Greva transportatorilor

12 dec. 2017
Vizualizari: 870

Indiferent de protestele din stradă – legate de modificările legilor justiției – activitatea Comisiei parlamentare speciale continuă.

„Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat, marți, un amendament la Legea nr. 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căruia președintele secției de judecători a Consiliului este – de drept – președintele CSM. De asemenea, un alt amendament, adoptat marți, prevede că doar Inspecția Judiciară poate exercita acțiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminați din această procedură ministrul Justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Printr-un alt amendament adoptat de comisie, se introduce o imunitate sporită pentru judecători și procurori, care nu vor mai putea fi urmăriți penal fără încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii”, scrie azi News.ro.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acuză că unele propuneri «surpriză» din legile justiției au fost lipsite de orice notă de fundamentare, nu au fost realizate studii de impact pentru acestea și nici nu au fost explicate de către inițiatori cauzele care ar genera nevoia unor astfel de modificări”, arată Cotidianul.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marți dimineață, că ia în calcul sesizarea Curții Constituționale asupra legilor.

„«Este o situație sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acționa mai departe, în zilele care urmează. Noi facem o analiză. O să vedeți un comunicat de presă. Eu am precizat de multe ori că dacă cineva dorește să modifice legile justiției, nu trebuie să o facă nici la o comisie specială, nici în procedură de urgență, fiindcă noi avem nevoie de legi în care să aibă încredere toți românii. Avem nevoie de o justiție care să fie bine conturată, o justiție europeană», a declarat procurorul general, la Parlament”, notează News.ro.

Mișcările de stradă și luările de poziție ale unor oficiali români, în legătură cu modificările legilor justiției, nu rămân fără reactive din partea forumurilor europene.

„Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgență ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei”, scrie Agerpers.

„Deputații au aprobat un articol de lege potrivit căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept”, notează sursa menționată anterior.

„Președintele Agenției Naționale de Integritate, Bogdan Stan, a declarat marți că, în situația în care proiectul de modificare a Legii ANI va trece de Senat, are în vedere «orice pârghie legală» pentru a fi apărată legea de funcționare a instituției”, mai notează Agerpres.

„Camera Deputaților a fost prima Cameră sesizată pentru acest proiect de lege, care este inițiat de deputatul social-democrat Florin Iordache”, conform aceleiași surse.

Și tot Agerpres scrie despre o întâlnire importantă de la Cotroceni.

„Președintele Klaus Iohannis a primit marți, la Palatul Cotroceni, o delegație a Băncii Mondiale, condusă de vicepreședintele regional pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller, în cadrul întâlnirii fiind subliniată necesitatea ca politicile fiscal-bugetare să fie unele responsabile”, arată Agerpres.

Miercuri va fi greva transportatorilor.

„35 de mii de oameni sunt așteptați să participe la proteste în Capitală, în fața Guvernului și în marile orașe din țară. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România acuză Guvernul că nu e în stare să elimine concurența neloială și evaziunea fiscal”, arată TVR.

În finalul Revistei, scriem despre o nouă inițiativă a Guvernului, care interesează mediul de afaceri.

„Ministerul Finanțelor Publice a lansat un proiect de modificare a legii privind achitarea datoriilor către stat. Conform acestuia, după aprobarea noului Cod fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018, angajatorii care nu achită dările către stat vor ajunge la închisoare. Specialiștii spun că o astfel de propunere arată că inițiatorii sunt rupți de realitate și cea mai bună soluție ar fi o eșalonare a datoriilor. Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin O.U.G. nr. 79/2017”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Greva transportatorilor was last modified: decembrie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: