Guvernul propune noi măsuri de relaxare

12 iun. 2020
Vizualizari: 667

Ce se va întâmpla după 15 iunie? Va continua starea de alertă? – sunt întrebările la care atât Guvernul, cât și Parlamentul caută, în aceste zile, un răspuns. Pentru început, vă propun să vedem care e poziția Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, hotărârea prin care propune Guvernului măsurile de relaxare care se aplică începând din 15 iunie, printre acestea fiind și mărirea la șase persoane a grupurilor pentru activități recreative și sportive în aer liber, la 20 de persoane în cazul evenimentelor private organizate în spații închise și la 50 de persoane maximum pentru cele în aer liber”, notează Agerpres.

Premierul Orban vorbește despre măsuri de relaxare, care ar putea aduce noi venituri la buget, prin deblocarea activității mall-urilor și a sălilor de jocuri de noroc și a caselor de pariuri.

„Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că din 15 iunie mallurile vor fi redeschise, excepție făcând restaurantele, locurile de joacă și cinematografele din interiorul acestor complexuri.(…) Potrivit prim-ministrului, tot de la 15 iunie va fi reluată activitatea de tratament balnear, vor fi redeschise birourile Loteriei, sălile de jocuri de noroc, casele de pariuri, va fi permis accesul la piscinele din exterior, iar numărul permis de persoane care participă la activități sportive și recreative în aer liber va crește de la trei la șase”, relatează Agerpres.

O parte dintre măsurile de relaxare economică ce urmau să expire la finele lunii iunie vor fi prelungite până la 25 octombrie a.c.

„Măsurile economice le vom lua în ședința de astăzi de Guvern (joi, 11 iunie 2020, n.r.). Am să prelungesc câteva dintre măsurile pe care le aveam până la 25 iunie. În ceea ce privește popririle, executările silite pentru companii, persoane fizice vom merge cu ele până în 25 octombrie și, în același timp, și cu impozitul specific pentru a ajuta și industria HoReCa. Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie”, a afirmat ministrul Florin Cîțu, la Digi 24, scrie Adevărul.

Părinții care au rămas acasă cu copiii, în ultimele luni, nu vor mai primi ajutoare financiare de la stat după încheierea anului școlar.

„Sprijinul financiar pentru părinții care stau acasă cu copiii încetează la finalul anului școlar, iar unele grădinițe și after-school-uri vor fi deschise «în condiții extrem de stricte», a anunțat joi seara, la începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul Ludovic Orban. (…) El a spus că «foarte multe familii active vor fi în situația în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la muncă să existe persoane care să aibă grijă de copii». În context, premierul a recomandat «soluții în cadru familial» și a precizat că vor fi deschise grădinițe și after-school-uri, potrivit regulilor Ministerului Sănătății și Ministerului Educației”, scrie Agerpres.

Măsurile de relaxare propuse de Guvern sunt, într-o oarecare măsură, similare celor pe care le iau și alte țări din UE.  De la Bruxelles, Comisia Europeană propune ridicarea parțială și progresivă, începând cu 1 iulie, a restricțiilor de călătorie impuse la frontierele externe ale UE.

„Josep Borrell, vice-președinte al Comisiei Europene, a anunțat «ridicarea parțială și progresivă», începând cu 1 iulie, a restricțiilor de călătorie impuse la frontierele externe ale UE, insistând asupra faptului că, așa cum ar fi normal, totul să se facă în urma unui demers comun al Statelor Membre. A adăugat că vor putea beneficia de această deschidere doar țările care răspund unui anumit număr de principii”, relatează Adevărul.

Și tot Adevărul publică astăzi un dialog foarte interesant, pe care vi-l propunem în încheierea Revistei, cu reputatul medic belgian, Peter Piot, interviu acordat „Le Monde“, în legătură cu viitorul acestei pandemii, care a îngenuncheat lumea.

„Suntem doar la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc. Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eșuat. Doar într-un an, doi, vom putea spune care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia”, spune medicul Peter Piot, arată Adevărul.

În interviul pe care vă îndemn să-l citiți, medicul belgian vorbește despre o conviețuire, în următoare perioadă, cu virusul care, deja, a provocat atâtea victime.

„Da, va trebui să conviețuim cu COVID-19, așa cum conviețuim cu HIV. Trebuie să admitem că, în acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă. Singura boală virală care a fost eradicată e variolă. Și suntem aproape de a elimina și poliomielită. Dar, atât! Dacă nu vom ține COVID-19 sub control, atunci sistemul medical nu va putea funcționa normal. De aceea, avem nevoie de o abordare care să minimalizeze riscurile și impactul bolii, luând în calcul și ce poate accepta societatea pentru a implementa această abordare. E imposibil să închidem țara, să impunem noi restricții, o dată la două luni. O asemenea strategie are efecte secundare uriașe și consecințe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom crește numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că acești oameni nu vor benefica de atenția medicală de care au nevoie. Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătății mintale! Ca să nu mai vorbim despre problemele economice. Conviețuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanță, să găsim soluții de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăți situația”, spune medicul Peter Piot, arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Guvernul propune noi măsuri de relaxare was last modified: iunie 12th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: