 alin. (5) stabilea faptul că prin familie, în înțelesul art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004, se înțelege soțul sau soția, precum și rudele de gradul I, ale beneficiarilor titlurilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) și la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004.

Noua reglementare

La art. 37, alin. (3), (4) și (5) se modifică.

Potrivit noii reglementări, art. 37 alin. (3) prevede: „Dreptul acordat potrivit art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru călătoriile gratuite pe calea ferată se exercită pe baza legitimației de revoluționar, a documentului de identitate și a biletului de călătorie gratuită”.

De asemenea, art. 37 alin. (4) dispunea: „Au dreptul la transport gratuit, în limita călătoriilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, în baza documentului de identitate, a biletului de călătorie gratuită și a copiei de pe legitimația de revoluționar a titularului biletelor, membrii de familie ai titularului și însoțitorul pensionarilor, persoanelor cu grad de invaliditate, al marelui mutilat sau al persoanei care, din motive medicale, are nevoie de însoțitor, cu condiția ca însoțitorul să fie major Persoana care, din motive medicale, are nevoie de însoțitor va face dovada stării de sănătate cu adeverința medicală, scrisoarea medicală sau biletul de ieșire din spital. Titularul va acorda, pe propria răspundere, membrilor de familie bilete de călătorie gratuită, în vederea utilizării de către aceștia pentru transportul pe calea ferată”.

În sfârșit, art. 37 alin. (5) prevede: „Prin familie, în aplicarea art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se înțelege soțul sau soția, precum și rudele de gradul I ale beneficiarilor titlurilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) și la art. 31 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

 
Art. 38 alin. (1) și (5) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 38 alin. (1) prevedea faptul că în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 341/2004, sumele necesare pentru atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom, corespunzător standardelor internaționale pentru marii mutilați și persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 care au un grad de invaliditate locomotorie, se cuprind în bugetul SSPR.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 38 alin. (1) prevede: „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, sumele necesare pentru atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom, corespunzător standardelor internaționale pentru marii mutilați și persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, care au un grad de invaliditate locomotorie, se cuprind în bugetul Secretariatului de Stat”.

La art. 38, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5).

Potrivit art. 38 alin. (5): „În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru scutirea de la plata taxelor și impozitelor pentru o locuință și terenul aferent acesteia, pentru un autoturism hycomat sau hidramat (cutie de viteze automată) și mototriciclu, aflate în proprietate sau în coproprietate cu soțul/soția, precum și scutirea de taxe la înmatricularea unui singur autoturism tip hycomat sau hidramat se vor prezenta documentele care fac dovada dreptului de proprietate ori coproprietate și certificatul care atestă că solicitantul sau soțul/soția are una dintre calitățile atestate prin titlurile prevăzute de art. 3 alin. (1) lit. b) sau art. 31 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

 
Art. 39 alin. (1) din Normele Metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 39 alin. (1) prevedea: Coeficientul prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se calculează prin aplicarea procentului de 0,6 asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 39 alin. (1) prevede: „Coeficientul prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se calculează prin aplicarea procentului de 0,6 asupra câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata”.

 
 Art. 40 din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 40 prevedea faptul că potrivit art. 5 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 341/2004, coroborat cu alin. (2) al aceluiași articol, pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard prevăzute de lege se face cumulat cu aplicarea celorlalte drepturi de care poate beneficia persoana în baza reglementărilor referitoare la sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

 Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 40 are următorul conținut: „Potrivit art. 5 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu alin. (2) al aceluiași articol, pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard prevăzute de lege se face cumulat cu aplicarea celorlalte drepturi de care poate beneficia persoana în baza reglementărilor referitoare la sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale”.

 
 Art. 46 alin. (1) din Normele metodologice

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 46 alin. (1) prevedea faptul că Documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor acordate potrivit prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, sunt:

a) copie de pe noul tip de certificat eliberat potrivit legii și prezentelor norme metodologice, certificată pentru conformitate;

b) copie de pe legitimația eliberată potrivit prezentelor norme metodologice, certificată pentru conformitate;

c) copie de pe buletinul de identitate sau de pe cartea de identitate, certificată pentru conformitate;

d) alte documente în cazurile expres prevăzute de prezentele norme metodologice.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 46 alin. (1) prevede: „Documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor acordate potrivit prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, sunt:

a) cerere pentru acordarea dreptului prevăzut de lege;

b) copie de pe certificatul preschimbat sau de pe certificatul nou, după caz, eliberat potrivit legii și prezentelor norme metodologice, certificată pentru conformitate;

c) copie de pe legitimația eliberată potrivit prezentelor norme metodologice, certificată pentru conformitate;

d) copie de pe buletinul de identitate sau de pe cartea de identitate, certificată pentru conformitate, prin prezentarea originalului;

e) alte documente în cazurile expres prevăzute de prezentele norme metodologice”.

 
 Art. 461-463 din Normele metodologice

Noua reglementare

După art. 46 se introduc trei noi articole, art. 461-463.

Potrivit noii reglementări, art. 461 prevede: „(1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute la art. 4 alin. (4), conform art. 41 și art. 21 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se va face în baza următoarelor acte:

a) adeverință tipizată, conform modelului aprobat prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989;

b) documentele prevăzute la art. 46 alin. (1).

(2) Cererile pentru eliberarea adeverinței tipizate se vor redacta conform modelului aprobat prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. În cerere se va preciza și casa teritorială sau sectorială de pensii în evidențele căreia se află solicitantul.

(3) Cererile pentru eliberarea adeverințelor tipizate se depun personal, direct la sediul Secretariatului de Stat sau prin poștă.

(4) După completarea și semnarea adeverințelor tipizate de către secretarul de stat, pe acestea se aplică timbrul sec aflat la dispoziția Secretariatului de Stat.

(5) Adeverințele vor fi transmise de Secretariatul de Stat direct plătitorilor de drepturi, în funcție de eliberarea certificatelor, până la finalizarea activității comisiei.

(6) La încetarea activității comisia va întocmi o listă finală cu persoanele cărora li s-au eliberat certificate și pentru care s-au transmis adeverințe, în vederea comunicării acesteia plătitorilor de drepturi, până la data de 31 decembrie 2015.

(7) În cazul persoanelor prevăzute la art. 18 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, a căror calitate este constatată conform art. 214, indemnizațiile care au fost stabilite în temeiul hotărârilor emise de direcțiile de muncă județene, respectiv Direcția de Muncă a Municipiului București, se vor acorda în baza deciziilor de plată emise, care își păstrează valabilitatea până la obținerea certificatelor și transmiterea adeverințelor tipizate către casele teritoriale de pensii sau casele sectoriale”.

Art. 462  are următorul conținut:

(1) Adeverințele tipizate vor fi tipărite pe hârtie A4, cu elemente de siguranță.

(2) Achiziția adeverințelor tipizate se face de către Secretariatul de Stat de la Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A., în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 199/2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 402/2001, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Sumele necesare tipăririi și imprimării adeverințelor tipizate se asigură din sumele prevăzute cu această destinație în bugetul Secretariatului de Stat”.

Potrivit art. 463: „În cazul situațiilor prevăzute la art. 41 alin. (3) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru hotărârile judecătorești care obligă Secretariatul de Stat la eliberarea certificatului, în condițiile în care solicitantul nu are dosar de preschimbare sau nu a depus cerere de preschimbare, data la care a fost depusă cererea se consideră data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”.

 

👍Citește și: Normele de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri nr. 341/2004 – modificate prin H.G. nr. 99/2015 (V)
 

Normele de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri nr. 341/2004 – modificate prin H.G. nr. 99/2015 (IV) was last modified: martie 3rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.