[UPDATE: Avocatul Poporului referitor la sesizarea CCR privind O.U.G. de modificare a Codului Fiscal] Guvern. O.U.G. pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată

13 nov. 2017
Vizualizari: 1981

Update 13 noiembrie 2017: Avocatul Poporului referitor la sesizarea CCR privind O.U.G. de modificare a Codului Fiscal

În data de 13 noiembrie 2017, Avocatul Poporului a fost sesizat cu privire la reforma fiscală – anunță Digi24.

Prin această sesizare Avocatului Poporului i se cere să conteste la Curtea Constituțională modificările fiscale făcute de către Guvern.

În plus, partidul politic care a făcut această sesizare vrea să depună moțiune de cenzură, motiv pentru care caută sprijin și din partea celorlalte formațiuni parlamentare.

Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a spus că sunt invocate cel puțin trei categorii de motive de neconstituționalitate – nu este precizată necesitatea adoptării mărsurilor prin O.U.G., încălcări ale unor drepturi și libertăți fundamentale și încălcarea unor prevederi dintr-un tratat ratificat de România.

„Există o practică recentă a CCR în care se subliniază următorul aspect: Avocatul Poporului poate ataca o O.U.G. cum este aceasta, adică publicată în Monitorul Oficial, dar neintrată în vigoare, dar la data când este examinată excepția de neconstituționalitate de către CCR, O.U.G. trebuie să fie în vigoare. Nu e vorba că nu ne grăbim. Vom analiza serios și când avem soluția ne vom pronunța”, a afirmat domnul Ciorbea.

„Vom primi probabil și am și primit până acum memorii. În mod sigur vor veni și reprezentanții confederațiilor sindicale, așa cum au promis (…) și le vom examina cu toată atenția. (…) Este o prevedere în legea 47/1992 de organizare și funcționare a CCR care stipulează expres că această Curte se pronunță asupra legilor și O.U.G. în vigoare. (…) Nu este vorba că nu ne grăbim, vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom mai primi probabil și alte memorii și alte motive și când avem soluția ne vom pronunța, pentru că, potrivit practicii CCR, noi putem, dacă sunt întrunite condițiile, cerințele constituționale ale jurisprudenței Curții și ale jurisprudenței CEDO, să ridicăm o excepție de neconstituționalitate, dar în niciun caz nu cred că este în interesul nimănui să ne grăbim și să o facem peste noapte sau fără să avem motive sau să ajungem în situația în care s-ar putea cel puțin teoretic să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că a fost formulată cu mult timp înainte și la data judecării acea ordonanță nu este încă în vigoare”, a arătat domnul Ciorbea, citat și de către Agerpes.

„Se prevede expres că ordonanța va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor. (…) Este o prevedere expresă în Legea 47/1992 care stipulează că CCR se pronunță asupra legilor și ordonanțelor în vigoare. Nu e vorba că nu ne grăbim, vom analiza serios, mai ales că în următoarele zile vom mai primi și alte memorii și când avem soluția ne vom pronunța”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a afirmat că sesizarea ar putea fi declarată inadmisibilă de CCR dacă este judecată înainte ca O.U.G. să intre în vigoare.

„Dacă sunt întrunite condițiile constituționale ale jurisprudenței Curții și ale CEDO să ridicăm o excepție de neconstituționalitate, dar în niciun caz nu cred că este în interesul nimănui să ne grăbim și să o facem peste noapte sau fără să avem motive sau să ajungem în situația în care s-ar putea, cel puțin teoretic, să fie respinsă ca inadmisibilă pentru că a fost formulată cu mult timp înainte și la data judecării acea ordonanță nu este încă în vigoare”, a spus Avocatul Poporului – informează și Mediafax.


Guvern. O.U.G. pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată

Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată în data de 8 noiembrie 2017, în ședința de Guvern – informează Digi24.

Actul normativ prevede și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Noile prevederi fiscale au fost criticate și de patronate, sindicate, dar și de către președintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluție fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică și fiscală cu final trist”.

Guvernul a introdus în ședința de astăzi ordonanța de urgență privind modificarea Codului fiscal, dar a amânat creșterea salariului minim – mai arată Digi24.

Această măsură va fi adoptată într-o viitoare ședință de Guvern, a anunțat ministrul muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu.

Într-o primă lectură, săptămâna trecută, am citit hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentat într-o ședință ulterioară. Acum se află în transparență decizională pe site-ul ministerului și mai avem de luat avizul Consiliului Economic Social, dar nu sunt niciun fel de modificări”, a spus ministrul.

Astfel, Guvernul anunțase că salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018. Aceasta, în condițiile în care O.U.G. care urmează să fie adoptată astăzi include și transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, adică ar urma să fie din salariul brut.

Ședința de Guvern în care a fost adoptată O.U.G. privind Codul Fiscal a început, cu o întârziere de 30 de minute – anunță și News.ro, care a transmis live respectiva ședință de Guvern.

„Felicitări domnule ministru pentru alocuțiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanțelor, citat de către Mediafax.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat că inflamarea opiniei publice în legătură cu modificările aduse la Codul Fiscal are loc în contextul în care inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi, în momentul în care s-a pus în discuție externalizarea profitului, au apărut și reacții negative.

„Guvernul dorește să introducă măsuri ferme în ceea ce privește externalizarea profitului. (…) S-au inflamat niște multinaționale, dar din fericire cred că au înțeles că nu e cazul”, a afirmat Mihai Tudose.

Înainte de această declarație a premierului, domnul Ionuț Mișa s-a afirmat că în perioada în care a lucrat la ANAF a fost primul director care a inițiat controale în sistemul bancar. „Sunt primul care a inițiat controale în sistemul bancar, că director general la mari contribuabili, sunt primul care a inițiat controale la companii multinaționale, sunt primul care a reușit cu o echipa de profesioniosti să aducă sute de milioane de euro de la o singură companie, în urmă unui control fiscal și care a reușit să determine sistemul bancar din România” – notează și HotNews.

Acesta a spus că una dintre modificările Codului Fiscal se referă la „transpunerea directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidența directă asupra funcționarii pieței interne”.

Domnul Mișa arată că este o măsură contestată: „Bineînțeles că măsură este contestă, pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaționale din România și companiile mama din afară țării pentru că această măsură dorește să împiedice transferul profiturilor din România către alte țări pentru că această măsură dorește să crească profitul în România și implicit impozitul pe profit achitat de aceste companii în România. Deci, este, evident, o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și implicit cetățenilor care vor beneficia, prin creșterea sumelor alocate și încasate la bugetul de stat, de mai multe spitale, de mai multe autostrăzi, de mult mai multe beneficii în favoarea lor. E o măsură care, după cum am observat, în media este neglijată, dar, în opinia mea personală, este esență acestei ordonanțe și reprezintă elementul care dorește să atragă atenție românilor, care sunt convins că sunt extrem de inteligenți, să facă diferența să nu meargă după fenta, dacă îmi permiteți o mică exprimare, în a urmări transferul contribuțiilor și să înțeleagă că contestarea acestei ordonanțe este mai mult legată de transferul acestor profituri în afară țării și de dorința de a împiedică posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii” – după cum arată și Agerpres.

Reamintim că potrivit unei declarații mai vechi premierul Mihai Tudose afirma cu privire la aceste măsuri faptul că: „Obiectivul este să îmbunătățim colectarea la buget. Aceste măsuri au fost gândite astfel încât să nu diminueze veniturile pentru angajați și nici să nu aducă o cheltuială în plus angajatorilor”.

👍Vezi și: Guvern. Split TVA și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat

[UPDATE: Avocatul Poporului referitor la sesizarea CCR privind O.U.G. de modificare a Codului Fiscal] Guvern. O.U.G. pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată was last modified: noiembrie 13th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: