H.G. nr. 24/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării – prezentare generală

21 ian. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 597

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În M. Of. nr. 34 din data de 20 ianuarie 2020 a fost publicată H.G. nr. 24/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării. În continuare, ne vom axa asupra anumitor dispoziții de interes extrase din conținutul acestui act normativ.

Astfel, drept titlu informativ, art. 1 definește, pe această cale, instituția Ministerului Educației și Cercetării în calitate de „organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, care se organizează și funcționează în subordinea Guvernului”, care „are rol de sinteză și de coordonare în domeniul educației, formării profesionale, cercetării științifice, dezvoltării tehnologice și inovării”.

Conferintele Video Universul Juridic

Totodată, potrivit art. 3 Ministerul Educației și Cercetării organizează și conduce sistemul național al educației, formării profesionale, cercetării științifice, dezvoltării tehnologice și inovării și exercită atribuțiile stabilite prin legi și prin alte acte normative din sfera sa de activitate”.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Educației și Cercetării exercită atribuții principale în următoarele domenii:

– în domeniul educației;

– în domeniul formării profesionale;

– în domeniul cercetării științifice;

– în domeniul dezvoltării tehnologice și inovării.

Pe de altă parte, este specificat faptul că, în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, funcționează, la nivel de direcție generală, Organismul intermediar pentru cercetare, denumit în continuare OIC, care îndeplinește atribuțiile delegate de Autoritatea de management pentru Programul operațional „Creșterea competitivității economice” și pentru Programul operațional „Competitivitate” prin acordul părților implicate.

Potrivit unui articol important, este adusă în prim-plan exercitarea conducerii Ministerului care are la bază ministrul educației și cercetării, în calitate de ordonator principal de credite și reprezentant legal al ministerului.

Cu privire la structura organizatorică, este evidențiat faptul că „în cadrul Ministerului Educației și Cercetării își desfășoară activitatea cinci secretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului”, iar „Ministerul Educației și Cercetării are un secretar general și doi secretari generali adjuncți, înalți funcționari publici, numiți în condițiile legii”.

Mai mult decât atât, „numărul total de posturi pentru Ministerul Educației și Cercetării este de 720, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului”.

 

H.G. nr. 24/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării – prezentare generală was last modified: ianuarie 21st, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter