H.G. nr. 9/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul afacerilor externe

20 ian. 2020
Vizualizari: 1924

Noua reglementare

Art. 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Ministrul afacerilor externe este ajutat în activitatea sa de 4 secretari de stat și un subsecretar de stat.

(2) Atribuțiile secretarilor de stat și ale subsecretarului de stat se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe”.

 

Art. 8 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) În cadrul M.A.E. funcționează Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu rang de director general, subordonat ministrului afacerilor externe, și o direcție pentru activitatea Agentului guvernamental.”.

Noua reglementare

La art. 8, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În condițiile art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei și exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor și convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2001, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul M.A.E. funcționează Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu rang de director general, subordonat ministrului afacerilor externe. Acesta are în subordine o direcție generală pentru activitatea Agentului guvernamental”.

 

Art. 9 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) În cadrul M.A.E. funcționează, în coordonarea directă a ministrului delegat pentru afaceri europene, Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, însărcinat cu reprezentarea României în fața Curții de Justiție, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituții ale Uniunii Europene, precum și a Curții de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb”.

Noua reglementare

La art. 9, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În cadrul M.A.E. funcționează, în coordonarea directă a ministrului afacerilor externe, Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru Tribunalul Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb, prin intermediul căruia se asigură reprezentarea juridică a statului român în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituții ale Uniunii Europene și în fața Curții de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Art. 11 alin. (2) lit. b)

Vechea reglementare

„(2) Corpul de control și evaluare diplomatică al afacerilor externe are următoarele atribuții: (…)

b) îndeplinește rol operațional de exercitare a autorității de stat a ministrului afacerilor externe în materie reactivă și de investigare în cadrul cercetării disciplinare prealabile a faptelor comise de toate categoriile de personal încadrate în M.A.E. și unitățile subordonate, având competența de a verifica și modul de respectare a normelor de etică și deontologie diplomatică, cu excepția situației în care legea prevede expres o altă procedură;”.

Noua reglementare

Art. 11 alin. (2) lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) îndeplinește rol operațional de exercitare a autorității de stat a ministrului afacerilor externe în materie de investigare în cadrul cercetării disciplinare prealabile a faptelor comise de toate categoriile de personal încadrate în M.A.E. și unitățile subordonate, având competența de a verifica și modul de respectare a normelor de deontologie și etică diplomatică, cu excepția situației în care legea prevede expres o altă procedură”.

 

Art. 12

Vechea reglementare

(1) Structura organizatorică a M.A.E. este prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al ministrului afacerilor externe, se pot organiza direcții, servicii și birouri, în condițiile prevăzute de lege.

(2) Ministrul afacerilor externe și ministrul delegat pentru afaceri europene pot numi reprezentanți cu însărcinări speciale, cu rang de director general sau director, precum și alți reprezentanți speciali, cu încadrarea în numărul total de posturi, respectiv de posturi de conducere.

(3) Ministrul afacerilor externe poate înființa și organiza prin ordin structuri specifice, grupuri de lucru pentru realizarea unor activități sau operațiuni în domeniile de competență ale M.A.E.

(4) Prin ordin al ministrului afacerilor externe se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare al M.A.E., în condițiile legii.

(5) Numărul maxim de posturi din cadrul M.A.E. este de 2.426, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat și cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat, din care 938 în centrala M.A.E., exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat și cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat.

(51) În contextul demersurilor de pregătire și exercitare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, numărul maxim de posturi din cadrul M.A.E. prevăzut la alin. (5) se suplimentează, pentru perioada 1 august 2017 – 31 decembrie 2019, cu 60 de posturi în Centrala M.A.E.

(6) Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior este de 1.488”.

 

Noua reglementare

Art. 12 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Structura organizatorică a M.A.E. este prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al ministrului afacerilor externe, se pot înființa și desființa direcții, servicii și birouri, în condițiile prevăzute de lege.

(2) Ministrul afacerilor externe poate numi și elibera din funcție reprezentanți cu însărcinări speciale, cu rang de director general, director general adjunct sau director, precum și alți reprezentanți speciali, cu încadrarea în numărul total de posturi. Numirea, respectiv eliberarea din funcția de reprezentant cu însărcinări speciale sau de reprezentant special, precum și condițiile exercitării mandatului acestora se stabilesc prin ordin al ministrului.

(3) Ministrul afacerilor externe poate înființa, organiza și desființa, prin ordin, structuri specifice sau grupuri de lucru pentru realizarea unor activități sau operațiuni în domeniile de competență ale M.A.E.

(4) Pentru realizarea obiectivelor Ministerului Afacerilor Externe sau pentru elaborarea unor proiecte specifice, ministrul afacerilor externe poate constitui, prin ordin, pe perioade determinate, consilii de experți sau colective de lucru formate din specialiști.

(5) Prin ordin al ministrului afacerilor externe se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare al M.A.E., în condițiile legii.

(6) Numărul maxim de posturi din cadrul M.A.E. este de 2.434, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetele secretarilor de stat și cabinetul subsecretarului de stat, din care 946 în Centrala M.A.E., exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetele secretarilor de stat și cabinetul subsecretarului de stat.

(7) În contextul demersurilor de pregătire și exercitare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, numărul maxim de posturi din cadrul M.A.E. prevăzut la alin. (6) se suplimentează, pentru perioada 1 august 2017-31 decembrie 2019, cu 60 de posturi în Centrala M.A.E.

(8) Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior este de 1.488”.

 

Art. 14 alin. (2), (4) și (7)

Vechea reglementare

„(2) Înființarea, desființarea și schimbarea rangului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare se fac potrivit legii. Înființarea și desființarea institutelor culturale românești din străinătate se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea M.A.E., a Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Institutului Cultural Român, în condițiile legii.

(…)

(4) Numirea personalului cu atribuții de promovare economică se face de către ministrul economiei, cu avizul M.A.E.

(…)

(7) Numirea atașaților pe probleme de muncă și sociale se face de către ministrul muncii și justiției sociale, cu avizul M.A.E.”.

Noua reglementare

Art.  14 alin. (2), (4) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Înființarea, desființarea și schimbarea rangului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare se fac potrivit legii. Înființarea și desființarea institutelor culturale românești din străinătate se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea M.A.E., a Ministerului Culturii și a Institutului Cultural Român, în condițiile legii.

(…)

(4) Numirea personalului cu atribuții de promovare economică și a atașaților de turism se face de către ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, cu avizul M.A.E.

(…)

(7) Numirea atașaților pe probleme de muncă și sociale se face de către ministrul muncii și protecției sociale, cu avizul M.A.E.”.

 

Art. 14 alin. (6), (9)

Vechea reglementare

„(6) Numirea specialiștilor în probleme financiar-bancare se face de către ministrul finanțelor publice, cu avizul M.A.E.

(…)

(9) Numirea atașaților de turism se face de către ministrul turismului, cu avizul M.A.E.”.

Noua reglementare

La art. 14 alin. (6) și (9) se abrogă.

 

Art. 16 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) Personalul cu atribuții în domeniul relațiilor economice și comerciale, atașații apărării și personalul încadrat în birourile atașaților apărării, atașații de afaceri interne și personalul încadrat în birourile atașaților de afaceri interne, atașații pe probleme de muncă și sociale, specialiștii în probleme financiar- bancare, atașații agricoli, precum și reprezentanții altor instituții sunt supuși autorității șefului misiunii diplomatice în care își desfășoară activitatea și acționează sub îndrumarea acestuia pentru îndeplinirea atribuțiilor aferente domeniului specific de activitate, stabilite de autoritatea trimițătoare”.

Noua reglementare

Art. 16 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Personalul cu atribuții de promovare economică, atașații apărării și personalul încadrat în birourile atașaților apărării, atașații de afaceri interne și personalul încadrat în birourile atașaților de afaceri interne, atașații pe probleme de muncă și sociale, atașații agricoli, atașații de turism, precum și reprezentanții altor instituții sunt supuși autorității șefului misiunii diplomatice în care își desfășoară activitatea și acționează sub îndrumarea acestuia pentru îndeplinirea atribuțiilor aferente domeniului specific de activitate, stabilite de autoritatea trimițătoare”.

 

Anexele nr. 1 și 2

Noua reglementare

Anexele nr. 1 și 2 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și 2 la prezenta hotărâre.

 

Anexa nr. 21

Noua reglementare

Anexa nr. 21 se abrogă.

 

H.G. nr. 868/2003

 

Art. 2

Vechea reglementare

„(1) Agentul guvernamental este numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului afacerilor externe, cu avizul ministrului justiției.

(2) Numirea și eliberarea din funcție a Agentului guvernamental se comunică Grefei Curții Europene a Drepturilor Omului de către Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei”.

Noua reglementare

Art. 2 va avea următorul cuprins:

„(1) Numirea și eliberarea din funcție a Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului se aprobă de către prim-ministru, la propunerea ministrului afacerilor externe, cu avizul ministrului justiției. Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului este numit și eliberat din funcție prin ordin al ministrului afacerilor externe.

(2) Numirea și eliberarea din funcție a Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului se comunică Grefei Curții Europene a Drepturilor Omului de către Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei”.

 

Art. 5 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe”.

Noua reglementare

La art. 5, alin. (1) va avea următorul cuprins:

„(1) Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului are rang de director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe”.

 

H.G. nr. 880/2015

 

Art. 2 alin. (4)

Noua reglementare

La art. 2, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Încheierea oricăror forme de colaborare, cooperare sau parteneriat ale Institutului Diplomatic Român cu persoane juridice din țară sau din străinătate, precum și participarea directorului general al institutului la acțiuni, congrese, întâlniri sau alte evenimente internaționale se fac cu aprobarea prealabilă a președintelui institutului”.

 

Art. 4 alin. (2), (4), (5)

Vechea reglementare

„(2) Președintele Institutului Diplomatic Român este, de drept, ministrul afacerilor externe. Președintele face parte din Consiliul diplomatic. Președintele reprezintă Institutul Diplomatic Român în raporturile cu terții.

(…)

(4) Colegiul director asigură conducerea operativă a Institutului Diplomatic Român și este numit de președinte, cu consultarea Consiliului diplomatic. Colegiul director este format dintr-un director general, 2 directori, având atribuții în domeniul formării profesionale, respectiv al furnizării de expertiză pentru Ministerul Afacerilor Externe, și alți 2 membri având atribuții de conducere în cadrul Institutului Diplomatic Român. Colegiul director adoptă Carta Institutului Diplomatic Român și asigură ducerea la îndeplinire a prevederilor acesteia.

(5) În lipsa președintelui, Institutul Diplomatic Român este reprezentat în raporturile cu terții de directorul general al Colegiului director. Directorul general al Colegiului director are calitatea de ordonator terțiar de credite”.

Noua reglementare

La art. 4, alin. (2), (4) și (5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Președintele Institutului Diplomatic Român este, de drept, ministrul afacerilor externe. Președintele face parte din Consiliul diplomatic.

(…)

(4) Colegiul director asigură conducerea operativă a Institutului Diplomatic Român și este numit de președinte. Colegiul director este format dintr-un director general, 2 directori, având atribuții în domeniul formării profesionale, respectiv al furnizării de expertiză pentru Ministerul Afacerilor Externe, și alți 2 membri având atribuții de conducere în cadrul Institutului Diplomatic Român. Colegiul director adoptă Carta Institutului Diplomatic Român, asigură ducerea la îndeplinire a prevederilor acesteia și aprobă statul de funcții al instituției.

(5) Directorul general al colegiului reprezintă Institutul Diplomatic Român în raporturile cu terții, precum și în justiție. Directorul general al Colegiului director are calitatea de ordonator terțiar de credite”.

 

HG. nr. 1006/2016

 

Art. 3 alin. (5)

Vechea reglementare

„(5) Directorul general este numit pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de 3 ani”.

Noua reglementare

La articolul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1006/2016 privind organizarea și funcționarea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe, alin. (5) se abrogă.

Conform art. V din prezenta hotărâre: „În termen de 3 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, numărul maxim de posturi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, respectiv numărul de posturi prevăzut pentru Centrala Ministerului Afacerilor Externe se majorează cu 60 de posturi”.

H.G. nr. 9/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul afacerilor externe was last modified: ianuarie 20th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.