[UPDATE: Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern] Guvernul începe demersurile pentru elaborarea Legii internshipului

14 sept. 2017
Vizualizari: 1825

Update 14 septembrie 2017: Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern

Guvernul a emis un comunicat prin care a anunțat că Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat.

Redăm mai jos comunicatul:

„Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituții publice, pe perioade de cel mult șase luni, potrivit proiectului de Lege privind Internshipul, adoptat astăzi de Guvern. Proiectul va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență.

Participanții la programele de Internship își vor putea astfel consolida competențele și abilitățile profesionale pentru adaptarea la cerințele practice și exigențele locului de muncă în vederea integrării în muncă; de asemenea, vor putea dobândi experiență și vechime în specialitate, după caz.

Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați angajați cu contracte de muncă, organizația gazdă poate încheia, în mod simultan, contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați.

Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizație lunară netă de internship, din partea organizației gazdă. Indemnizația de internship va fi cel puțin egală cu 50% din echivalentul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Activitatea unui intern, încadrat în baza unui contract de internship, este de 6 ore pe zi, în regim de maxim 30 de ore pe săptămână, timp de 5 zile, urmate de două zile consecutive de repaus. Este interzisă efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship. Pe perioada derulării programului de internship organizația gazdă are obligația asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate a internului care nu are calitatea de asigurat și a plății contribuției aferente.

Persoanele juridice care, în termen de 60  de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un  contract de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării echivalentă cu 4.586 lei pe angajat, sumă calculată la cursul Băncii Naționale a României de la data efectuării plății, după îndeplinirea obligației de  menținere a raporturilor de muncă cu acesta pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni”.

Sursa informației


Update 14 iunie 2017 Prima dezbatere publică privind Legea internshipului

Într-un comunicat Guvernul anuță că „prima dezbatere publică asupra proiectului Legii internshipului, elaborat de SGG, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Afacerilor Externe va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2017, la ONGFest.

Reprezentanții societății civile și toți cei interesați să contribuie la definitivarea acestei legi sunt așteptați pe 17 iunie, între orele 13.00-14.00,  în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. https://www.ongfest.ro/2392/impacheteaza-cauzele-in-care-crezi-si-inscrie-te-la-ongfest-bucuresti/

La dezbatere vor fi prezenți, pe lângă reprezentanți ai instituțiilor publice, și partenerii din societatea civilă, care au făcut parte din grupurile de lucru pentru identificarea nevoii de reglementare (Uniunea Studenților din România, Forumul Tinerilor din România și Federația VOLUM).

În cadrul dezbaterii, discuțiile vor viza integrarea persoanelor pe piața muncii prin crearea oportunităților de internship, contractul și indemnizația de internship, Fondul pentru Acordarea Primei de Angajare pentru angajatorii care transformă contractele de internship în contracte de muncă și alte teme conexe organizării și desfășurării stagiilor de internship în România.

De asemenea, în mediul online, inițiatorii așteaptă propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (09.06.2017-18.06.2017).

Proiectul Legii internshipului a intrat în procesul de consultare publică, în concordanță cu procedurile prevăzute în Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Proiectul legii internshipului poate fi consultat aici: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4894-2017-06-09-proiect-lege-intershipul

Guvernul României susține o dezbatere cât mai aplicată cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și organizațiile neguvernamentale, pentru reglementarea programelor de tip internship și a relației dintre interni și organizația-gazdă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației


Potrivit unui comunicat emis joi 25 mai 2017 Guvernul anunță că va începe demersurile pentru elaborarea Legii internshipului.

„Guvernul va iniția consultări cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze programele de tip internship și relația dintre interni și organizația-gazdă, printr-un nou tip de contract, cel de internship.

Măsura, adoptată astăzi printr-un Memorandum, vizează eliminarea confuziilor dintre raportul de internship și raportul de muncă, astfel încât internship-ul să nu devină o formă mascată de angajare. Stagiile profesionale și programele de internship oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta lucrul într-un mediu organizat, prin familiarizarea cu metodele de lucru și aplicarea cunoștințelor acumulate în perioada de studiu, dobândind astfel experiențe relevante în domeniile vizate. Programele de internship contribuie la definirea mai clară a perspectivelor de carieră ale studenților, pentru o inserție mai rapidă pe piața muncii.

Viitoarele consultări organizate de Executiv pe tema internshipului urmăresc să preîntâmpine nevoile, așteptările și exigențele tuturor părților implicate în organizarea stagiilor profesionale de tip internship (instituții ale administrației publice centrale, mediul privat, mediul academic, organizații de tineret și de voluntariat).

Piața programelor de internship a cunoscut o ascensiune remarcabilă în România, în ultimii cinci ani. În anul 2013, Executivul a inițiat Programul Oficial de Internship al Guvernului României, aflat anul acesta la a cincea ediție, care oferă tinerilor oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administrației publice centrale. Dincolo de activitatea zilnică în cadrul administrației centrale, stagiarii au ocazia să participe la discuții și mese rotunde în prezența unor înalți oficiali ai statului român, precum și la training-uri și workshop-uri tematice.

La ediția din acest an a Programului de Internship au fost înregistrate 1670 de candidaturi eligibile pentru cele 100 de locuri disponibile în cadrul a 52 de instituții participante la program”.

Sursa informației

[UPDATE: Proiectul Legii Internshipului a fost adoptat de Guvern] Guvernul începe demersurile pentru elaborarea Legii internshipului was last modified: septembrie 14th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: