Guvernul a adoptat Normele de punere în aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

25 feb. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1146

Despre

  • 24 februarie 2016
  • Şedinţa de Guvern
  • Normele de punere în aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc

Normele metodologice de punere în aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în ședința din 24 februarie 2016, au fost adoptate mai multe proiecte de legi și acte normative, printre care și Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (M. Of. nr. 439 din 26 iunie 2009; cu modif. ult.) și pentru modificarea și completarea H.G. nr. 298/2013 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea H.G. nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (M. Of. nr. 311 din 30 mai 2013).

Scopul Hotărârii

Scopul acestei hotărâri este acela de a încuraja operatorii economici din domeniu să se licențieze pe piața din România, noile reglementări instituind instrumente de asigurare a conformării operatorilor de jocuri de noroc și, ulterior, a controlării modului de aplicare a acestora, în concordanță cu obiectivele de protecție a consumatorilor, de securitate publică, precum și de respectare a legislației fiscale.

Acordarea licențelor de organizare și autorizației de exploatare a jocurilor de noroc

Prin această hotărâre sunt detaliate regulile pe care operatorii economici trebuie să le respecte pentru a obține licență și autorizație de funcționare, precum și pentru desfășurarea în bune condiții a activității de jocuri de noroc tradiționale și la distanță pe teritoriul României, inclusiv pentru jocurile online.

Potrivit respectivului comunicat, licențele de organizare și autorizația de exploatare a jocurilor de noroc se acordă individual, sunt netransmisibile și sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani de la data acordării, cu excepția jocurilor de noroc temporare, pentru care valabilitatea licenței și, respectiv, a autorizației de exploatare este de 3 luni de la data acordării.

Lista neagră

Normele metodologice definesc și prevăd, de asemenea, condițiile tehnice de operare și, în completare cu Ordinul președintelui Autorității, vor stabili condițiile pentru  includerea într-o „listă neagră” a site-urilor/platformelor/aplicațiilor de jocuri de noroc neautorizate ale operatorilor care desfășoară ori au desfășurat sau au promovat activități neautorizate de jocuri de noroc la distanță în România. Includerea sau excluderea operatorilor de pe această listă se face prin decizia Comitetului de Supraveghere al ONJN. Decizia va fi  obligatorie de implementat și va fi comunicată furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, prin intermediul poștei electronice sau prin afișare pe site-ul ONJN, www.onjn.gov.ro .

Modalitățile de plată a obligațiilor către bugetul de stat

Actul normativ clarifică, totodată, modalitățile de plată a obligațiilor către bugetul de stat pentru operatorii economici din domeniu și sunt stabilite termene precise pentru achitarea taxelor specifice. În plus, actul normativ instituie procente generale minime de câștig, cu rolul de a asigura consumatorii de un beneficiu cert de câștig prin această impunere.

Sancțiuni și contravenții

Prin respectiva hotărâre sunt stabilite sancțiuni și contravenții aplicabile operatorilor economici din domeniu care nu respectă dispozițiile legale. Contravențiile se sancționează cu amendă între 10.000 și 50.000 lei, în funcție de gravitatea faptelor constatate și a consecințelor ce decurg din acestea. O reglementare nouă privește posibilitatea achitării în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal de contravenție ori, după caz, de la comunicarea acestuia, contravenientului a jumătate din minimul amenzii prevăzute de normele metodologice.

Dispoziții finale

De asemenea, din comunicat reiese faptul că Normele vor fi completate conform dispozițiilor legale cu Ordine și Instrucțiuni ale Președintelui ONJN.

Respectiva hotărâre are în vedere, așa cum am menționat mai sus, și modificarea structurii organizatorice a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în vederea eficientizării activității acestuia.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Guvernul a adoptat Normele de punere în aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc was last modified: februarie 25th, 2016 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter