H.G. nr. 233/2012 privind serviciile şi activităţile ce pot fi desfăşurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopţiei interne – modificări (H.G. nr. 579/2016)

19 aug. 2016
Vizualizari: 1112

Actul modificatActul modificatorSumar
H.G. nr. 233/2012
(M. Of. nr. 218 din 2 aprilie 2012)
H.G. nr. 579/2016
(M. Of. nr. 623 din 12 august 2016)
modifică: art. 3; art. 4; art. 5 lit. g); art. 9 alin. (3); art. 17 alin. (1) lit. c)
introduce: art. 5 lit. j); art. 6 lit. k); art. 13 lit. d); art. 18 lit. e)
abrogă: art. 17 alin. (1) lit. f); art. 21

În M. Of. nr. 623 din 12 august 2016, a fost publicată H.G. nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, pentru modificarea și completarea H.G. nr. 233/2012 privind serviciile și activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopției interne, precum și metodologia de autorizare a acestora și pentru modificarea H.G. nr. 1.441/2004 cu privire la autorizarea organizațiilor private străine de a desfășura activități în domeniul adopției internaționale.

În continuare, vom prezenta respectivele modificări.

Art. 3 din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 stabilea faptul că autorizarea prevăzută la art. 1 se realizează de către Oficiul Român pentru Adopții, denumit în continuare Oficiu, și se acordă pentru o perioadă de un an de la data emiterii ei, specificându-se serviciile și activitățile pe care organismul privat le poate desfășura.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 dispune următoarele:

Autorizarea prevăzută la art. 1 se realizează de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, denumită în continuare A.N.P.D.C.A., și se acordă pentru o perioadă de doi ani de la data emiterii ei, specificându-se serviciile și activitățile pe care organismul privat le poate desfășura”.

 

Art. 4 din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 stabilea faptul că pentru prestarea/desfășurarea efectivă a serviciilor și activităților pentru care a fost autorizat, organismul privat are obligația de a încheia contracte de colaborare cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, denumite în continuare DGASPC, în a căror rază administrativ-teritorială urmează să își desfășoare activitatea.

Organismul privat are obligația ca, în termen de 5 zile de la încheierea contractelor de colaborare prevăzute la alin. (1), să transmită o fotocopie a acestora Oficiului.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 stabilește următoarele:

(1) Pentru prestarea/desfășurarea efectivă a serviciilor și activităților pentru care a fost autorizat, organismul privat are obligația de a încheia protocoale de colaborare cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, denumite în continuare DGASPC, în a căror rază administrativ-teritorială urmează să își desfășoare activitatea.

(2) Organismul privat are obligația ca, în termen de 5 zile de la încheierea protocoalelor de colaborare prevăzute la alin. (1), să transmită o fotocopie a acestora A.N.P.D.C.A”.

 

Art. 5 lit. g) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În vechea reglementare, art. 5 lit. g) dispunea faptul că organismele private române care solicită autorizarea în vederea desfășurării de servicii și activități în domeniul adopției interne trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

g) să aibă proceduri/metodologii de lucru adecvate și conforme cu principiile și prevederile legale în materia adopției, precum și proceduri de evaluare periodică a satisfacției beneficiarilor.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 lit. g) stabilește următoarele:

g) să aibă proceduri/metodologii de lucru conforme cu principiile și prevederile legale în materia adopției, precum și proceduri de evaluare periodică a satisfacției beneficiarilor”.

 

Art. 5 lit. j) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 lit. j) dispune următoarele:

j) să aibă asistenți maternali angajați ori servicii rezidențiale proprii, în situația în care solicită autorizarea pentru a desfășura activitățile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. a)-c)”.

 

Art. 6 lit. k) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

 

Noua reglementare

La art. 6, după lit. j) se introduce o nouă literă, lit. k).

Potrivit noii reglementări, art. 6 lit. k) prevede următoarele:

k) în situația în care se solicită autorizarea pentru activitățile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. a)-c), licența de funcționare a serviciilor rezidențiale proprii sau, după caz, a serviciilor de asistență maternală, în copie certificată, ori contractele de muncă ale asistenților maternali, în copie certificată, în cazul solicitanților care dețin licență provizorie pentru serviciile de asistență maternală”.

 

Art. 9 alin. (3) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (3) stabilea faptul că autorizația este valabilă pentru o perioadă de un an de la data emiterii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Autorizația este valabilă pentru o perioadă de doi ani de la data emiterii”.

 

Art. 13 lit. d) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

 

Noua reglementare

La art. 13, după lit. c) se introduce o nouă literă, lit. d).

Potrivit noii reglementări, art. 13 lit. d) stabilește următoarele:

d) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) și la art. 5 lit. g) și j)”.

 

Art. 17 alin. (1) lit. c) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 17 alin. (1) lit. c) prevedea faptul că activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private, adresate copiilor care au fost sau urmează să fie adoptați, sunt:

„c) participarea la potrivirea dintre copil și persoana/familia adoptatoare, întreprinderea demersurilor necesare acomodării copilului cu familia potențial adoptatoare și întocmirea unor rapoarte în acest sens, pe care le înaintează DGASPC”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 17 alin. (1) lit. c) dispune următoarele:

c) realizarea demersurilor necesare acomodării copilului cu adoptatorul sau familia adoptatoare în vederea facilitării potrivirii practice”.

 

Art. 17 alin. (1) lit. f) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 17 alin. (1) lit. f) prevedea faptul că activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private, adresate copiilor care au fost sau urmează să fie adoptați, sunt:

„f) consilierea și pregătirea adoptatului pentru realizarea contactelor acestuia cu părinții firești și/sau rudele biologice;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 17 alin. (1) lit. f) – Abrogat.

 

Art. 18 lit. e) din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

 

Noua reglementare

La art. 18, după lit. d) se introduce o nouă literă, lit. e).

Potrivit noii reglementări, art. 18 lit. e) prevede următoarele: activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private destinate adoptatorilor sunt:

e) evaluarea adoptatorului sau familiei adoptatoare în vederea obținerii atestatului”.

 

Art. 21 din H.G. nr. 233/2012 (modificată prin H.G. nr. 579/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 stabilea faptul că organismele private care, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, desfășoară activități în domeniul adopției pe teritoriul României în temeiul H.G. nr. 1.442/2004 privind serviciile și activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopției interne au obligația ca până la data de 7 iunie 2012 să solicite obținerea autorizației în condițiile prevăzute de respectiva hotărâre.

Nerespectarea obligației în termenul prevăzut la alin. (1) atrage, de drept, imposibilitatea continuării activităților în cadrul procedurii adopției interne, inițiate anterior în baza convențiilor de parteneriat încheiate cu DGASPC.

Organismele private prevăzute la alin. (1), care au solicitat obținerea autorizației până la data de 7 iunie 2012, își pot continua activitățile aflate în derulare, până la soluționarea cererii de autorizare.

De asemenea, în cazul obținerii autorizației, organismele private au obligația încheierii unor noi contracte de colaborare cu DGASPC-urile în a căror rază administrativ-teritorială urmează să își desfășoare activitatea și să transmită Oficiului o fotocopie a acestora în termen de 5 zile de la încheierea lor.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 – Abrogat.

 

H.G. nr. 233/2012 privind serviciile și activitățile ce pot fi desfășurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopției interne – modificări (H.G. nr. 579/2016) was last modified: august 18th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.