110 views
Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 4 iunie 2025, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial:
I. HOTĂRÂRI DE GUVERN
1. Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul e expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Şoseaua de Centură a Municipiului Botoşani”.
Prin acest act normativ, se alocă suma de 2,29 milioane lei pentru exproprierea unui număr de 530 imobile, în suprafață totală de 544.202 metri pătrați de teren și o construcție în suprafață de 159 mp, situate pe amplasamentul lucrărilor de construire a Şoselei de Centură a Municipiului Botoşani.
2. Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenți, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 811/2023.
Studenții care locuiesc în localități nedeservite de gară sau stație CFR ori care trebuie să utilizeze mai mulți operatori feroviari pentru a ajunge la destinație vor beneficia de facilitățile de transport la fel ca cei care călătoresc pe un traseu complet deservit de un singur operator feroviar.
Astfel, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de reducere de 90% la transportul feroviar intern, clasa a 2-a, pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ la care sunt înscriși.
Guvernul a modificat normele privind acordarea facilităților de transport intern feroviar pentru studenți, în vederea eliminării discriminărilor dintre aceștia în ceea ce privește alegerea distanței de circulație. De asemenea, tot prin Hotărârea aprobată astăzi Guvernul a reintrodus posibilitatea achiziționării online a legitimațiilor de călătorie pentru studenți, aceasta fiind suspendată începând cu 1 ianuarie 2025. De această facilitate de transport beneficiază studenții atât pentru bilete individuale, cât și pentru abonamente lunare, fără a exista o limită specifică privind numărul de călătorii.
Pentru a beneficia de această reducere, studenții trebuie să prezinte legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar în curs, precum și un act de identitate care să ateste domiciliul.
3. Hotărâre de Guvern privind suplimentarea pe anul 2025 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 518/2020 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sibiu Piteşti” Secţiunea 4, aflate pe raza localităților Tigveni şi Curtea de Argeș din judeţul Argeş.
Hotărârea aprobă suplimentarea cu 7.190 lei a fondurilor necesare exproprierii unor imobile situate pe amplasamentul Autostrăzii Sibiu-Pitești. Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
4. Hotărâre de Guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant în favoarea Societăţii ,,Complexul Energetic Oltenia” S.A. în scopul finanţării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2025.
Executivul a aprobat acordarea unui ajutor de stat ,,Complexului Energetic Oltenia” S.A pentru restructurare, sub formă de grant, în sumă de 279,1 milioane lei, destinat finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru anul 2025 și respectării obligațiilor legale de mediu de către companie. Această măsură face parte dintr-un plan mai amplu, aprobat și monitorizat la nivel european, de restructurare a companiei, care prevede o alocare totală de granturi în valoare de 1,090 miliarde euro pentru perioada 2021–2025. Acest plan de restructurare a CEO a fost autorizat de Comisia Europeană în ianuarie 2022.
Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia S.A a primit granturi în sumă cumulată de 946,4 milioane euro pentru achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în anii 2021, 2022, 2023 și 2024. Ajutorul de stat total autorizat, sub formă de grant, pentru anul 2025, este în valoare de aproximativ 705 milioane lei.
Ajutorul de stat acordat Complexului Energetic Oltenia în scopul acoperirii costurilor certificatelor CO2 este esențial pentru menținerea viabilității companiei și respectarea angajamentelor asumate în Planul de restructurare autorizat de Comisia Europeană.
Ministerul Energiei monitorizează implementarea măsurilor din Planul de restructurare și asigură respectarea condițiilor aprobate de Comisia Europeană.
Conform legislației naționale și europene (Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 și Regulamentul delegat (UE) 2023/2904) CEO este obligat să predea un număr de certificate egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră din anul precedent, altfel fiind pasibilă de penalizări financiare semnificative.
5. Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C.T. Nicolau” prin Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi, instituții subordonate Ministerului Sănătăţii.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
6. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile şi mobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca urmare a reevaluării.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
7. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr.12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, instituție publică.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
8. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
9. Hotărâre de Guvern privind aprobarea unor modificări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Caraş-Severin, Timiş, Harghita, Braşov, Ialomiţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
10. Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Vlaşca” al judeţului Giurgiu.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
11. Hotărâre de Guvern privind eliberarea domnului Drăgănescu Emil din funcţia de prefect al județului Prahova.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
12. Hotărâre de Guvern privind numirea domnului Nicodim Daniel în funcţia de prefect al județului Prahova.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
13. Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,General Magheru” al judeţului Vâlcea.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
14. Hotărâre de Guvern privind înscrierea unor imobile în inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Serviciului de Protecţie şi Pază, comasarea, precum şi actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea Serviciului de Protecţie şi Pază.
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
15. Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Serviciului de Protecție şi Pază, precum şi comasarea unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea Serviciului de Protecție şi Pază
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
II. NOTE
1. Notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Tătăranu, judeţul Vrancea, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Tătăranu în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Anghel Saligny” al judeţului Vrancea (UM 0367), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din comuna Tătăranu.
Guvernul a luat act de această notă.
2. Notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Băleni, judeţul Dâmboviţa, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Băleni în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Basarab I” al judeţului Dâmboviţa (U.M. 0448).
Guvernul a luat act de această notă.
3. Notă privind probleme identificate în implementarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.31 din 30 aprilie 2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului şi construcțiilor şi accelerarea investiţiilor.
Guvernul a luat act de această notă.
4. Notă privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local oraşului Piatra – Olt, judeţul Olt de adoptare a unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al oraşului Piatra – Olt şi administrarea Consiliului Local al oraşului Piatra – Olt, judeţul Olt în domeniul public al statului.
Guvernul a luat act de această notă.
5. Notă privind finalizarea activităţii de inventariere a modului de reflectare a patrimoniului cultural naţional mobil în inventarele instituțiilor muzeale din subordinea Ministerului Culturii.
Executivul a aprobat nota de informare cu privire la modul de reflectare a patrimoniului cultural național mobil în inventarele instituțiilor muzeale din subordinea Ministerului Culturii.
În urma Ordinului Ministrului Culturii nr. 2573/06.02.2025, a fost constituită o comisie specială care a verificat patrimoniul cultural mobil din cele 16 muzee aflate în subordinea ministerului. Verificările au inclus analiza documentară și controlul fizic al bunurilor clasate în categoria juridică „Tezaur”, desfășurate la sediul fiecărui muzeu, în expoziții și depozite.
S-a constatat că aceste instituții dețin 19.708 bunuri culturale de valoare excepțională, parte din totalul de 45.606 bunuri clasate la nivel național. Colecția filatelică a Muzeului Național de Istorie, care cuprinde 17 milioane de piese, nu a fost inclusă în verificare, fiind încă în proces de clasare. Comisia a formulat mai multe recomandări, printre care: modificarea legislației privind exportul de bunuri culturale, prioritizarea investițiilor în infrastructura muzeală, evaluarea necesarului de personal, schimbarea criteriilor de selecție a managerilor și organizarea de concursuri pentru posturile interimare.
De asemenea, se propune reevaluarea patrimoniului, digitalizarea accesului în muzee, introducerea controalelor tematice neanunțate și evaluarea periodică a performanței managerilor.
Totodată, se subliniază importanța continuării verificării bunurilor clasate în categoria tezaur la nivel național, pentru a cunoaște situația reală a acestora și pentru a preveni eventuale deteriorări, furturi sau pierderi.
Vezi și Guvernul României. H.G. pentru modificarea H.G. nr. 1235/2022 privind aprobarea distribuţiei bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin PNRR al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii și alte acte normative adoptate în ședința din 29 mai 2025