Guvernul Dăncilă are nevoie de susţinerea Parlamentului

29 aug. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 283

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Președintele Klaus Iohannis a respins, ieri propunerile de miniștri înaintate de premierul Dăncilă.

Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunțat președintele, scrie News.ro.

„Klaus Iohannis a cerut Guvernului să declanșeze procedura de reconfirmare în Parlament și a făcut apel la toate partidele de opoziție să aibă o poziție rezonabilă. După anunțul lui Iohannis, vicepreședintele PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, că PSD va lua o decizie la sfârșitul acestei săptămâni, când este programată o ședință a Comitetului Executiv la mare, dar a spus că probabil premierul Viorica Dăncilă va veni cu o formulă de guvern în Parlament și că aceasta rămâne în cursa prezidențială, chiar dacă Executivul pică. La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea susține că motivele invocate de președintele Klaus Iohannis pentru respingerea remanierii nu sunt legale și constituționale, astfel că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituțională. De cealaltă parte, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că legea fundamentală spune că în momentul când se schimbă configurația politică a Guvernului premierul trebuie să-și treacă noii miniștri prin Parlament, pentru că altfel președintele nu are de ce să ia act, nu are ce semna”, mai notează News.ro.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că, „după refuzul președintelui Iohannis de a accepta remanierea guvernului și după ce a cerut reconfirmarea acestuia în parlament, soluțiile sunt fie demisia executivului, fie o moțiune de cenzură și instalarea unui nou guvern, politic, nu technocrat”.

Presa scrie azi și despre reacția judecătorului Dana Gârbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, respinsă de Klaus Iohannis.

„Am luat act de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcția de ministru al justiției. Voi raspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce mă vizează este «total împotriva valorilor democratice», după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea. Am acceptat aceasta propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al justiției urmărind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justiției la normalitate: condiții optime de muncă pentru judecători și procurori, respect pentru drepturile omului, garanții de independență. Am prezentat transparent aceste obiective, ca punct de plecare pentru un proiect ce urmărea exclusiv îmbunătățirea actului de justiției și consolidarea independenței acesteia, având mereu în minte dreptul fiecarui cetățean la un proces echitabil, ca și condiție indispendabilă a prezervării tuturor drepturilor și libertăților sale fundamentale. Jocurile și calculele politice se dovedesc, însă, mai importante decât soluțiile reale pentru justiție, de care să beneficieze cetățenii”, a menționat judecătorul Dana Gârbovan, scrie Cotidianul.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Guvernul pe care-l conduce își va continua activitatea în ciuda „obstacolelor” din ultimele zile și că va merge în Parlament să obțină susținerea necesară pentru a-și duce mandatul până la capăt.

„În ciuda tuturor acestor obstacolelor din ultimele zile și a tuturor acestor domni cu pretenții de bărbați de stat care din considerente electorale mențin instabilitate, noi ne vom continua activitatea. Vom merge în Parlament și vom încerca să obținem susținerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. Și spun acest lucru nu pentru că ne ținem de scaune, așa cum declară unii, ci pentru că avem o responsabilitate față de țară și față de români, avem responsabilitatea de a ne duce programul de guvernare până la capăt, așa cum am promis în 2016”, a afirmat Viorica Dăncilă, scrie Agerpres.

Premierul a adăugat că șeful statului „a înlocuit funcția de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.

„Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul la prezidențiale, Klaus Iohannis, care din păcate nu și-a înțeles rolul constituțional nici după 5 ani de ocupare a funcției de președinte al României. Atitudinea domnului Iohannis nu este deloc surprinzătoare, de doi ani și jumătate se folosește de funcția pe care o deține pentru a împiedica, bloca și critica fără fundament real acest Guvern. Domnul Iohannis a înlocuit datoria constituțională de mediator între partidele politice, cu cea de sabotaj. Președintele nu a înțeles nici de această dată câtă nevoie are România de maturitate din partea clasei politice, de stabilitatea instituțiilor statului care trebuie să funcționeze indiferent de interesul electoral. Este un comportament la fel de imatur și egoist ca cel al domnului Tăriceanu. Unul abandonează guvernarea, altul blochează numirea miniștrilor”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută, miercuri, la Palatul Victoria, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Guvernul Dăncilă are nevoie de susținerea Parlamentului was last modified: august 29th, 2019 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter