Guvernul României. Modificarea Legii nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii și alte acte adoptate în ședința din 27 noiembrie 2024
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 27 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial:
I. PROIECTE DE LEGE
1. Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 312/2015 privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul financiar;
2. Proiectul de lege vizează transpunerea la nivelul legislației primare a prevederilor din Directiva (UE) 2024/1174 și reglementează aspecte cu privire la redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și firmelor de investiții, adaptând reglementările europene la realitățile pieței financiare din România.
Printre principalele modificări se numără:
• Determinarea cerinței de ”MREL intern” (cerință minimă de fonduri proprii și datorii eligibile) pe bază consolidată: Autoritățile de rezoluție vor putea să aplice cerințele de MREL nu la nivel individual al entităților, ci la nivelul consolidat al unui grup financiar, pentru a evita efecte disproporționate în grupurile financiare. Prin această măsură, autoritățile de rezoluție vor asigura un cadru mai flexibil și proporțional pentru grupurile financiare, garantând în același timp că nu există riscuri majore legate de insuficiența resurselor financiare necesare pentru redresarea sau rezoluția instituțiilor în dificultate.
• Cerința MREL pentru entitățile destinate lichidării și exceptări de obligații: Autoritatea de rezoluție nu va mai fi obligată să stabilească cerința MREL pentru entitățile destinate lichidării, dar va păstra posibilitatea de a aplica cerințe suplimentare, dacă este necesar pentru stabilitatea financiară.
• Tratamentul entităților destinate lichidării într-un lanț de dețineri: În cazul grupurilor de entități financiare, deținerile semnificative de instrumente financiare emise de entitățile destinate lichidării vor fi deduse din calculul cerinței de capital ale entităților intermediare. De asemenea, dacă o entitate destinată lichidării intră în dificultate majoră, planul de rezoluție nu include obligația ca aceasta să fie recapitalizată de entitatea de rezoluție.
Aplicarea noilor prevederi vor fi avute în vedere de Banca Națională a României, în calitate de autoritate de rezoluție în contextul planificării anuale a rezoluției și determinării cerinței de fonduri proprii și datorii eligibile pentru instituțiile de credit, persoane juridice române.
Reglementările introduse se aplică și entităților din aria de competență a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cum ar fi firmele de investiții și sucursalele acestora din state terțe. În acest sens, ASF este autoritatea de rezoluție pentru firmele de investiții autorizate la nivel național.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. Ordonanță de urgență pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării polițienești internaționale.
Ordonanța de urgență reglementează unele aspecte administrative referitoare la cooperarea polițienească internațională între Poliția Română, respectiv Poliția de Frontieră Română, și autorități competente similare din state membre ale Uniunii Europene sau state terțe, în cadrul unor unități de investigare a criminalității.
Astfel, este creat cadrul legislativ specific detașării/delegării în cadrul acestor unități de investigare a criminalității a unor polițiști cu un nivel ridicat de pregătire profesională și angajament în lupta împotriva unor forme grave de criminalitate.
Acest mecanism consolidează cadrul actual de cooperare polițienească internațională, prin instituirea unui nou mecanism de colaborare directă între personalul de specialitate al autorităților polițienești, în scopul prevenirii, depistării, combaterii și investigării în comun a unor infracțiuni grave și de criminalitate organizată cu caracter transnațional.
Demersul se constituie ca un răspuns instituțional la provocările specifice actualului context de securitate național, european și internațional, marcat de amenințări generate, printre altele, de activități de criminalitate organizată, trafic de droguri, atacuri cibernetice și agresiuni informaționale.
Completările aduse astăzi cadrului legal se înscriu în linia recentelor demersuri ale Uniunii Europene, în special a celor cuprinse în Foaia de parcurs pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, care au ca obiectiv facilitarea cooperării internaționale și dezvoltarea de noi modalități de cooperare polițienească de către statele membre.
În cadrul acestor unități de investigare a criminalității ce urmează a fi organizate la nivelul Poliției Române și a Poliției de Frontieră Română, polițiștii români și omologii lor vor acționa și colabora în mod direct, prin schimb de date și informații operative, analize comune de risc, schimb de bune practici etc., asigurând astfel o mai bună gestionare a resurselor și o intervenție rapidă și eficientă în cazurile specifice infracționalității transnaționale.
2. Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, precum și pentru modificarea altor acte normative
Actul normativ transpune în legislația națională norme europene în domeniul auditului statutar.
Directiva CSRD a introdus obligația ca raportarea de durabilitate (informații privind mediul, aspectele sociale și guvernanța) efectuată de companii să fie auditată de auditorul statutar sau firma de audit.
Auditorul statutar exprimă o opinie bazată pe o misiune de asigurare limitată în ceea ce privește conformitatea raportării cu cerințele Directivei.
Conform cerințelor europene, auditorii statutari sunt supravegheați de organismul național de supraveghere în interes public – Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS).
III. HOTĂRÂRI DE GUVERN
1. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea Societății Comerciale de Transport cu Metroul București ,,Metrorex”- S.A., ca urmare a reevaluării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
2. Hotărâre de Guvern privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 675/2020 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada de centură București, sector Centura Sud km. 52 + 770 – km 100+900.”, pe raza localităților Vidra, Jilava, 1 Decembrie, Dărăști-Ilfov, Măgurele, Bragadiru, Domnești, Ciorogârla și Cornetu din județul Ilfov și Grădinari și Joița din județul Giurgiu, precum și modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 675/2020
Se suplimentează cu 64.100 lei suma prevăzută ca justă despăgubire, conform HG nr. 675/2020, pentru imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al Autostrăzii de centurä București, sector Centura Sud km 52+770 – km 100+900, pe raza localităților Vidra, Jilava, 1 Decembrie, Dărăști-llfov, Măgurele, Bragadiru, Domnești, Ciorogârla și Cornetu din județul Ilfov și Grädinari și Joița din județul Giurgiu.
Banii se alocă din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
De asemenea, se modifică Anexa nr. 2 la HG nr. 675/2020 prin actualizarea elementelor de identificare și a sumelor individuale aferente despăgubirilor.
3. Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ- teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Autostrada de centură București”, sector Centură Sud km 52+770 – km 100+900, Lot 3, Sector 1 km 85+300- km 100+765 aferent Centură Sud; Sector 2 km 0+000-km 2+500 aferent Centură Nord
Guvernul a aprobat amplasamentul suplimentar pentru „Autostrada de centură București”, sector Centură Sud km 52+770 – km l 00+900, Lot 3, Sector 1 km 85+300 — km 100+765 aferent Centură Sud; Sector 2 km 0+000 — km 2+500 aferent Centură Nord.
Totodată, a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, respectiv pe raza localităților Bragadiru, Clinceni, Domnești și Ciorogârla din județul Ilfov și Joița din județul Giurgiu, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor pentru aceste imobilele, în valoare totală de 1,56 milioane lei. Banii se alocă din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
De asemenea, a aprobat lista imobilelor proprietate privată, lista imobilelor proprietate publică a statului, lista imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al acestei lucrării de utilitate publică de interes național.
4. Hotărâre de Guvern privind transmiterea unei părți de imobil din proprietate privată a statului în proprietate publică, înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și transmiterea din administrarea Ministerului Afacerilor Externe în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în vederea realizării lucrării de utilitate publică de interes național „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
5. Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 899/2003 privind omologarea de tip a tahografelor, a senzorilor de mișcare, a modelelor de foaie de înregistrare sau de card de tahograf, precum și autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități de instalare, reparare sau inspecție a tahografelor utilizate în transporturile rutiere ori a limitatoarelor de viteză
Guvernul a simplificat și a clarificat anumite proceduri din HG nr.899/2003, îmbunătățind concurența pe piață, modificările vizând efectuarea inspecțiilor tahografelor și limitatoarele de viteză și explicitând toate activitățile RAR care pot fi incluse în cadrul supravegherii activității operatorilor economici autorizați.
Actul normativ are un efect pozitiv asupra mediului de afaceri prin reducerea costurilor de certificare a tahografelor și de atestare/ reatestare a personalului operatorilor economici care desfășoară activități de inspecție a tahografelor.
S-a extins posibilitatea certificării tahografelor noi, respectiv a tahografelor reparate și reintegrate, și de către operatorii economici autorizați pentru activitatea de instalare a tahografelor, respectiv de reparare a tahografelor.
A fost stabilit modul de atestare a efectuării certificării, este clarificat modul de recunoaștere a certificării efectuate în alte state membre UE, a fost limitat numărul de examinări în cazul atestării personalului care efectuează inspecția tahografelor.
De asemenea, a fost eliminată necesitatea cursurilor de instruire în cazul reatestării personalului care efectuează inspecția tahografelor și a fost eliminată și examinarea în vederea reatestării personalului care efectuează inspecția tahografelor pentru anumite tipuri de tahografe.
Valabilitatea atestării/reatestării a crescut de la 2 ani la 3 ani.
A fost clarificat tipul de documente care trebuie emise în urma anumitor activități.
A fost clarificat și modificat și modul de aplicare a sancțiunilor.
6. Hotărâre de Guvern privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 217/2019 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente” tronsonul 2, aflate pe raza localităților Bârza, Piatra-Olt, Slătioara, Valea Mare, Balș, Bobicești, Găneasa, Milcov și Slatina din județul Olt, precum și modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 217/2019
Este vorba de o suplimentare de 94.180 lei pentru exproprierea imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente” tronsonul 2 al acestui proiect.
Suplimentarea este necesară în urma recepționării documentațiilor cadastrale individuale de către ANCPI/OCPI și a verificării corespondenței acestora cu realitatea din teren. Astfel, anumite date de identificare ale imobilelor au suferit modificări, cum ar fi suprafața de expropriat, categoria de folosință sau poziționarea acestora (intravilan/extravilan).
În urma acestei verificări, pentru un număr de 15 imobile au rezultat diferențe între suprafețele de expropriat conform măsurătorilor cadastrale și cele inițial prevăzute, precum și modificări ale categoriei de folosință.
Fondurile necesare pentru această suplimentare vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
7. Hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.700 de lei lunar la 4.050 de lei lunar, decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.
Majorarea salariului minim cu 9,46% se va aplica începând cu 1 ianuarie 2025.
De aceasta decizie vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați din România, încadrați, îndeosebi în sectoare precum comerțul, transporturile, întreprinderi mici și mijlocii.
În România sunt încadrați cu salariul minim brut garantat în plată 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 15,4 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia însă toți angajații încadrați cu mai puțin de 4.050 de lei lunar, respectiv 1.823.520 salariați.
În sumă brută, creșterea va fi cu 350 de lei lunar, iar în valoare netă majorarea va fi de 212 lei.
Prin aplicarea acestei majorări, România se raliază directivei europene care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul mediu european.
Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 4.050 lei în câștigul salarial mediu brut de 8.597 lei prognozat pentru anul 2025 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (prognoza de vară septembrie 2024), este de 47,1 %.
De asemenea, majorarea salariului minim va conduce și la creșterea contribuției pentru persoanele cu handicap neîncadrate, întrucât calcului acesteia se raportează la nivelul salariului minim.
8. Hotărâre de Guvern privind extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activități bancare
Tot ca urmare a discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din care fac parte Guvernul, sindicatele și patronatele, s-a extins astăzi prin Hotărâre a Guvernului primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar din România.
Acesta marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract colectiv care se aplică „erga omnes”, adică tuturor salariaților din sectorul de activitate, indiferent de afilierea lor sindicală sau de angajator.
Extinderea acestui contract reprezintă un pas important în consolidarea dialogului social în România, oferind o mai bună protecție pentru cei aproximativ 45.000 de angajați din acest sector economic.
9. Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Aranjamentului Administrativ, semnat la București, la 4 iunie 2024, pentru aplicarea Acordului între România și Republica Albania în domeniul securității sociale, semnat la București, la 27 februarie 2015
Guvernul a aprobat Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului dintre România și Republica Albania în domeniul securității sociale. Documentul reglementează modul în care cetățenii celor două state pot beneficia de prestații sociale atunci când se află pe teritoriul celeilalte țări.
Totodată, Aranjamentul stabilește cadrul pentru colaborarea dintre instituțiile competente din cele două țări: Casa Națională de Pensii Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, respectiv Institutul de Asigurări Sociale și Fondul Obligatoriu pentru Îngrijirea Sănătății din Albania.
Principalele beneficii pentru cetățeni includ:
• Acces la prestații în caz de boală și maternitate, inclusiv rambursări între instituții și acordarea prestațiilor în natură pentru rezidenți.
• Simplificarea accesului la pensii: cererile pot fi depuse la locul de domiciliu, indiferent de perioadele de asigurare. Plata pensiei se face direct beneficiarului sau reprezentantului legal.
• Protecție în caz de accidente de muncă și boli profesionale, cu proceduri clare pentru acordarea prestațiilor în bani și natură.
Acest Aranjament vine în sprijinul cetățenilor care lucrează sau trăiesc temporar în cealaltă țară, asigurând continuitatea drepturilor lor sociale și simplificând procesul de obținere a prestațiilor.
Aranjamentul Administrativ va intra în vigoare la data ultimei notificări care confirmă îndeplinirea procedurilor legale interne pentru intrarea acestuia în vigoare.
10. Hotărâre de Guvern privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Penitenciarelor
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
11. Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cadrului strategic privind internaționalizarea sistemului de învățământ superior
Actul normativ își propune să îmbunătățească mobilitatea studenților și cadrelor didactice, să crească accesul la oportunități educaționale pentru grupurile defavorizate, inclusiv persoanele cu dizabilități, și să contribuie la dezvoltarea competențelor interculturale ale studenților.
Printre obiectivele stabilite până în 2030 se numără creșterea la 23% a absolvenților din învățământul superior care vor beneficia de experiențe internaționale, comparativ cu 20% în prezent, și asigurarea unui acces mai larg la mobilitatea educațională pentru persoanele cu mai puține oportunități.
Totodată, actul normativ stabilește indicatori de performanță specifici, precum numărul de mobilități internaționale, numărul de studenți din grupuri defavorizate care participă la programe de mobilitate, precum și numărul de parteneriate internaționale.
De asemenea, proiectul subliniază importanța creșterii reputației internaționale a instituțiilor de învățământ superior din România, prin promovarea unor programe de studii relevante și participarea activă în rețele de cercetare și educație globale.
Finanțarea proiectului va fi asigurată din bugetele instituțiilor de învățământ superior, fonduri europene și alte surse proprii.
12. Hotărâre de Guvern privind modificarea codului de clasificație și actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești și trecerea acestuia în domeniul public al Municipiului Roșiori de Vede, județul Teleorman, precum si modificarea Anexei nr. 9 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
13. Hotărâre de Guvern privind actualizarea denumirii, descrierii tehnice, adresei și a valorilor de inventar, după caz, ale unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Crișuri, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a înscrierii în cartea funciară și a reevaluării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
14. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar, modificarea descrierii tehnice și adresei unor bunuri imobile, divizarea bunurilor imobile cu numerele M.F. 62909 și M.F. 160766, precum și comasarea unor numere M.F. în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului atribuite unor bunuri imobile aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a reevaluării și a înscrierii în cartea funciară
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
15. Hotărâre de Guvern privind actualizarea codului de clasificație, a descrierii tehnice și a valorii de inventar, precum și scoaterea unor bunuri imobile din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, ca urmare a pieirii
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
16. Hotărâre de Guvern privind actualizarea, după caz, a valorii de inventar, descrierii tehnice și adresei unor bunuri imobile aparținând domeniului public al statului aflate în administrarea Administrației Naționale ,,Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării și a efectuării lucrărilor de cadastru și publicitate imobiliară
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
17. Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei Naționale pentru Industria de Apărare 2024-2030
Strategia națională pentru industria de apărare (SNIA), elaborată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și aprobată prin hotărâre de guvern, propune modernizarea și dezvoltarea industriei de apărare prin investiții și printr-un ansamblu integrat de politici publice care să realizeze un ecosistem industrial rezilient, modern și retehnologizat, competitiv, inovativ, sustenabil, digitalizat și colaborativ care să asigure protejarea intereselor esențiale de securitate și dezvoltare durabilă a României.
Documentul subliniază importanța cooperării între instituțiile statului, cu autoritățile din statele membre și cu Comisia Europeană, cooperare internațională, atragerea investitorilor strategici români sau străini în zona industriei militare, cooperare tehnologică și industrială, cu scopul creșterii capacității României de a demonstra potențialul de țară în domeniul industriei de apărare.
Strategia identifică o serie de obiective generale, printre care transformarea și revitalizarea capacităților de producție a pulberilor și explozivilor, transformarea și revitalizarea capacităților de producție din domeniul aeronautic sau revitalizarea capacităților de producție din domeniul naval.
Pe baza nevoilor de dotare cu armament, muniție, produse, sisteme și platforme militare ale Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA), precum și a nevoii de protejare a intereselor esențiale de securitate au fost identificate 14 priorități, printre care reluarea fabricării de pulberi cu bază simplă, dublă, triplă și sferică și dezvoltarea capacităților pentru producerea de explozivi brizanți (TNT, RDX, PETN), a pulberilor necesare producerii de combustibil pentru rachete reluarea fabricației de capse detonante, de inițiere și alte elemente pirotehnice, asigurarea pe plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniție sau transformarea și revitalizarea capacităților de fabricare a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice în așa fel încât să se asigure tranziția de la armamentul individual existent la cel standard NATO.
În ceea ce privește fondurile pentru realizarea obiectivelor și implementarea Strategiei, acestea vor proveni de la bugetul de stat și bugetele locale destinate programelor de investiții pentru dezvoltare, din scheme de ajutor de stat, fonduri europene nerambursabile, programe europene specifice.
18. Hotărâre de Guvern privind aprobarea unor modificări și completări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situate în județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Galați, Teleorman, Argeș, Dolj, Mehedinți, Constanța, Cluj și municipiul București, și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
19. Hotărâre de Guvern privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării, în anul 2024, a paradei militare naționale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Națională a României
Guvernul a adoptat o hotărâre care permite invitarea în România, de către Ministerul Apărării Naționale, a unui număr de cel mult 600 de persoane, care vor face parte din detașamentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în scopul participării la parada militară națională organizată în anul 2024 cu ocazia Zilei Naționale a României.
De asemenea, actul normativ aprobă normativele de cheltuieli aferente organizării unor activități de protocol în cadrul respectivei parade militare.
20. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 1009, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, transmiterea unei părți din acesta din administrarea Ministerului Apărării Naționale in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte și în folosința gratuită a unei unități de cult, precum și modificarea anexelor nr. 4 și 40 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
21. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Bacău, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
22. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare a unor imobile aflate în domeniul public al statului și in administrarea Ministerului Afacerilor Interne- UM 0965 Focșani (Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea)
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
23. Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Construire corp spital cu destinație secții chirurgicale și administrativ, S+P+2E și dotări în incinta Spitalului Clinic ,,Avram Iancu” Oradea”
Actul normativ aprobă indicatorii tehnico-economici și alocarea sumei de 138,6 milioane lei pentru demararea construirii unui nou corp de clădire în cadrul Spitalului Clinic “Avram Iancu” Oradea. Clădirea nouă va deservi o parte din specialitățile chirurgicale (Chirurgie generală și ORL), ATI, precum și un Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală.
Corpul de clădire va avea o suprafață construită de 1058 mp și va contribui semnificativ la îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale pentru pacienți care necesită intervenții medicale acute, precum și de reabilitare și recuperare în afecțiunile cronice.
Durata de execuție a investiției este de 24 de luni.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne și prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.
24. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului si transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Arhivele Naționale ale României în administrarea Ministerului Educației -Academia de Studii Economice din București
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
25. Hotărâre de Guvern pentru modificarea unor acte normative privind stabilirea uniformei pentru polițiști
Actul normativ prorogă termenul până la care poate realiza echiparea polițiștilor cu toate articolele de echipament model nou, de la 31 decembrie 2024 la 31 decembrie 2025, întrucât la nivelul structurilor MAI nu au fost finalizate toate procedurile de achiziție pentru aceste articole de echipament.
26. Hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului adițional nr. 4/2024 la licența de concesiune nr. 1398/2000 a activității de exploatare a bentonitei din perimetrul Gurasada-Poieni, județul Hunedoara
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
27. Hotărâre de Guvern privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de nisip și pietriș din perimetrul de exploatare Santău – Valea Trandafirilor, județul Bihor
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
28. Hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului adițional nr. 3/2024 la licența de dare în administrare pentru exploatare nr. 2315/2001 a activității de exploatare a substanței apă minerală terapeutică
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
29. Hotărâre de Guvern privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de apă minerală naturală (carbogazoasă) din perimetrul de exploatare Sacoșu Mare, județul Timiș
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
30. Hotărâre de Guvern pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN
Actul normativ creează cadrul legal necesar pentru a facilita procesul de actualizare a Clasificării activităților din economia națională – CAEN, reducând impactul atât asupra instituțiilor publice, cât și asupra mediului de afaceri. Hotărârea prevede posibilitatea ca autoritățile publice să adopte măsuri și proceduri specifice pentru punerea în aplicare a Clasificării CAEN, asigurând astfel o implementare eficientă, fără a impune sarcini administrative suplimentare operatorilor economici.
31. Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Consiliului Național al Audiovizualului
Bugetului Consiliului Național al Audiovizualului pe anul 2024 este suplimentat cu 330.000 lei pentru achitarea tuturor drepturilor de natură salarială.
Banii se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul în curs.
Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă până la finalul anului 2024.
În bugetul Consiliului Național al Audiovizualului pe anul 2024 nu au fost aprobate fonduri pentru achitarea majorărilor salariale acordate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară.
32. Hotărâre de Guvern privind transmiterea unui imobil aflat în domeniul public al statului din administrarea Serviciului Român de Informații în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Prahova
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
33. Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru anul 2024 cu sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Prima suplimentare este de 263,4 milioane lei pentru susținerea transportului feroviar public de călători, pentru acoperirea costurilor legate de serviciul public, fără a depăși efectele financiare nete ale acestora asupra operatorilor de transport feroviar.
A doua suplimentare este de 661,5 milioane lei pentru credite de angajament și 24,3 milioane lei pentru credite bugetare, pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Fondul de modernizare.
Sumele vor fi utilizate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru implementarea programului de transport feroviar de călători, asigurându-se condițiile de calitate și eficiență prevăzute în contractele de servicii publice. Acestea se vor aplica în cadrul contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – decembrie 2032, stabilind condiționalități pentru autorități și operatorii de transport.
De asemenea, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2024 cu suma de 527,1 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, defalcată astfel:
– 261,3 milioane lei pentru susținerea proiectelor din domeniul transporturilor derulate de Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – S.A., în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
– 100 milioane lei pentru majorarea contribuției statului la capitalul social al CFR, în scopul acoperirii cheltuielilor curente.
– 165,7 milioane lei destinată majorării capitalului social al Societății Comerciale de Transport cu Metroul București METROREX S.A.
Toate aceste sume vor fi utilizate conform reglementărilor legale, iar eventualele sume neutilizate vor fi restituite până la sfârșitul anului 2024.
34. Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 435/2022 privind aprobarea unor programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice
Guvernul prelungește perioada de derulare a patru programe de interes național pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul programului, precum și cuantumul zilnic al finanțărilor.
Astfel, se prelungește de la 30 noiembrie 2024 până la 30 iunie 2027 perioada în care pot fi derulate patru programe de interes național pentru dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate persoanelor vârstnice, după cum urmează:
⦁ Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente;
⦁ Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice;
⦁ Centre de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice;
⦁ Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice.
Mai exact, aceste programe se pot derula pe o perioadă de doi ani de la data încheierii programelor de finanțare, dar nu mai târziu de 30 iunie 2027.
De asemenea, crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul programului, de la 30, la 41 și a numărului de servicii de distribuire a hranei, de la 30, la 50.
O altă modificare constă în majorarea cuantumului finanțării unității de îngrijire la domiciliu, de la 27 lei/oră, la 32 lei/oră, justificat de modificarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.
Tot în beneficiul persoanelor vârstnice, s-a stabilit ca persoanele care beneficiază de tichete sociale – constau acum în acordarea sumei de 250 de lei odată la două luni – să poată beneficia și de servicii de hrană prin programul care are în vedere acest fapt.
Prin aceste programe aprobate inițial în 2022, a fost estimată înființarea unui număr de 100 de servicii sociale fără cazare, pentru persoanele vârstnice prin care un număr de aproximativ 5.400 de oameni urmau să beneficieze de servicii comunitare la domiciliu, de acordarea hranei, de îngrijire personală, recuperare și reabilitare funcțională, ori de consiliere socială și psihologică.
Până la această dată, în urma selecțiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de aproximativ 70 de milioane de lei pentru înființarea a 74 de servicii sociale pentru un număr de 3.568 de persoane beneficiare.
Pentru perioada următoare de timp vor putea fi angajate încă aproximativ 100 de milioane de lei, fonduri disponibile pentru aceste programe sociale.
35. Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Guvernul suplimentează bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu peste 2,1 miliarde lei pentru:
⦁ proiectele finanțate prin componentele C5 Valul renovării, C10 Fondul local și C11 Turism și cultură din PNRR – peste 420 milioane lei;
⦁ proiectele finanțate prin PNDL și Programul național de investiții ”Anghel Saligny” – circa 1,4 miliarde lei;
⦁ proiectele finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de CNI. – 244 milioane lei.
36. Hotărâre de Guvern privind aprobarea plății unei contribuții financiare voluntare și pentru alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe
Se aprobă plata contribuției financiare voluntare a României la bugetul Secretariatului Consiliului Cooperării Regionale pentru anul 2024, echivalentul a 140.000 euro, calculată în lei conform cursului oficial al BNR la data plății. Contribuția va fi acoperită din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, capitolul „Autorități publice și acțiuni externe”.
De asemenea, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe 2024 cu 45 milioane lei, pentru plata contribuțiilor României la organizațiile internaționale. Sumele neutilizate vor fi restituite până la sfârșitul anului 2024, iar Ministerul Finanțelor va ajusta structura bugetară corespunzătoare
37. Hotărâre de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe 2024 cu suma de 13,4 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, pentru acoperirea cheltuielilor asociate procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ministerul Afacerilor Externe va gestiona utilizarea acestor sume conform legislației în vigoare.
Sumele neutilizate vor fi restituite până la sfârșitul anului 2024, iar Ministerul Finanțelor va ajusta bugetul în conformitate cu necesitățile propuse.
38. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și modificarea datelor tehnice și a denumirii unui imobil cuprins în Anexa nr. 30 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, prin Direcția Județeană de Sport Buzău, și trecerea acestuia în domeniul public al municipiului Buzău
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
IV. MEMORANDUMURI
1. Memorandum cu tema: Prioritizarea ordonatorilor principali de credite ale căror cheltuieli bugetare vor fi supuse analizei și etichetării în sistem-pilot pe anul 2024
În vederea demarării procesului de etichetare a cheltuielilor bugetare și fiscale, memorandumul prevede aprobarea următorilor ordonatori principali de credite ale căror cheltuieli bugetare vor fi supuse analizei și etichetării în sistem-pilot pentru anul 2024: Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Analiza și etichetarea cheltuielilor bugetare vor fi realizate de către Ministerul Finanțelor, prin structura sa responsabilă cu etichetarea cheltuielilor fiscale, luându-se în considerare cele șase obiective de mediu. Procesul va fi aplicat măsurilor asociate programelor bugetare, anexă la bugetele aprobate ale ordonatorilor principali de credite prin legea bugetară anuală. Etichetarea cheltuielilor bugetare și fiscale va fi menținută și pentru anii bugetari următori.
2. Memorandum cu tema: Suplimentarea limitei de credite de angajament și credite bugetare aprobate pentru luna noiembrie 2024 pentru Ministerul Finanțelor, în conformitate cu prevederile art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Memorandumul a fost aprobat.
3. Memorandum cu tema: Acord de principiu privind participarea României la runda de suplimentare a fondurilor Asociației Internaționale pentru Dezvoltare – IDA21
Memorandumul a fost aprobat.
4. Memorandum cu tema: Depășirea limitei de plăți pentru luna noiembrie 2024 pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Memorandumul a fost aprobat.
5. Memorandum cu tema: Încheierea de angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli de investiții prevăzute la art. 38 din Legea nr. 500/2002, cu modificările si completările ulterioare, și majorarea limitelor de credite de angajament aprobate pentru bugetul de stat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe luna noiembrie 2024
Memorandumul a fost aprobat.
6. Memorandum cu tema: Suplimentarea limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Public pe luna decembrie 2024
Memorandumul a fost aprobat.
7. Memorandum cu tema: Efectuarea de redistribuiri în cadrul limitei de credite bugetare aprobată pe luna noiembrie 2024 pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Memorandumul a fost aprobat.
8. Memorandum cu tema: Aprobarea încheierii unor angajamente legale la capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 20 „Bunuri și servicii”, pentru Institutul Național de Statistică
Memorandumul a fost aprobat.
V. INFORMĂRI
1. Informare săptămânală privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României, respectiv a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 – 26 noiembrie 2024
Nota de informare include referiri la comunicatul de presă emis de Biroul Electoral Central constituit pentru alegerile prezidențiale prin care au fost comunicate rezultatele parțiale în urma centralizării datelor din 18.788 secții de votare din țară și străinătate. Ulterior validării alegerilor și publicării rezultatelor în Monitorul Oficial, vor fi demarate activitățile specifice conform Programului calendaristic aprobat privind desfășurarea alegerilor prezidențiale din acest an.
De asemenea, Guvernul a analizat activitățile desfășurate la nivelul Biroului Electoral Central constituit pentru alegerile parlamentare, al Autorității Electorale Permanente, precum și la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor prefectului, Ministerului Afacerilor Externe și al altor structuri, pentru asigurarea în continuare a condițiilor pentru buna desfășurare și în siguranță a alegerilor parlamentare programate pentru 1 decembrie, atât în țară, cât și în străinătate.