Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (H.G. nr. 80/2018)

16 mart. 2018
Vizualizari: 16698
Art. 43^4 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 43^4 prevedea:

„Drepturile bănești prevăzute la art. 73^1 alin. (1) și (2) din lege, stabilite și neîncasate de beneficiar, se prescriu la expirarea termenului general de prescripție de 3 ani, prevăzut de lege”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 43^4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Dreptul prevăzut la art. 73^1 alin. (1) din lege, stabilit și neîncasat de beneficiar, se prescrie în termenul prevăzut la art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”. 

 

Art. 43^5 alin. (2), (5) și (7) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 43^5 alin. (2), (5) și (7) prevedeau:

„(2) Nu beneficiază de prima de activare prevăzută la art. 73^2 din lege persoanele care se încadrează în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 3 luni, iar ulterior încadrării în muncă se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată mai mare de 3 luni sau nedeterminată.

(…)

(5) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (4), nu sunt lizibile, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(…)

(7) În situația în care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (5), aceasta poate solicita acordarea dreptului prevăzut art. 73^2 din lege, prin depunerea unei noi cereri însoțită de toate documentele prevăzute la alin. (3), în termenul de decădere din dreptul de a beneficia de prima de activare de 30 de zile prevăzut la alin. (3)”.

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, la art. 43^5, alin. (2), (5) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Nu beneficiază de prima de activare prevăzută la art. 73^2 din lege:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) persoanele care se încadrează în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 3 luni, iar ulterior încadrării în muncă se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată mai mare de 3 luni sau nedeterminată;

b) persoanele care se încadrează în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, în termen de 30 de zile de la data încetării plății indemnizației de șomaj conform art. 44 lit. l) din lege.

(…)

(5) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (4), nu sunt lizibile sau persoana nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(…)

(7) În situația în care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile sau nu transmite documentele care lipsesc în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (5), aceasta poate solicita acordarea dreptului prevăzut la art. 73^2 din lege prin depunerea unei noi cereri însoțite de toate documentele prevăzute la alin. (3), în termenul de decădere din dreptul de a beneficia de prima de activare de 30 de zile prevăzut la alin. (3)”.

 

Art. 45 alin. (1) lit. e) și h) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45 alin. (1), lit. e) și h) prevedeau:

„(1) Pentru acordarea primei de mobilitate prevăzute la art. 74 sau 75 din lege, persoanele vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, unde se află în evidență, în termen de 30 de zile de la data încadrării în muncă, în situația primei de încadrare, respectiv în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă, în situația primei de instalare, următoarele documente, după caz:

(…)

e) declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă;

(…)

h) declarație pe propria răspundere a persoanei încadrate în muncă din care să rezulte că autoritatea publică locală sau centrală asigură sau nu asigură locuință de serviciu ori suportă sau nu suportă cheltuielile aferente din fonduri publice persoanei respective ori familiei acesteia, în situația solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45 alin. (1), lit. e) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„e) declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă, precum și că pentru persoana în cauză asigură sau nu asigură transportul ori suportă sau nu suportă cheltuielile aferente acestuia;

(…)

h) declarație pe propria răspundere a persoanei încadrate în muncă din care să rezulte că autoritatea publică locală sau centrală asigură sau nu asigură locuință de serviciu ori suportă sau nu suportă cheltuielile aferente din fonduri publice persoanei respective ori familiei acesteia, că persoana și, după caz, soțul, soția acesteia, copiii aflați în întreținere sau orice altă persoană care, împreună cu aceasta, constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 75^1 alin. (4) lit. i) din lege, precum și că soțul, soția acesteia nu au beneficiat de primă de relocare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării, în situația solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege;”.

 

Art. 45 alin. (1) lit. h^1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45 alin. (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. h^1), cu următorul cuprins:

„h^1) declarație pe propria răspundere a persoanei încadrate în muncă din care să rezulte că autoritatea publică locală sau centrală asigură sau nu asigură transportul ori suportă sau nu suportă cheltuielile aferente acestuia din fonduri publice persoanei respective, precum și că persoana și, după caz, soțul, soția acesteia, copiii aflați în întreținere sau orice altă persoană care, împreună cu aceasta, constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 75^1 alin. (4) lit. h) din lege, precum și că soțul, soția acesteia nu au beneficiat de primă de relocare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării, în situația solicitării primei de încadrare prevăzute la art. 74 din lege;”.

 

Art. 45 alin. (6) și (9) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45 alin. (6) și (9) prevedeau:

„(6) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (5), nu sunt lizibile, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(…)

(9) În situația în care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (6), aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 sau 75 din lege, prin depunerea unei noi cereri însoțită de toate documentele prevăzute la alin. (1) și (3), după caz, în termenele de decădere din drepturi de 30 de zile, respectiv de 60 de zile prevăzute la alin. (1) și (3)”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45, alin. (6) și (9) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(6) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (5), nu sunt lizibile sau persoana nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(…)

(9) În situația în care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile sau nu transmite documentele care lipsesc în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (6), aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 sau 75 din lege prin depunerea unei noi cereri însoțite de toate documentele prevăzute la alin. (1) și (3), după caz, în termenele de decădere din drepturi de 30 de zile, respectiv de 60 de zile prevăzute la alin. (1) și (3)”. 

 

Art. 45^3 alin. (4) și (5) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45^3 alin. (4) și (5) prevedeau:

„(4) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (3), nu sunt lizibile, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(5) În situația în care persoana nu redepune documentele solicitate care nu sunt lizibile, în termenul prevăzut la alin. (4), plata drepturilor lunare prevăzute la art. 74 din lege se va face odată cu achitarea indemnizațiilor de șomaj cuvenite șomerilor pentru luna în care beneficiarul a prezentat documentele lizibile”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45^3, alin. (4) și (5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(4) În situația în care documentele transmise în termen, prin modalitățile prevăzute la alin. (3), nu sunt lizibile sau persoana nu a transmis toate documentele, agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București solicită persoanei redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(5) În situația în care persoana nu redepune documentele solicitate care nu sunt lizibile sau nu transmite documentele care lipsesc, în termenul prevăzut la alin. (4), plata drepturilor lunare prevăzute la art. 74 din lege se va face odată cu achitarea indemnizațiilor de șomaj cuvenite șomerilor pentru luna în care beneficiarul a prezentat documentele lizibile sau a transmis documentele care lipsesc”. 

 

Art. 45^5 alin. (3) și (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 45^5 alin. (3) și (4) prevedeau:

„(3) Prima de instalare prevăzută la art. 75 din lege se poate cumula cu drepturile prevăzute la art. 72 din lege sau cu prima prevăzută la art. 73^1 alin. (1) din lege și dreptul prevăzut la art. 73^1 alin. (2) din lege, după caz.

(4) În cazul încadrării în muncă într-o localitate din alt județ, drepturile prevăzute la art. 75 din lege vor fi acordate de agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau, după caz, a municipiului București, unde beneficiarul s-a aflat în evidență, urmând ca dosarul acestuia să fie transferat la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază își stabilește noul domiciliu sau reședința, care va acorda și celelalte drepturi prevăzute de lege și va urmări respectarea obligațiilor ce decurg din acordarea drepturilor”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45^5, alin. (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) Prima de instalare prevăzută la art. 75 din lege se poate cumula cu drepturile prevăzute la art. 72 din lege sau cu prima de inserție prevăzută la art. 73^1 alin. (1) din lege, după caz.

(4) În cazul încadrării în muncă într-o localitate din alt județ, prima de instalare prevăzută la art. 75 din lege se acordă de agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau, după caz, a municipiului București, unde beneficiarul s-a aflat în evidență, urmând ca dosarul acestuia să fie transferat la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază își stabilește noul domiciliu sau reședința, care va acorda celelalte drepturi prevăzute de lege și va urmări respectarea obligațiilor ce decurg din acordarea drepturilor”.

 

Art. 45^5 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45^5, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) În situația în care prima de instalare se acordă în 2 tranșe, plata celei de a doua tranșe se efectuează de către agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau, după caz, a municipiului București, unde beneficiarul s-a aflat în evidență și care a plătit prima tranșă a primei de inserție”.

 

Art. 45^9 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (modificate prin H.G. nr. 80/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 45^9, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

„(6) Documentele prevăzute la alin. (1) se transmit de agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază persoana are stabilit noul domiciliu sau reședința agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau, după caz, a municipiului București, unde beneficiarul s-a aflat în evidență, în vederea efectuării plății celei de a doua tranșe a primei de instalare”.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (H.G. nr. 80/2018) was last modified: martie 15th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.