Guvernul Orban a depus jurământul

5 nov. 2019
Vizualizari: 594

Evenimentul acestui început de săptămână este validarea guvernului Orban de către Parlamentul României. Tocmai de aceea, deschidem Revista din această seară evenimentul politic, major pentru viitorul României.

„Guvernul Orban a trecut luni de Parlament cu 240 de voturi „pentru”, ceea ce înseamnă că a primit susținerea tuturor celor 240 de parlametari care au votat”, scrie News.ro.

Cum s-a ajuns la acest număr de voturi aflăm de la liderii principalelor forțe politice de stânga, care vorbesc despre trădări și excluderi din partide. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat luni că toți social-democrații care au votat pentru învestirea Guvernului Orban au fost deja excluși din partid.

„De astăzi, PSD intră oficial în Opoziție și ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilitățile care decurg din acest rol. Și, dacă tot vorbim de responsabilitate și de asumare, aș vrea să fie foarte clar că, în conformitate cu decizia luată în Comitetul Executiv Național, toți cei care au trădat la acest vot, au fost deja excluși din PSD. Așa este corect, așa este normal față de toți românii care și-au pus încrederea în noi. Eu garantez că vom fi cea mai grea Opoziție pe care acest Guvern improvizat o poate avea; acest Guvern – ghilotină, cel mai vulnerabil Executiv de după 1989, la șantajul grupurilor de parlamentari trădători; un Guvern slab și expus corupției”, a subliniat Dăncilă, într-o declarație de presă, susținută la sediul central al PSD, scrie Agerpres.

O poziție similară are și Victor Ponta, care anunță și el excluderi din Pro România.

A trecut Guvernul PNL Orban. Pro România NU a susținut acest Guvern (cei câțiva foști colegi care au votat au decis azi să meargă alături de PNL, împotriva deciziei pe care am luat-o împreună – motiv pentru care azi ne despărțim și mergem mai departe fără ei. Cei care ne acuzau că rămâne țara neguvernată, să se apuce acum de treaba și, în plus, câteva alte observații „la cald”: ca în Decembrie 2009, avem un Guvern pe care oamenii NU l-au votat, care a trecut de Parlament prin aceleași metode ca în 2009; un Guvern care are ca singură legitimitate sprijinul Președintelui și care nu are nicio competență și nicio soluție pentru criza economică și socială care vine; ca în Decembrie 2009 sau în Decembrie 2015 problemele adevărate și imediate ale oamenilor nu au contat; doar dorința de a pune cât mai repede și în orice fel mâna pe Putere și obsesia recurentă de a avea și Presedinte și Guvern (și toate instituțiile Statului) în mâna unui singur Partid de dreapta'”, a scris Ponta, pe Facebook, notează Agerpres.

Votul parlamentarilor din stânga politică pentru guvernul liberal este comentat de președintele PSD Viorica Dăncilă ca fiind „o zi neagră pentru democrație”.

„Am asistat astăzi în Parlament la încununarea tuturor manevrelor și jocurilor politice făcute de președintele Iohannis pentru preluarea puterii și pentru subordonarea Guvernului. Astăzi s-a desăvârșit această operațiune ilegitimă de confiscare a puterii executive de către președintele României, această dorință oarbă de a-și impune propriul Guvern pe care să-l poată comanda politic. Astăzi este o zi neagră pentru democrație: ziua în care președintele Iohannis, cel care a călcat Constituția României în picioare și a ignorat complet deciziile CCR, a reușit să-și impună locotenenții la Palatul Victoria. Și vorbim inclusiv de oameni propuși la ministere-cheie, care au fost respinși în mod rușinos la audierile din comisiile de specialitate, oameni menținuți la aceste portofolii într-un dispreț total față de instituția Parlamentului. Este o situație fără precedent, care scoate la lumină cinismul acestui candidat agresiv, Klaus Iohannis, precum și bătaia de joc a sa și a Guvernului său față de instituțiile statului și de lege. Avem un președinte anti-democrație și anti-Constituție, dar cel mai grav este că avem un președinte care lucrează împotriva românilor”, a afirmat Dăncilă, la sediul central al PSD, mai scrie Agerpres.

Imediat după validarea în Parlament, miniștrii Cabinetului Orban au depus jurământul în fața lui Klaus Iohannis, președintele semnând luni și decretul pentru numirea Guvernului Orban.

Președintele Klaus Iohannis a urat luni seară Guvernului Orban «un mandat de mare succes chiar dacă, din păcate, nu va fi un mandat întreg; ce s-a întâmplat astăzi este un exercițiu autentic, democratic», a afirmat președintele. Guvernul Orban s-a reunit, marți seară, în prima ședință informală la Palatul Victoria, fiind invitat și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului le-a urat succes, iar Ludovic Orban l-a invitat să participe la ședințe de fiecare dată când consideră necesar”, relatează News.ro.

Cotidianul scrie azi despre declarația secretarului general al PSD privind intențiile Guvernului Orban în legătură cu majorarea prețurilor gazelor naturale  și a energiei electrică.

„Iohannis confirmă că Guvernul Orban va declanșa creșterea facturilor la gaze și energie electrică prin desființarea plafonului pus de PSD la tarifele pentru consumatorii casnici. Asta spunea și ministrul desemnat de Orban pentru Economie. La inaugurarea Stației de comprimare gaze naturale Podișor – un obiectiv realizat de Guvernul Dăncilă – Iohannis a spus că trebuie abrogată OUG114, care a impus acel plafon și că, în schimb, trebuie definit consumatorul vulnerabil. «Știți ce înseamnă asta, dragi români? Dacă aveți un venit puțin mai mare decât salariul minim, dacă nu aveți o dizabilitate sau o boală gravă, dacă n-ați împlinit 65 de ani și dacă nu riscați să muriți în cazul deconectării de la energie, atunci veți plăti facturi cam cu 25% mai mari, dacă vine Guvernul Iohannis – Orban!»”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook.

Guvernul Orban, prospăt investit anunță că va desemna și noul comisar european, portofoliu care revine României .

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, după ce Cabinetul său a primit votul de învestitură în Parlament, că Guvernul va formula o propunere pentru postul de comisar european după consultarea președintelui și va solicita audierea candidatului în Comisia de Politică Externă”, scrie News.ro.

O altă temă care ar putea intra în atenția guvernului este și pensionarea anticipată a magistraților.

„Întrebat dacă va recurge la procedura asumării răspunderii Guvernului, Ludovic Orban a precizat: «Sunt situații în care se poate folosi asumarea răspunderii – de exemplu, prorogarea pensionării magistraților». El s-a referit la proiectul PNL care propune ca, date fiind deficiețele de personal din sistemul judiciar, pensionarea anticipată a magistraților să intre în vigoare din 2021, nu din 2020”, mai notează News.ro.

După ce PNL și-a impus guvernul în Parlament, este posibil  să vrea și conducerea Senatului.

„Alina Gorghiu ar putea fi propunerea PNL pentru funcția de președinte al Senatulu”, au declarat surse politice, pentru Mediafax. Liberalii nu se grăbesc cu o mișcare în acest sens și așteaptă decizia CCR în cazul sesizării privind alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia forului legislativ. În schimb, PNL nu va încerca să propună deocamdată pe cineva pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, ocupată de Marcel Ciolacu, deoarece regulamentul nu permite acest lucru, au adăugat sursele citate”, scrie Cotidianul, care amintește că CCR a amânat, pentru 27 noiembrie, sesizarea  parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Presa mai scrie azi că ÎCCJ a dispus sesizarea Curții Constituționale în dosarul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA, cu o excepție privind OUG 7/2019, care se referă la atribuțiile Secției speciale de anchetare a magistraților.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Dispune sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 88’8 alin.1 lit. d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificate prin dispozițiile art. 14 pct. 6 din O.U.G. nr. 7/2019. Definitivă”, se arată în decizia Instanței supreme, notează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Guvernul Orban a depus jurământul was last modified: noiembrie 5th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: