Guvernul României. Precizări privind situația actuală din cadrul sistemului de învățământ

22 mai 2023
Vizualizari: 214

Guvernul României informează asupra întâlnirii oficiale a Prim-ministrului României și a președintelui Camerei Deputaților cu reprezentanții sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria, care a urmărit continuarea dialogului pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa nr. 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153/2017. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa nr. 8.

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării.

În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie 2023, la nivelul Ministerului Muncii, să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării.

Totodată, Ministerul Educației aduce următoarele precizări:

împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

• salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

• acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

• acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și Guvernul României. Plan comun de acțiune pentru combaterea traficului de persoane

 

Guvernul României. Precizări privind situația actuală din cadrul sistemului de învățământ was last modified: mai 22nd, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: