Guvernul nu are bani pentru dublarea alocaţiilor şi creşterea pensiilor cu 40%

22 iun. 2020
Vizualizari: 559

Supraimpozitarea progresivă a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor a determinat o serie de reacții din partea ÎCCJ și CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, vineri, „dezacordul ferm și îngrijorarea față de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului”, notează News.ro.

„Printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor, cu consecința eliminării acestei garanții constituționale. Consiliul Superior al Magistraturii susține și de această dată, în totalitate, demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare. În acest sens, Consiliul a transmis Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale relevante cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției”, a transmis CSM, vineri, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentată și în susținerea demersului legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce privește regimul disciplinar aplicabil acestora”, mai arată News.ro.

Așa cum anunțase liderul PNL, parlamentarii partidului au depus luni, la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, solicitarea de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru ca, în ședințăcomună să audieze Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, în vederea revocării din funcția în care a fost numită”, susțin liderii grupurilor parlamentare PNL, Florin Roman și Daniel Fenechiu, în documentul adresat conducerilor celor două Camere.

„Liberalii îi reproșează lui Renate Weber că prin acțiunile sale și-a depășit competențele legale”, mai arată News.ro.

Majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor pentru copii sunt alte două subiecte care revin în atenția presei.

„Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că pensiile vor fi crescute, dar nu poate preciza procentul de majorare. «Le vom crește în așa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani», a afirmat primul ministru. Acesta a precizat că «sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil»”, relatează News.ro.

Premierul a adăugat că încasările la bugetul de stat au scăzut și că este posibil ca în acest an să existe o scădere economică.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât și la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a declarat premierul Orban, mai scrie News.ro.

Presa mai consemnează și o altă declarație a premierului Orban, care susține că Guvernul nu-și permite dublarea alocațiilor, suma necesară fiind de 7 miliarde de lei.

„«Vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebuie să gândim un timing, un calendar de creștere a alocațiilor», a adăugat premierul. Orban a precizat că această majorare ar genera cheltuieli de 7 miliarde de lei la nivelul bugetului, cheltuieli care «sunt foarte greu de suportat». Guvernul a prorogat dublarea alocațiilor până la 1 august, Parlamentul, însă, a respins această variantă.Legea a ajuns la președintele Klaus Iohannis care a precizat că o va analiza și va decide dacă o va ataca sau nu la Curtea Constituțională”, relatează News.ro.

Presa scrie și despre un raport al Curții de Conturi Europene, care prognozează data la care ar putea fi deschisă autostrada A1 din România.

„Un raport al Curții de Conturi Europene, care analizează opt mari proiecte de infrastructură de importanță strategică din Uniune, printre care și A1 Nădlac – București, arată că, după toate probabilitățile, autostrada din România nu va putea începe să funcționeze la capacitate maximă până cel mai târziu în 2030. Raportul, prezentat de G4media.ro, atrage atenția și asupra nivelurile ridicate de birocrație care duc la întârzierea proiectelor de infrastructură mare în România. Astfel, în cazul autostrăzii A1, cu o lungime de 582 km, este necesară o autorizație de construcție pentru fiecare 7 km de autostradă, iar o autorizație de mediu este necesară pentru fiecare 26 km”, relatează Știrile Transilvaniei.

Cotidianul scrie despre demersurile Autorității Electorale Permanente pentru stabilirea datei alegerilor locale.

„AEP a anunțat că a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale, care trebuie să intre în vigoare până cel târziu la data de 29 iulie. Pentru a fi respectate prevederile legale, Autoritatea Electorală Permanentă propune 27 septembrie data alegerilor locale. (…) AEP amintește că, potrivit modificărilor aduse Legii 115/2015, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre anunțurile Greciei și Dubai-ului, în legătură cu reluarea curselor aeriene.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Guvernul Greciei a anunțat, vineri, că își va deschide pe deplin toate aeroporturile pentru zboruri din străinătate și toate trecerile de frontieră la 1 iulie. Toate feriboturile vor fi, de asemenea, funcționale de la această dată. (…) Ministrul a adăugat că pe aeroporturi vor avea loc testări aleatorii pentru noul coronavirus, iar vizitatorii vor fi obligați să aștepte rezultatele testelor la un hotel desemnat în prealabil Guvernul elen a decis și instituirea unei carantine de 1 zi la un hotel pentru rezultate negative și o carantină de 14 zile pentru cele pozitive”, notează Știrile Transilvaniei.

Deschiderea punctelor de trafic aerian din Dubai se va face începând cu data de 7 iulie.

„După mai bine de trei luni de carantină, accesul turiștilor va fi permis din nou în Dubai începând cu 7 iulie, transmite Agerpres, citând AFP.  La sosirea în Dubai, turiștii vor trebui «să prezinte un test negativ pentru noul coronavirus efectuat cu mai puțin de 96 de ore înainte sau să se supună unui test pe aeroportul din Dubai». Persoanele testate pozitiv vor trebui să se supună unei perioade de carantină de 14 zile. De asemenea, vizitatorii trebuie să facă dovada unei asigurări internaționale de sănătate, să descarce o aplicație mobilă pentru a comunica informații personale și să completeze o «declarație de sănătate»”, arată Libertatea.

Seară frumoasă!

Guvernul nu are bani pentru dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40% was last modified: iunie 22nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: