Ghidul de informare privind bunurile culturale mobile recuperate de Poliția Română în perioada 2000-2015

1 dec. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 834

Despre

  • 15 ani de activitate
  • 56.218 de bunuri culturale recuperate
  • În valoare de aproximativ 4.000.000 de euro
  • Consultați Ghidul în format digital

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Lansarea Ghidului de informare, activitate organizată de Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, în parteneriat cu Fundația Collegium XXI, însumează 15 ani de muncă asiduă împotriva traficului cu obiecte de patrimoniu, a anunțat Poliția Română printr-un comunicat de presă.

Acest ghid reprezintă încununarea muncii depuse de specialiștii Poliției Române – care au cooperat, în unele cazuri, cu omologii lor din alte țări ale lumii – concretizată prin recuperarea a mii de obiecte de cult, care fac parte din patrimoniul cultural național și care au fost identificate pe piața neagră.

Performanțele notabile ce reies din paginile aceste lucrări s-au datorat, în primul rând, profesionalismului specialiștilor pe linia protejării patrimoniului cultural național, a efortului permanent în perfecționarea lor la standarde internaționale, precum și a unei foarte bune cooperări cu reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din întreaga lume.

În 15 ani de activitate, cuantumul celor 56.218 de bunuri culturale, recuperate de polițiștii români, se ridică la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro. Numai în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au recuperat aproape 13.000 de bunuri culturale.

Ghidul de informare privind bunurile culturale mobile recuperate de Poliția Română în perioada 2000-2015 va fi donat Bibliotecii Naționale a României, precum și altor instituții culturale din țară.

Ghidul poate fi accesat în format digital aici.

Exemple de acțiuni ale Poliției Române de recuperare a bunurilor culturale:

La data de 30 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au  efectuat 6 percheziții în județele Bistrița – Năsăud și Cluj.

Activitățile au vizat persoane bănuite de infracțiuni în dauna patrimoniului cultural național și infracțiuni în legătură cu serviciul.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 500 de bunuri arheologice, respectiv monede, unelte și arme antice din fier și bronz, vase ceramice, inele, brățări care ar proveni din detecții neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum și patru detectoare de metale, deținute fără respectarea prevederilor legale.

Totodată, polițiștii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame și unelte, datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului național, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe raza județului Bistrița – Năsăud.

La data de 20 octombrie 2014 polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., au efectuat 15 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Prahova, Argeș, Constanța și Vrancea, la persoane bănuite de operațiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural.

Acțiunea a vizat 11 persoane cu vârste între 30 și 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deținut și comercializat pe internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în situri arheologice situate în județele Timiș și Caraș-Severin.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 2.267 de monede arheologice, mai multe fragmente ceramice, vârfuri de sulițe din metal, un topor din bronz, un detector de metale, precum și 6 unități de calculator, 1 laptop și 3 tablete.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

Sursa informației este Poliția Română (www.politiaromana.ro).

👍Vezi și: Combaterea traficului ilegal cu bunuri aparținând patrimoniului cultural

Ghidul de informare privind bunurile culturale mobile recuperate de Poliția Română în perioada 2000-2015 was last modified: noiembrie 26th, 2015 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter