Executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. Guvernul a adoptat modificarea Codului de procedură civilă

4 feb. 2016
Vizualizari: 2404

Despre

  • 3 februarie 2016
  • Ședința de Guvern
  • Modificarea Codului de procedură civilă

Ședința de GuvernActul normativ adoptat
3 februarie 2016Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în ședința din 3 februarie 2016, a fost adoptată o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă.

Potrivit respectivei ordonanțe de urgență, executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil.

Recent, prin Decizia nr. 895/2015, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată asupra art. 666 („Încuviințarea executării silite”) Codul de procedură civilă. Curtea a stabilit că dispozițiile respectivului articol contravin prevederilor art. 1 alin. (4) din Constituție, prin prisma exercitării de către executorii judecătorești a unei activități specifice instanțelor judecătorești, precum și ale art. 21 alin. (3) și art. 124 din Constituție, prin prisma faptului că declanșarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc, iar, în acest fel, pe de o parte, exigențele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparțialității și independenței autorității, nu sunt respectate, iar, pe de altă parte, înfăptuirea justiției este „delegată” executorului judecătoresc.

Prin actul normativ adoptat, Guvernul a  pus de acord dispozițiile Codului de procedură civilă cu Constituția României, precum și cu decizia Curții Constituționale, revenindu-se, practic, în privința formalităților premergătoare declanșării executării silite propriu-zise, la sistemul consacrat inițial de noul Cod de procedură civilă, anterior modificării sale prin Legea nr. 138/2014.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).
 
👍Vezi și: Neconstituționalitate: Art. 666 („Încuviințarea executării silite”) Codul de procedură civilă

Executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. Guvernul a adoptat modificarea Codului de procedură civilă was last modified: februarie 5th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.