Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, chemat în Parlament

21 ian. 2019
Vizualizari: 747

Cursul de schimb leu/euro a atins vineri un nou maxim istoric, de 4.6975 lei, ca urmare a unei creșteri de 0.18% față de ziua precedentă, arată datele afișate de BNR. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut și el vineri la 2.93%, de la 2.90% joi.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir cere audierea în Parlament a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe tema creșterii indicelui ROBOR.

„Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema pe 29 ianuarie, la audieri, în Comisia economică a Senatului, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR, el solicitând BNR să oprească mecanismul «artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor»”, scrie azi Adevărul.

Senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR și cu declarații contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații începute în 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție”, mai arată Adevărul.

Aplicarea O.U.G. nr. 114/2018, care ar fi trebuit să determine o micșorare a indicelui ROBOR, determină majorări de tarife la gaze și electricitate.

„Compania Engie România, fosta GDF Suez, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze naturale din țară, dar și furnizor de energie electrică, își anunță clienții de pe piața liberă că ia în calcul majorarea tarifelor la gaze și electricitate, ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 114/2018, zisă și a «lăcomiei»”, scrie Cotidianul.

Engie România a informat printr-o scrisoare clienții de pe piața liberă, firme și o parte dintre clienții casnici, în legătură cu această majorare de tarife.

„Nu sunt vizați cei de pe piața reglementată, mare parte a populației”, mai scrie Cotidianul.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a vorbit duminică seara despre viitorul Secției de investigare a magistraților, care este posibil să fie transformată în Direcție independentă.

„«Eu, ca ministru al Justiției, nu sunt cel care ia măsuri administrative sau aplică sancțiuni. Față de aceste abuzuri, avem autorități abilitate legal, care, la rândul lor, au competențe partajate; avem Inspecția Judiciară, avem Secția pentru procurori, avem Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, avem Secția specială de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistrați, secție pe care actuala conducere a Ministerului Public o împiedică să funcționeze și am proprietatea afirmației, motiv pentru care, cel mai probabil, Secția o vom transforma în Direcție independentă, ca să poată să-și facă treaba. Și vă dau numai un exemplu. Dacă ajunge ceva la Secție, trece prin registratura Ministerului Public, adică trebuie să știe procurorul general întâi și, după aia, să îi dea drumul să se ducă la Secție. Ori, logica ne spune invers», a spus Toader, într-o intervenție telefonică la România TV”, scrie Agerpres.

Tot la România TV, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că ministerul a elaborat proiectul de ordonanță de urgență prin care se vor putea contesta sentințele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susținut că o opțiune similară există și în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public și SRI.

„«Avem pregătită ordonanța de urgență pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către complete nelegal constituite și vor putea face contestație în anulare, repuși fiind în termen prin ordonanță, iar instanța, în complet legal constituit, îi va judeca și dacă vor fi vinovați, vor plăti», a declarat ministrul justiției”, scrie News.ro, citând România TV.

„Toader a menționat că acest proiect va fi prezentat premierului Viorica Dăncilă, care va decide ce sa va întâmpla mai departe. Acesta a spus că ordonanța de urgență privind posibilitatea depunerii contestației în anulare de către cei care au fost condamnați de completurile nelegal constituite de la ÎCCJ «e pregătită», dar că nu decide el când va fi adoptat acest act normativ, precizând că «în cel mai scurt timp posibil». De asemenea, ministrul justiției a mai spus că o variantă similară există și în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI, asupra cărora s-a pronunțat Curtea Constituțională”, mai arată News.ro.

„Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupție, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European și a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, mai scrie azi Agerpres.

Agerpres dă azi publicității un comunicat transmis de DNA cu privire la controalele Curții de Conturi la această instituție.

„«Cu referire la așa-zisele „fonduri operative”, este de precizat faptul că DNA nu are cuprinse în buget asemenea fonduri, ci […] în bugetul DNA se regăsește un fond de 2.000.000 de lei […] pentru organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante de corupție. Precizăm faptul că din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate în mass-media, iar, la finele anului, peste 95% din acest fond se returnează la bugetul de stat», informează DNA”, scrie Agerpres.

„Potrivit sursei citate, în momentul de față există un control al Curții de Conturi a României pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018”, mai notează Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre vandalizarea Casei memoriale „Avram Iancu” din Târgu Mureș, de persoane necunoscute.

„O clădire de referință din Târgu Mureș, Casa memorială «Avram Iancu» a fost vandalizată, fațada acesteia fiind mâzgâlită cu mesaje obscene. Informația a fost făcută publică de către deputatul PMP Marius Pașcan, care a prezentat și fotografii”, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, chemat în Parlament was last modified: ianuarie 21st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: