H.G. nr. 46/2020 pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere şi transport ale personalului militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român – prezentare generală

28 ian. 2020
Vizualizari: 2273

În M. Of. nr. 51 din data de 27 ianuarie 2020 a fost publicată H.G. nr. 46/2020 pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere și transport ale personalului militar și civil participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

În continuare, vom prezenta câteva dispoziții relevante din cuprinsul acestui act normativ.

Astfel, art. 1 precizează faptul că: „(1) Personalul participant la misiunile și operațiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

(2) Personalul participant la misiunile și operațiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011, cu completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

(3) Diurna în valută prevăzută la alin. (1) și (2) reprezintă costul cheltuielilor uzuale, precum și costul transportului în interiorul localității în care își desfășoară activitatea; aceasta nu include cheltuieli de hrană și se calculează de la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară după executarea misiunii sau operației.

(4) Personalul care execută misiuni în sprijinul forțelor armate dislocate în zona de operații beneficiază, pe timpul cât își desfășoară activitatea în aceste zone, de aceleași drepturi de diurnă în valută ca și personalul prevăzut la alin. (1) și (2).

Totodată, din cuprinsul art. 2 reiese faptul că „personalul prevăzut la art. 1 beneficiază de cazare și hrană asigurate, în mod gratuit, de instituțiile trimițătoare”, „personalul care execută misiuni în afara localității/locului de dislocare dacă acesta se află în afara unei localități beneficiază de o alocație valorică suplimentară de hrană de 5 euro/zi/persoană.

Art. 3 menționează următoarele aspecte de interes: „Pe durata participării la misiune sau la operație, personalul beneficiază de 1 euro/zi/persoană pentru facilitarea legăturii cu familia și pentru recreere”.

Cu privire la reglementările menționate în art. 4 aflăm faptul că: „(1) În perioada de desfășurare a misiunilor sau operațiilor, drepturile în valută prevăzute la art. 1-3 se plătesc în zonele de dislocare și/sau în conturi deschise în țară/străinătate, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii pentru luna precedentă.

(2) Cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în misiune, personalul poate primi un avans calculat pentru 30 de zile pentru drepturile prevăzute de prezenta hotărâre”.

Din analiza dispozițiilor relevante din art. 5 se evidențiază următoarele idei: „(1) Personalul are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între locul de cazare și locul în care își desfășoară activitatea, în condițiile în care nu se poate asigura transportul cu mijloacele de transport ale forțelor armate dislocate în zona de operații sau ale organizației în cadrul căreia acesta își desfășoară activitatea.

(2) Decontarea cheltuielilor de transport în condițiile prevăzute la alin. (1) se face în baza unui raport aprobat de ministrul apărării naționale, în termen de cel mult 30 de zile de la începerea misiunii sau de la apariția situației ce determină necesitatea asigurării fondurilor”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Este important de precizat și faptul că „personalul beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta hotărâre în lipsa acordării acestor drepturi de către aliații, partenerii sau organizațiile internaționale sub egida cărora se desfășoară misiunile și operațiile, indiferent de denumirea sub care sunt acordate de către aceste entități și de cuantumul acordat”, conform art. 6.

H.G. nr. 46/2020 pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere și transport ale personalului militar și civil participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român – prezentare generală was last modified: ianuarie 28th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.