Go to coaching

12 mart. 2016
Vizualizari: 2461
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Daiana Stoicescu este Executive Coach, având o experiență de peste un deceniu în comunicare, etichetă, business și coaching. Lucrează cu antreprenori, leaderi, manageri și echipele lor și îi ajută să își atingă maximul potențialului. Deține certificări în coaching executiv, leadership transformațional și certificarea de Professional Certified Coach (PCC) acordată de către Federația Internațională de Coaching (ICF) – organizația globală nr. 1 care reglementează profesia de coach la nivel internațional. Este membru fondator în Consiliul Director al Capitolului Local al Federației Internaționale de Coaching, unde se ocupă de comunicarea ICF Romania, cu intenția de a crește notorietatea profesiei de coach la nivel național.

Cornel Dărvășan

Cornel Dărvășan: Coaching, astăzi – de ce?

 

Daiana Stoicescu: Steve Mitten, în 2004, pe atunci, Președintele Federației Internaționale de Coaching (ICF), spunea: „Se apropie vremea când fiecare va avea propriul său coach. Vor fi atât de mulți coachi, câți doctori și câți avocați. Vor fi sute și mii în toată lumea”. Acum, în 2015, numărul coachilor profesioniști, acreditați de către Federația Internațională de Coaching, crește cu 300 în fiecare lună și cuprinde peste 100 de țări. Astăzi, este o continuă cerere pentru performanță. Stresul, cerințele crescute la locul de muncă, mediul perturbator au făcut din coaching o prezență constantă în societatea noastră. Avem nevoie să ne regăsim și să progresăm într-un mediu aflat în continuă mișcare, pentru care nu ne-a pregătit nimeni. Asta nu înseamnă că suntem dereglați, doar avem nevoie de cineva care să ne ajute să gestionăm necunoscutul, nesiguranța și schimbarea care nu încetează să își accelereze ritmul.

Daiana Stoicescu

Cornel Dărvășan: Ce este, de fapt, coachingul?

Daiana Stoicescu: Versiunea modernă a coachingului vine din sport, mai exact, de la Timothy Gallway, profesorul de la Harvard care a sugerat o nouă modalitate neconvențională de a învăța tenis, apoi ski și golf. În contrast cu metodele autoritare, diriguitoare, el a propus o metodă non-invazivă, în care studenții sunt încurajați să îndepărteze sau să își controleze obstacolele interne care îi împiedică să își îmbunătățească performanțele și să își atingă potențialul maxim fără prea mult suport din exterior. În asta și constă coachingul modern: ghidarea individului spre a se descoperi pe sine; ajutarea la a crede în propriul său potențial și în puterea sa. Pentru mine, coachingul este un parteneriat care îl ajută pe clientul meu să își îmbunătățească performanțele pe plan personal și profesional. Datorită unui proces de coaching, clienții mei își descoperă talentele și potențialul.

Cornel Dărvășan: Ce este diferit față de consultanță, training sau terapie?

Daiana Stoicescu: Coachingul este o profesie cu totul separată, cu propriile sale reguli, cod de etică și training specializat. Abilitatea de a asculta activ și priceperea de a pune întrebări deschise nu sunt suficiente pentru a deveni un coach profesionist. Cursurile serioase de formare în coaching te învață abilitățile de bază, procesul de coaching și, mai ales, cele 11 competențe principale definite de către Federația Internațională de Coaching (ICF) – organizația globală nr. 1 care reglementează profesia de coach la nivel internațional. Coachingul nu este training, nu este nici consultanță, nici recomandare, nu este mentoring, nici terapie. Coachingul este un proces care are loc în timp, se face la cererea clientului, într-un cadru setat, orientat către un obiectiv specific, ales de către client și orientat către acțiune. Să dăm câteva exemple ca obiectiv: echilibru între viața personală și viața profesională, (eu am descoperit că am timp pentru ceea ce îmi doresc atunci când îmi stabilesc prioritățile), cum să-mi gestionez emoțiile mai bine, (un șef toxic ar putea să-și ia un coach pentru a reuși să fie un lider performant), nu-mi mai găsesc locul în companie, simt că nu-mi exploatez la maximum talentele, teama de șef, teama de a spune „Nu, nu am încredere în forțele mele, vreau un job nou și nu știu în ce direcție să merg, iată situații în care un coach te ajută să treci peste perioade dificile din viața profesională!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cornel Dărvășan: În România, patronii sunt deschiși la asemenea inițiative?

Daiana Stoicescu: Mai mult sunt studenții deschiși. După 18 ani doresc să-și descopere talentul, sunt foarte deschiși să vadă ce pot să facă mai bine în viață.

Dacă revenim puțin la întrebarea anterioară, la training, imaginați-vă o sală de cursanți. Trainerul stabilește cursul, agenda de lucru, tu ești instruit, în primul rând, nu ți se cere să-ți descoperi talentul ascuns sau capacitățile și direcția în care ai vrea să mergi. Coach-ul însă îți descoperă cel mai potrivit drum al tău!

Cornel Dărvășan: Cum începe un proces de coaching?

Daiana Stoicescu: Pentru a avea succes, sunt necesare patru condiții:

– clientul dorește să se dezvolte, să progreseze și este de preferat să fie deschis către explorare

– o altă condiție este să aibă încredere că procesul de coaching funcționează și să creadă în metodă și în acest tip de suport

– clientul să aibă fie un obiectiv specific, fie o cerere, o nevoie, o dorință, o oportunitate, o problemă pentru care dorește să își găsească soluția

– clientul trebuie să aibă încredere în coach, este foarte important să existe acea „chimie” între coach și client.

Cornel Dărvășan: Cât durează un proces de coaching?

Daiana Stoicescu: Experiența arată că un proces de coaching poate dura între câteva minute, câteva luni și chiar un an sau doi. Durata se stabilește în timp, în funcție de obiectivele clientului. De obicei, odată atins obiectivul, coach-ul nu mai este de folos.

Cornel Dărvășan: Ce se întâmplă într-o sesiune de coaching?

Daiana Stoicescu: Fiecare sesiune începe cu stabilirea contactului și cu o analiză a contextului și a progresului care s-a realizat (sau nu) de la cea mai recentă sesiune. Se stabilesc obiectivele sesiunii. Clientul este întotdeauna cel care alege tema sau obiectivul întâlnirii. Se aleg modalitățile prin care se măsoară succesul sesiunii și al procesului de coaching. Se identifică opțiunile, se explorează, se aleg pașii de urmat și se concluzionează cu un plan de acțiune concret.

Cornel Dărvășan: Cum te asiguri că procesul de coaching este unul de succes?

Daiana Stoicescu: Coach-ul este responsabil de procesul de coaching, el este un expert în procesul de coaching, clientul este responsabil de rezultate și de conținut. Cheia succesului constă în stabilirea unei relații de co-creare, de sincronizare, de ascultare la toate nivelele. Un bun coach conduce mereu clientul către acțiune, către independență, nu trebuie să fii dependent de coach-ul tău.

Cornel Dărvășan: Dacă mă hotărăsc să duc coachingul la rang de profesie și vreau să urmez un program de formare, ce ar trebui să am în vedere?

Daiana Stoicescu: Ca în domeniul avocaturii sau cel al medicinei, coachingul este un domeniu în sine. E nevoie de cursuri atestate, ore de practică profesionistă, poți să folosești abilități, ascultarea, dar coachingul este o profesie în sine, cu un standard reglementat la nivel internațional, este nevoie de o investiție de supervizare, apoi urmează un proces în care testezi, să vezi dacă ceea ce ai învățat funcționează.

Cornel Dărvășan: Cum credeți că se va impune coachingul în România, dat fiind faptul că este o profesie liberală nouă?

Daiana Stoicescu: Tot mai multe persoane sunt pline de interes față de acest proces numit coaching. În România, coachingul se va infiltra prin intermediul rezultatelor. Va depinde de fiecare de cât de mult își permite fiecare să acceseze resursele de a se întâlni cu el însuși. Te uiți la diferite obiceiuri pe care le ai, îți verifici niște percepții, investighezi etc. Deci, rezultatele vor face ca profesia de coaching să crească.

Cornel Dărvășan:Cum vi se pare proiectul Legal Point?

Daiana Stoicescu: Proiectul Legal Point este un proiect ambițios. Ca formă de tipar mi se pare extraordinar, în ansamblu, este un produs premium și cred că este neapărat necesar ca profesiile liberale care vor să comunice la un nivel excelent să-și caute loc între paginile revistei dumneavoastră.

Go to coaching was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Daiana Stoicescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Daiana Stoicescu

Daiana Stoicescu

Este Executive Coach, cu experiență de peste un deceniu în comunicare, etichetă, în business și coaching. Lucrează cu antreprenori, leaderi, manageri și echipele lor și îi ajută să își atingă potențialul maxim. Deține certificări în coaching executiv, leadership transformațional și certificarea de Professional Certified Coach (PCC) acordată de catre Federația Internațională de Coaching (ICF) - organizația globală nr.1, care reglementează profesia de coach la nivel internațional. Este membru fondator în Consiliul Director al Capitolului Local al Federației Internaționale de Coaching, unde se ocupă de comunicarea ICF Romania, cu intenția de a crește notorietatea profesiei de coach la nivel național.
A mai scris: