Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (H.G. nr. 80/2018)

16 mart. 2018
Vizualizari: 16724
Anexele nr. 13, 15, 16, 19, 20, 23, 26, 28, 30 și 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, anexele nr. 13, 15, 16, 19, 20, 23, 26, 28, 30 și 33 cuprindeau:

Anexa nr. 13 se referea la modelul de Angajament depus în calitate de beneficiar(ă) al/a dreptului/drepturilor prevăzut(e) la articolul/articolele (Se completează cu articolul/articolele din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.), din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, prin respectivul angajament mă oblig să restitui imediat și în mod integral sumele acordate, în situația în care raporturile de muncă/de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, nu sunt aplicabile dispozițiile art. 73^1 alin. (6), respectiv art. 75^1 alin. (5) din aceeași lege, iar raporturile de muncă/de serviciu încetează în temeiul următoarelor prevederi legale:

a) art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. f) și h), art. 61 lit. a) și b) și art. 81 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în situația în care încetarea este la inițiativa angajatului;

c) art. 97 lit. b) și e), art. 98 alin. (1) lit. f) și g) și art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, în situația în care am beneficiat de prima de instalare în oricare dintre cuantumurile prevăzute la art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, potrivit art. 75 sau art. 76^1 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, și într-o perioadă de 12 luni de la angajare am revenit la vechiul domiciliu sau vechea reședință, astfel cum această sintagmă este definită, după caz, la art. 46 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare, mă oblig să restitui imediat și în mod integral prima de instalare acordată potrivit acestor texte legale.
Potrivit art. 46 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare, prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea reședință, prevăzută la art. 76 alin. (2) din lege, se înțelege schimbarea domiciliului sau stabilirea reședinței la un domiciliu sau reședință care se află în raza aceleiași unități administrativ- teritoriale: comună, oraș, municipiu în care se află vechiul domiciliu sau reședința.

Potrivit alin. (3) al aceluiași articol, în situația persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni, prevăzute la art. 761 din lege, prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea reședință, prevăzută la art. 76 alin. (2) din lege, se înțelege schimbarea domiciliului sau stabilirea reședinței la un domiciliu sau reședință care se află în orice alt stat decât România sau în raza aceleiași unități administrativ-teritoriale: comună, oraș, municipiu în care se află vechiul domiciliu sau reședința din România, anterior perioadei de cel puțin 36 de luni în care s-a exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European, în situația în care la întoarcerea în România nu a revenit la acesta.

Conform art. 76 alin. (3) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, respectivtul angajament constituie titlu executoriu.

Anexa nr. 15 se referea la modelul de convenție prin care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și persoana juridică sau fizică convin următoarele:

1. Angajatorul încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată un număr de . . . . . . . . . . absolvenți ai unor instituții de învățământ, care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu.
Tabelul nominal cu absolvenții încadrați în muncă este prezentat în anexa care face parte integrantă din respectiva convenție.

2. Angajatorul se obligă:

a) să mențină raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la pct. 1 pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la data încadrării în muncă;

b) să restituie în totalitate agenției sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă, în cazul în care încetează raporturile de muncă ale absolvenților prevăzuți la pct. 1 anterior termenului de 18 luni, în temeiul unuia dintre motivele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare;

c) să deducă, în condițiile legii, din suma reprezentând contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor pentru șomaj potrivit art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj, sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

d) să depună, pentru verificarea și acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor legale, declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate aferentă lunii respective, prevăzută la titlul V „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, al cărei model, conținut, modalitate de depunere și de gestionare sunt reglementate prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al ministrului sănătății, conform art. 147 alin. (17) din această lege, iar la agenție, tabelul prevăzut de lege în acest sens, însoțit de extras în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul de pe pontaj și de pe statul de plată;

e) să depună declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate și documentele prevăzute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, până la expirarea termenului legal pentru depunerea acestei declarații;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

f) să comunice agenției orice modificare a condițiilor care au condus la încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumelor prevăzute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

g) să respecte dispozițiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și celelalte dispoziții legale în aplicarea acestui articol și acordarea măsurii de stimulare;

h) să comunice agenției orice modificare a datelor sale de identificare și a contului deținut la bancă, inclusiv modificările care intervin în cazul sediului/adresei și al datelor de contact.

3. Agenția se obligă să acorde sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile legale, prin deducere de către angajator din suma reprezentând contribuția angajatorului prevăzută la art. 26 din aceeași lege, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj.
În situația în care sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, sunt mai mari, diferența se plătește de agenție conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare.

4. Sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în conformitate cu prevederile legale în vigoare și constau în subvenția prevăzută la art. 80 alin. (1) din Legea nr.

5. Agenția își exercită dreptul de control asupra:

a) îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumelor prevăzute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

b) nerespectării de către angajator a obligațiilor prevăzute de respectiva convenție, precum și de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, și celelalte acte normative adoptate în aplicarea acestei legi.

6. În situația constatării nerespectării condițiilor legale avute în vedere la încheierea respectivei convenții, pe perioada derulării acesteia și pentru acordarea sumelor prevăzute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și a nerespectării de către angajator a obligațiilor sale, agenția va aplica sancțiunile prevăzute de lege și va recupera debitele conform legii.

Convenția se încheie în două exemplare, un exemplar pentru agenție și un exemplar pentru angajator.

Anexa nr. 16 conținea modelul de Tabel nominal cu absolvenții instituțiilor de învățământ încadrați în muncă conform prevederilor art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Anexa nr. 19 conținea un alt model de convenție prin care se convin următoarele:

1. Angajatorul încadrează în muncă:

A. pe perioadă nedeterminată, un număr de:

a) . . . . . . . . . . șomeri în vârstă de peste 45 de ani, înregistrați în evidența agenției;

b) . . . . . . . . . . șomeri părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, înregistrați în evidența agenției;

c) . . . . . . . . . . șomeri persoane cu handicap, înregistrați în evidența agenției;

d) . . . . . . . . . . șomeri de lungă durată, înregistrați în evidența agenției;

e) . . . . . . . . . . tineri NEET șomeri, înregistrați în evidența agenției;

B. un număr de:

a) . . . . . . . . . . șomeri înregistrați în evidența agenției care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie anticipată parțială;

b) . . . . . . . . . . șomeri înregistrați în evidența agenției care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă și nu îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie anticipată parțială.

Tabelul nominal cu persoanele încadrate în muncă este prezentat în anexa care face parte integrantă din respectiva convenție.

2. Angajatorul se obligă:

a) să mențină raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la pct. 1 lit. A pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la data încadrării în muncă;

b) să respecte dispozițiile art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, precum și celelalte dispoziții legale în aplicarea acestui articol și acordarea măsurii de stimulare;

c) să restituie în totalitate agenției sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă, în cazul în care încetează raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la pct. 1 lit. A anterior termenului prevăzut la lit. a), pentru care are obligația de a menține raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la pct. 1 lit. A;

d) să deducă, în condițiile legii, din suma reprezentând contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor pentru șomaj potrivit art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj, sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr.

e) să depună, pentru verificarea și acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor legale, declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate aferentă lunii respective, prevăzută la titlul V „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ale cărei model, conținut, modalitate de depunere și de gestionare sunt reglementate prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al ministrului sănătății, conform art. 147 alin. (17) din această lege, iar la agenție, tabelul prevăzut de lege în acest sens, însoțit de extras în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul de pe pontaj și de pe statul de plată, precum și, în situația încadrării în muncă a unor persoane cu handicap, în condițiile art. 85 din aceeași lege, o declarație pe propria răspundere dată prin reprezentantul legal al angajatorului, din care să rezulte că în raport cu numărul de angajați angajatorul și-a îndeplinit obligația, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv nu are, potrivit legii, obligația de a angaja persoane cu handicap*;


* Se va completa în cazul în care angajatorul încadrează în muncă persoane cu handicap.

f) să depună declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate și documentele prevăzute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, până la expirarea termenului legal pentru depunerea declarației lunare;

g) să comunice agenției orice modificare a condițiilor care au condus la încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumelor prevăzute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

h) să comunice agenției orice modificare a datelor sale de identificare și a contului deținut la bancă, inclusiv modificările care intervin în cazul sediului/adresei și al datelor de contact.

3. Agenția se obligă să acorde sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile legale, prin deducere de către angajator din suma reprezentând contribuția angajatorului prevăzută la art. 26 din aceeași lege, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj.

În situația în care sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, sunt mai mari, diferența se plătește de agenție conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare.

4. Sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în conformitate cu prevederile legale în vigoare și constau în subvenția prevăzută, după caz, la art. 85 alin. (1), (2) și (5) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.

5. Agenția își exercită dreptul de control asupra:

a) îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumelor prevăzute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

b) nerespectării de către angajator a obligațiilor prevăzute de respectiva convenție, precum și de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, și de celelalte acte normative adoptate în aplicarea acestei legi.

6. În situația constatării nerespectării condițiilor legale avute în vedere la încheierea respectivei convenții, pe perioada derulării acesteia și pentru acordarea sumelor prevăzute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și a nerespectării de către angajator a obligațiilor sale, agenția va aplica sancțiunile prevăzute de lege și va recupera debitele conform legii.

Anexa 20 conținea modelul de Tabel nominal cu persoanele încadrate în muncă conform prevederilor art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj

Anexa nr. 23 conținea modelul de cerere de acordare a dreptului sub formă de primă prevăzut la art. 73^1 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Anexa nr. 26 cuprindea modelul de Adeverință cu privire la achitarea contribuțiilor de către angajator în numele salariatului. Documente din anexă se completează descrescător pentru maximum 12 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pentru care angajatorul are obligația de a vira în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj sumele reprezentând contribuțiile prevăzute de lege.

Anexa nr. 28 conținea un alt model de convenție referitoare la tinerii încadrați în muncă este prezentat în anexa care face parte integrantă din respectiva convenție.

Prin această convenție angajatorul se obligă:

a) să mențină raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la pct. 1 pe perioada pentru care acestea au încheiat cu agenția contractul de solidaritate, prevăzut de lege;

b) să restituie în totalitate agenției sumele încasate pentru fiecare tânăr cu risc de marginalizare socială pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă, în cazul în care încetează raporturile de muncă ale tinerilor prevăzuți la pct. 1 anterior datei la care expiră perioada pentru care aceștia au încheiat contractul de solidaritate, în temeiul unuia dintre motivele prevăzute la art. 83 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

c) să deducă, în condițiile legii, din suma reprezentând contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor pentru șomaj potrivit art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj, sumele cuvenite potrivit art. 93^4 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

d) să depună, pentru verificarea și acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 93^4 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor legale, declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate aferentă lunii respective, prevăzută la titlul IX2 „Contribuții sociale obligatorii” art. 296^19 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar la agenție tabelul prevăzut de lege în acest sens, însoțit de copii de pe pontaj și de pe statul de plată;

e) să depună declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate și documentele prevăzute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, până la expirarea termenului legal pentru depunerea acestei declarații;

f) să comunice agenției orice modificare a condițiilor care au condus la încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumelor prevăzute la art. 934 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

g) să respecte dispozițiile art. 934 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și celelalte dispoziții legale în aplicarea acestui articol;

h) să comunice agenției orice modificare a datelor sale de identificare și a contului deținut la bancă, inclusiv modificările care intervin în cazul sediului/adresei și al datelor de contact.

3. Agenția se obligă să acorde sumele cuvenite potrivit art. 93^4 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile legale, prin deducere de către angajator din suma reprezentând contribuția angajatorului prevăzută la art. 26 din aceeași lege, pe care acesta este obligat să o vireze pentru fiecare lună în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj.

În situația în care sumele cuvenite potrivit art. 93^4 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, sunt mai mari, diferența se plătește de agenție conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare.

4. Sumele cuvenite potrivit art. 934 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în conformitate cu prevederile legale aplicabile și constau în subvenția prevăzută, după caz, la art. 93^4 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.

5. Agenția își exercită dreptul de control asupra:

a) îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea respectivei convenții, derularea acesteia și acordarea sumei prevăzute la art. 93^4 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;

b) nerespectării de către angajator a obligațiilor prevăzute de respectiva convenție, precum și de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, și celelalte acte normative adoptate în aplicarea acestei legi.

6. În situația constatării nerespectării condițiilor legale avute în vedere la încheierea respectivei convenții, pe perioada derulării acesteia și pentru acordarea sumelor prevăzute la art. 934 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și a nerespectării de către angajator a obligațiilor sale, agenția va aplica sancțiunile prevăzute de lege și va recupera debitele conform legii.

Anexa nr. 30 prevedea o altă convenție cu privire la tinerii pentru care se mențin raporturile de muncă.

Anexa nr. 33 prevedea un alt model de angajament depus în calitate de beneficiar(ă) al/a primei de activare, prevăzută la art. 732 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, prin respectivul angajament mă oblig să restitui imediat și în mod integral suma acordată cu titlu de primă de activare, prevăzută la art. 732 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în situația în care raporturile de muncă/de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 3 luni de la data încadrării în muncă, nu sunt aplicabile dispozițiile art. 733 din aceeași lege, iar raporturile de muncă/de serviciu încetează în temeiul următoarelor prevederi legale:

a) art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. f) și h), art. 61 lit. a) și b) și art. 81 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în situația în care încetarea este la inițiativa angajatului;

c) art. 97 lit. b) și e), art. 98 alin. (1) lit. f) și g) și art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Conform art. 435 alin. (3) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare, respectivul angajament constituie titlu executoriu.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, anexele nr. 13, 15, 16, 19, 20, 23, 26, 28, 30 și 33 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-10 la respectiva hotărâre.

 

Anexele nr. 21 și 24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, anexele nr. 21 și 24 aveau următorul cuprins:

Anexa nr. 21 se referea la modelul de cerere prin care se solicita aprobarea diminuării sumei reprezentând contribuția lunară datorată bugetului asigurărilor pentru șomaj, calculate conform art. 62 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin H.G. nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Anexa nr. 24 prevedea modelul de cerere prin care se solicita acordarea dreptului prevăzut la art. 73^1 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere că începând cu anumită dată data persoana era angajată/angajat cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, fapt care conducea la încetarea plății indemnizației de șomaj de care beneficiam, în temeiul art. 44 lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, anexele nr. 21 și 24 se abrogă.

 

Alte prevederi din H.G. nr. 80/2018)

Anexele nr. 1-10 la H.G. 80/2018 conțin o serie de modele de angajamente și convenții între Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și persoana juridică sau persoana fizică cu referire la încadrarea în muncă , tabele nominale cu persoanele încadrate în muncă, declarații pe propria răspundere, adeverințe, astfel cum au fost ele modificate în acord cu noile reglementări.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (H.G. nr. 80/2018) was last modified: martie 15th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.