H.G. nr. 81/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale

6 feb. 2020
Vizualizari: 1097

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
H.G. nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale

 

(M. Of. nr.  76 din 3 februarie 2020)

Se  reglementează modul de organizare și funcționare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

În M. Of. nr. 76 din 3 februarie 2020 a fost publicată H.G. nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, prin respectiva hotărâre se reglementează modul de organizare și funcționare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale H.G. nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

Structura

 

– Cap. I („Organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”);

Secț. 1 („Dispoziții generale, funcții, principii și atribuții”);

Secț. 2 („Organizarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”);

Secț. 3 („Conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”);

– Cap. II („Dispoziții finale”);

– Anexa nr. 1 („Structura organizatorică a Ministerului Muncii și Protecției Sociale”);

– Anexa nr. 2 („Instituții care funcționează în subordinea, sub autoritatea și coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”).

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, Ministerul Muncii și Protecției Sociale se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. De asemenea, Ministerul realizează politicile naționale, corelate cu cele la nivel european și internațional, în domeniul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, îndeplinind rolul de autoritate de stat, strategie și planificare, reglementare, sinteză, coordonare, monitorizare, inspecție și control. Totodată, acesta asigură coordonarea aplicării strategiei și politicilor Guvernului în domeniile muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Funcțiile Ministerului sunt prevăzute la art. 3 alin. (1), astfel:

de strategie și planificare;

de reglementare, sinteză și avizare;

de reprezentare;

de autoritate de stat;

de monitorizare, inspecție și control;

de autoritate de implementare pentru asistența financiară acordată de Uniunea Europeană în cadrul programelor PHARE, pentru domeniile sale de activitate;

de furnizor al ajutorului de stat pentru formare profesională;

de administrare;

de informare și conștientizare a publicului în domeniile sale de activitate.

Conform art. 9 alin. (2), aparatul propriu al Ministerului Muncii și Protecției Sociale are un număr maxim de 323 de posturi, finanțate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

În structura Ministerului Muncii și Protecției Sociale se organizează și funcționează, în condițiile legii, Unitatea de management al ajutorului de stat pentru formare profesională, iar structura organizatorică, numărul de posturi și regulamentul de organizare și funcționare se stabilesc prin ordin al ministrului, care numește și personalul UMAS și stabilește competențele conducătorilor unităților.

Totodată, în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale funcționează Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale, care asigură reprezentarea ministerului în cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate.

H.G. nr. 81/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale was last modified: februarie 5th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.