Guvernul a aprobat programul de înzestrare a Armatei cu corvete multifuncţionale

16 feb. 2018
Vizualizari: 1151

Revenit în România, ieri, în cursul dimineții, la solicitarea premierului Dăncilă, ministrul justiției a amânat anunțarea unei decizii în privința conducerii DNA.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va prezenta, în Parlament, rezultatele raportului privind activitatea DNA, a DIICOT și a Ministerului Public. El a ținut să precizeze că, înainte de a accepta postul de ministru, a primit garanții de neimplicare a factorului politic în activitatea Ministerului Justiției, fapt care s-a respectat și se respectă și în prezent”, scrie News.ro.

Presa scrie astăzi și despre conferința de presă organizată aseară, la Cotroceni, de către Președintele Iohannis. Conferința de presă a urmat unei întâlniri a președintelui cu premierul Dăncilă și președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că niște penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA și pe conducerea acesteia, fiind o încercare jalnică. El a mai spus că părerea sa, cunoscută, este că DNA și conducerea direcției fac o treabă foarte bună”, scrie News.ro.

„Iohannis a adăugat că, în următoarele zile, va avea o discuție și cu ministrul justiției, Tudorel Toader, și că, dacă va fi nevoie, va avea o discuție și în trei – cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Întrebat despre o eventuală revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Iohannis a precizat că, la acest moment, nu vede motive de revocare, dar că s-ar putea să existe unele pe care el nu le cunoaște, dar le cunoaște ministrul justiției, iar Tudorel Toader ar trebui să vină extrem de documentat, dacă ar avea o astfel de propunere”, mai notează News.ro.

Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro, premierul Viorica Dăncilă a declarat că „acesta a întrebat-o ce părere are despre ceea ce se întâmplă în justiție, iar ea și-a arătat îngrijorarea, ca cetățean, că «până și unui prim-ministru i se poate face un dosar penal», relatându-i și că i-a cerut ministrului justiției să se întoarcă în țară și să prezinte cetățenilor și Parlamentului o situație clară”.

Revenind la evenimentele zilei de ieri, despre care relatează astăzi principalele agenții de știri și publicații, ar mai fi de amintit: Ședința de guvern și poziția Forumului Judecătorilor din România față de modificările legilor justiției.

Cotidianul redă declarația de presă a purtătorului de cuvânt al Guvernului Nelu Barbu, în legătură cu ședința de ieri: „În ședința Guvernului, au fost adoptate două acte foarte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei Române. În primul rând, mă refer la hotărârea de Guvern privind Programul Corvete multifuncționale, care a fost aprobată în Guvern, mai exact aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului esențial de înzestrare Corvete multifuncționale pentru dotarea Armatei Române. Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru și a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite și dotate la un șantier naval din România, precum și a suportului logistic inițial. (…) Prin acest act normativ asigurăm întoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”.

Agerpres scrie astăzi despre un document, publicat de Forumul Judecătorilor din România, intitulat „Modificările aduse «legilor justiției» – Potențial colaps al magistraturii din România”.

„Forumul Judecătorilor din România (FJR) avertizează că efectele combinate ale unor reglementări, cuprinse în legile justiției, ar putea duce la reducerea corpului magistraților cu 25%, într-un termen foarte scurt, estimând că în jur de 2.000 de magistrați, care se află la apogeul profesional, ar putea părăsi imediat sistemul, inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. (…) Potrivit sursei citate, în lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispoziții legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (înlăturarea meritocrației în privința promovărilor) și reducerea corpului magistraților, vulnerabilități dublate de o majorare artificială a activității”, notează Agerpres.

Cotidianul scrie azi căDNA a primit cererea ministrului Afacerilor Interne de revocare a celor doi ofițeri de poliție judiciară de la DNA Ploiești, Laura Codruța Kovesi urmând să analizeze și să transmită un răspuns către ministrul Carmen Dan”.

Și tot de la DNA aflăm, prin intermediul Agerpres, „procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune față de medicul Irinel Popescu, la data faptelor președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, Agerpres, „faptele pentru care este cercetat medicul au fost comise între anii 2007 și 2009”.

„Conform aceleiași surse, Irinel Popescu a depus la o unitate bancară cauțiunea în valoare de 150.000 de euro, consemnată pe numele său la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție”, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Guvernul a aprobat programul de înzestrare a Armatei cu corvete multifuncționale was last modified: februarie 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: