H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii – publicare

13 ian. 2020
Vizualizari: 1200

Actul normativ

Sumar
H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții

(M. Of. nr. 12 din 9 ianuarie 2020)

S-a publicat H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

 

În M. Of. nr. 12 din 9 ianuarie 2020 s-a publicat H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Astfel, prin respectivul act normativ se organizează și se stabilește modul de funcționare al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții

 

În continuare, vă prezentăm cele mai importante dispoziții ale H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

 

Prezentare generală

 

Conform art. 1, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, este organizată și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, Autoritatea va prelua activitățile, atribuțiile și structurile aparținând Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități și ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. De altfel, autpritățile ale căror atribuții și structuri vor fi preluate, se vor desființa. Totodată, finanțarea Autorității se va face de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Pe de altă parte, potrivit dispozițiilor art. 3 alin. (1), autoritatea va îndeplini următoarele funcții:

– de autoritate de stat;

– de reprezentare;

– de reglementare;

– de strategie;

– de monitorizare și control;

– de administrare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Autoritatea facilitează dialogul cu cetățenii pe domeniile sale de competență și promovează și implementează mecanisme de consultare a acestora, preluând și soluționând, potrivit reglementărilor în vigoare, cererile, reclamațiile, sesizările sau propunerile formulate în scris sau prin poștă electronică.

Astfel, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, Autoritatea va identifica surse de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și prin acordarea de subvenții, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Potrivit art. 16 și în considerarea celor două autorități mai sus menționate, la data intrării în vigoare a diszpozițiilor H.G. nr. 1002/2019, următoarele acte normative se abrogă:

– H.G. nr. 299/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, (M. Of. nr. 289 din 18 aprilie 2014; cu modif. ult.);

– H.G. nr. 50/2015 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (M. Of. nr. 88 din 2 februarie 2015; cu modif. ult.);

– H.G. nr. 617/2004 privind înființarea și organizarea Comitetului național director pentru prevenirea și combaterea exploatării copiilor prin muncă (M. Of. nr. 391 din 3 mai 2004; cu modif. ult.).

H.G. nr. 1002/2019 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții – publicare was last modified: ianuarie 13th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.