Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă

28 oct. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1053

Despre

  • Devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende
  • Reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații
  • Introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi
  • Alte prevederi

Guvernul a aprobat în ședința de marți unele măsuri fiscale în scopul stimulării investițiilor și creării de noi locuri de muncă. Măsurile au fost aprobate printr-o ordonanță de urgență care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016, după cum urmează:

Devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende

Guvernul a decis reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente.

Măsura urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016 și are în vedere creșterea investițiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în țară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

Introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi

Se majorează plafonul de încadrare în categoria „microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:

  1. a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
  2. b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
  3. c) 3%  pentru  microîntreprinderile care nu au salariați.

Modificarea are rolul să contribuie la încurajarea creării de noi locuri de muncă și la așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați.

Reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații

Potrivit actului normativ, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.

Campanie Craciun UJmag 2020
Alte prevederi adoptate de Guvern

• Extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale, pentru a include și unitățile de învățământ particular preuniversitar.

• Persoanele fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate vor fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

• Se prelungește cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016, termenul pentru depunerea următoarelor documente:

  • declarațiile privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă;
  • declarațiile privind mijloacele de transport radiate din circulație;
  • justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptățite.

• În cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

De asemenea, prin această ordonanță se modifică și completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea ANAF drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informații cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de Guvern (www.gov.ro).

Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă was last modified: octombrie 28th, 2015 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter