H.G. nr. 44/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

5 feb. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 825

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitorul Oficial

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a
Sumar
H.G. nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

(M. Of. nr. 69 din 31 ianuarie 2020)

Se  reglementează modul de organizare și funcționare a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 

În M. Of. nr. 69 din 31 ianuarie 2020 a fost publicată H.G. nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Astfel, prin respectiva hotărâre se reglementează modul de organizare și funcționare a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale H.G. nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 

Structura

 

– Anexele nr. 1-3.

 

Prezentare generală

 

Conferința națională de executare silită, ediția a XI-a, Online

Potrivit art. 1, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului. Acesta aplică strategia și Programul de guvernare în domeniile economie, politici industriale, competitivitate, industria de apărare, resurse minerale neenergetice și dezvoltare durabilă, domeniul energetic și al resurselor energetice, proprietate intelectuală, invenții și mărci, protecția consumatorilor, infrastructura calității și supravegherea pieței, domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, mediului de afaceri, comerțului, antreprenoriatului și investițiilor străine, în domeniul turismului, în concordanță cu cerințele economiei de piață și pentru stimularea inițiativei operatorilor economici. De asemenea, Ministerul are rol de sinteză, instituție publică cu personalitate juridică.

Funcțiile îndeplinite de Minister sunt următoarele:

de strategie;

de reglementare și sinteză;

de control și monitorizare a domeniului de competență;

de aplicare a prevederilor Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană;

de reprezentare;

de administrare a proprietății statului;

de autoritate de stat:

de coordonare, la nivel național, în colaborare cu celelalte autorități competente, a activităților privind relațiile economice internaționale, fluxurile comerciale și cooperarea economică, în domeniile aflate în responsabilitate;

de absorbție a fondurilor acordate de Uniunea Europeană, în domeniile aflate în responsabilitatea sa;

de promovare a destinațiilor turistice naționale.

Conform art. 5, în exercitarea atribuțiilor sale, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri colaborează, în condițiile legii, cu celelalte ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, cu autoritățile administrației publice locale, cu alte organisme și instituții publice.

Astfel, conducerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se asigură de către ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. Totodată, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri reprezintă și angajează ministerul în raporturile cu celelalte autorități publice, precum și cu alte persoane fizice și juridice din țară sau din străinătate, precum și în justiție și în raporturile cu celelalte organe jurisdicționale. În acest scop poate da împuternicire de reprezentare secretarilor de stat sau altor persoane din subordine.

Patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se constituie prin preluarea patrimoniului Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerului Turismului, pe baza protocoalelor de predare-preluare ce se vor încheia în condițiile art. 13 alin. (2) din O.U.G. nr. 68/2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

H.G. nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri was last modified: februarie 5th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter