Guvernul a avizat publicarea Raportului GRECO

4 iul. 2019
Vizualizari: 641

Guvernul a avizat publicarea raportului GRECO, iar ministrul Justiției Ana Birchall va stabili, împreună cu reprezentanții GRECO, momentul în care se va întâmpla acest lucru.

„Guvernul a avizat publicarea raportului GRECO, pentru că, așa cum a și spus doamna prim-ministru, vom face demersurile necesare și vom îndeplini toate procedurile pentru că Guvernul chiar este transparent în ceea ce privește relația cu partenerii noștri europeni pe acest segment”, a anunțat Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern, scrie Cotidianul.

„Curtea Constituțională a României a stabilit, miercuri, că există un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în corupție”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Curtea Constituțională susține, în decizia privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători de la Instanța supremă, că urmează a fi rejudecate dosarele soluționate în primă instanță și care nu au sentințe definitive.

„Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art. 421 pct. 2 lit. b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat al CCR, precizează Agerpres.

„Inițial, oficiali din CCR au susținut că vor fi rejudecate dosarele care nu au avut o decizie definitivă până la 1 ianuarie 2019”, mai arată Agerpres.

O serie de dosare ale unor foști demnitari ar putea fi rejudecate.

„Procesele inculpaților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), condamnați în primă instanță până pe 23 ianuarie 2019 de completuri de 3 judecători, dar care nu au o sentință definitivă, vor fi rejudecate, a decis Curtea Constituțională. Unul dintre cei vizați de decizie e și Darius Vâlcov, care scapă de condamnarea de 8 ani, dar și Elena Udrea și Alina Bica”, scrie Cotidianul.

„Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, ar putea fi unul dintre beneficiarii deciziei Curții Constituționale de miercuri. Fostul consilier pe probleme economice al premierului a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare de un complet de 3 judecători, în primă instanță, pe 8 februarie 2018. Astfel, potrivit deciziei Curții Constituționale, procesul acestuia ar trebuie rejudecat de la zero. De altfel, apărătorul lui Darius Vâlcov a mai susținut, în termenele din apel, că acel complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu era specializat pe corupție. Și procesul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, ar putea fi rejudecat. El a fost condamnat, în noiembrie 2016, la o pedeapsă în primă instanță, de 8 ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupție. Și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, inculpat în același dosar, a fost condamnat tot atunci, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare, de către același complet.

De asemenea, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, deputatul Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie 2018, în primă instanță, tot de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupție, la 4 ani de închisoare”, mai notează Cotidianul.

Președintele Instanței supreme, Cristina Tarcea, a susținut miercuri, în cadrul dezbaterilor de la Curtea Constituțională, că specializarea judecătorilor în fapte de corupție ar încălca principiul repartizării aleatorii a dosarelor.

„Ce ar însemna completuri specializate la Curtea supremă? Ce înseamnă specializare? Este specializarea completului ca entitate abstractă sau specializarea judecătorului? Avem 9 completuri mari și late la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă am specializa două sau am specializa trei completuri, nu am face altceva decât să încălcăm o dispoziție extrem de importantă care se referă la repartizarea aleatorie a dosarelor. Am avut ani în care 100% din dosarele de fond de la ÎCCJ erau cauze de corupție, ani în care erau 90%, 80%, 70%. Ce făceau celelalte completuri de fond? Judecau cauze de corupție în 2-3 completuri de judecată, iar ceilalți ar fi așteptat să le vină rândul când soluționau apelurile la aceleași dosare, pentru că, în apel, nu se punea problema specializării pe fapte de corupție. Este absurd să nu poți judeca în primă instanță pentru că nu ești specializat, dar să poți pronunța o hotărâre definitivă în apel pe fapte de corupție”, a explicat Tarcea, Președintele Instanței supreme, scrie Agerpres.

„Șefa Instanței supreme a precizat că sunt doar câteva curți de apel din țara care au completuri specializate pe fapte de corupție – instanțele din Alba Iulia, Bihor și parțial Galați, arătând că o eventuală decizie a Curții Constituționale privind existența unui conflict de natură constituțională va afecta grav și celelalte instanțe din țară”, mai scrie Agerpres.

Presa scrie azi că fostul primar al Constanței este vizat de DNA și în alte dosare.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar față de mai multe persoane (inculpați și suspecți) din cadrul Primăriei Constanța”, informează un comunicat al DNA transmis, miercuri, Agerpres.

Seară frumoasă!

Guvernul a avizat publicarea Raportului GRECO was last modified: iulie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: