Graba, la români

21 apr. 2017
Vizualizari: 1544

Numai cine nu muncește, nu greșește! și Graba strică treaba! – sunt două proverbe pe care le amintim în deschiderea Revistei de azi. Și nu întâmplător!

De vreo câteva luni e grabă mare în România, după ce, vreo 25 de ani ne-am tot amăgit că „poate… mâine”, „poate… viitorul Parlament”, că „poate… viitorul Guvern”, va face și va desface. Ne grăbim să mărim salariile, să împărțim tichete de vacanță, să golim penitenciarele, să îndreptăm lucruri ce stau strâmbe de o veșnicie.

Dar de unde vine graba asta la mioriticul nostru popor? Glumind, am putea spune că se vede treaba că avem olteni în Guvern.

Am fost cât pe ce să ne grăbim cu Ordonanța nr. 13/2017. Știm cu toții ce a ieșit. Știm cum mai toate proiectele guvernului au fost, apoi, întârziate de mișcările de stradă, care nu se mai opreau… Știm cu toții cum autoritățile căutau explicații ca să se justifice și parajustifice în fața forumurilor europene.

Acum vrem să modificăm legile justiției. Politicienii îi cer ministrului Toader să se grăbească. Numai că ministrul vrea legi bine cumpănite și le cere să aibă răbdare.

„Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite și mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât și pe formă, să facem o evaluare completă a celor trei legi (…) atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol. Consultăm CSM, toate instituțiile participante la actul de justiție, îl punem în transparență decizională, îl însușește Guvernul și îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Numai în momentul acela putem să avem cugetul și inima împăcate că am făcut un demers care să fie funcțional, viabil, necesar sistemului justiției. Numai în acel moment putem considera că modificările aduse pachetului de legi ale justiției vor putea cu adevărat să îmbunătățească activitatea de înfăptuire a justiției”, a arătat ministrul Tudorel Toader, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Și pentru aglomerația din penitenciare ministrul Toader caută soluții pe termen lung. „Avem soluții complementare la nivel de legislație, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcției celor două noi penitenciare”, a adăugat ministrul Toader, scrie Agerpres.

Totuși, PSD-ul se grăbește. Are un program, un calendar, pe care încearcă să bifeze angajamentele din campania electorală. Vrea să dovedească românilor că se pot duce la îndeplinire angajamentele (PSD vrea să-și conserve scorul electoral, dacă nu reușește chiar să îl îmbunătățească prin măsurile luate).

Agerpres consemnează o declarație a președintelui Liviu Dragnea: „Ministerul Justiției să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a pornit această dezbatere, și anume situația din penitenciare. Este suficientă legea grațierii sau nu? Au stabilit un program de investiții, de construire de noi penitenciare, au stabilit un program de pedepse alternative, un pachet de propuneri, au stabilit un program de modernizare a penitenciarelor existente? Aștept și eu să văd dacă ministrul justiției până acum a făcut acest plan sau acest pachet legislativ, după care o să spun un punct de vedere. Se pare că dl. ministru întârzie foarte mult și cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni cu un pachet de propuneri, n-a venit, până la urmă legea grațierii o să fie aprobată tacit, că nu vine Ministerul Justiției”. 

Președintele PSD a mai spus, potrivit Agerpres, că o să ceară o audiență la ministrul justiției: „O să cer o audiență la ministrul justiției, după ce în prealabil mi-o avizează prim-ministrul, ca să-i explic că totuși Parlamentul nu e anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Și cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunțate public și finalizate într-un fel sau altul”.

Evident că ministrul Toader înțelege cererea PSD, dar știm cu toții că un viitor mai bun al românilor nu se poate clădi pe legi cârpite, incomplete, neclare, făcute la repezeală, care lasă loc interpretărilor și abuzului. Modificarea legilor are nevoie nu numai de voința parlamentarilor alianței PSD-ALDE, dar și de expertiza specialiștilor, a practicienilor din justiție, a dascălilor din facultățile românești de drept, a celor ce apără drepturile cetățenilor, pentru că doar așa românii vor ajunge să aibă încredere deplină în justiție.

Ne-am grăbit cu adoptarea codurilor și azi, din păcate, plătim pe bandă rulantă condamnări la CEDO.

Ministrul Toader nu are nevoie numai de votul alianței în Parlament, dar mai mult decât atât, are urgent nevoie de o analiză bine cumpănită a juriștilor din România, a avocaților, a magistraților și a profesorilor de drept din școlile românești de drept în privința modificărilor pe care azi le propune. Starea de simplu spectator la dezbaterile inițiate de ministrul Toader nu este nici colegială fostului rector Toader, dar nici benefică viitorului românilor.

Modificările sunt importante pentru că vor guverna viitorul tuturor, fie politicieni sau magistrați, ori simpli cetățeni.

Așadar, ar trebui să ne grăbim…încet, să măsurăm de o sută de ori și să tăiem o singură dată… Am putea găsi nenumărate proverbe…

Cert este că vrajba nu ajută nimănui, chiar dacă face rating pe micile ecrane.

Românii  au nevoie, mai mult decât de orice altceva, de legi clare ca lumina zilei, care să le redea încrederea în actul de justiție.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Graba, la români was last modified: aprilie 21st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: