Ghidul CSM privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media (forma consolidată)

2 feb. 2016
Vizualizari: 9014

Despre

  • Dispoziţii generale. Structurile de comunicare și purtătorul de cuvânt
  • Reguli aplicabile în procesul penal, în faza de urmărire penală, în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, în procedura de cameră preliminară şi judecată
  • Reguli aplicabile în faza de judecată a procesului penal
  • Reguli aplicabile în procesul civil lato sensu
  • Reguli aplicabile în procedurile disciplinare care îi vizează pe magistraţi

Secțiunea 4. Reguli valabile în faza de executare

Art. 44 – Pentru a nu prejudicia reintegrarea în societate a persoanelor condamnate, după executarea hotărârii nu vor fi furnizate informații în legătură cu infracțiunea comisă anterior, cu excepția cazului în care persoanele condamnate au consimțit în mod expres la divulgarea identității lor ori acestea sau faptele lor sunt din nou de interes public.

Capitolul III. REGULI APLICABILE ÎN PROCESUL CIVIL LATO SENSU

Art. 45 – În cadrul procesului civil, întrucât litigiul privește doar raporturile dintre părți, caracterul public al informațiilor care rezultă din activitatea de judecată este mai puțin pronunțat și ca atare interesul publicului este mai redus. De aceea, dreptul la respectarea vieții private și de familie poate determina limitări importante ale accesului reprezentanților mass-media la aceste informații.

Art. 46 – (1) În materia contenciosului administrativ și contravențional, precum și în alte cauze în care există un interes public, reprezentanții mass-media pot consulta, la cerere, dosarele și pot obține copii din acestea. Prin raportare la prevederile art. 45, consultarea dosarelor și eliberarea de copii ale actelor și hotărârilor din celelalte dosare sunt limitate, solicitările reprezentanților mass-media fiind evaluate cu mai multă exigență.

(2) Până la fixarea primului termen de judecată, reprezentanții mass-media pot consulta doar cererea de chemare în judecată, acestora neputând să le fie eliberate copii ale actelor aflate la dosarul cauzei.

Art. 47 – Solicitările privind comunicarea de informații, consultarea dosarelor, eliberarea de copii din acestea și accesul în ședințele de judecată se soluționează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Capitolului II, Secțiunea 1 și respectiv Secțiunea 3 din prezentul Ghid, ținând cont de specificul procesului civil. În situația dosarelor soluționate irevocabil, respectiv definitiv, în cazul cererilor formulate după intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cererile de consultare a dosarului și eliberare de copii din acesta se aprobă de purtătorul de cuvânt, cu consultarea președintelui instanței, respectiv al secției la care dosarul este arhivat.

Art. 48 – Nu pot fi eliberate reprezentanților mass-media copii sau extrase din actele și hotărârile având obiectele menționate la art. 6 lit. b), c) și d) din dispozitivul Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 308 din 5 martie 2009 privind derularea proiectului Jurindex[15], precum și obiectele corespondente care rezultă din reglementarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările și completările ulterioare.

Capitolul III1. REGULI APLICABILE ÎN PROCEDURILE DISCIPLINARE CARE ÎI VIZEAZĂ PE MAGISTRAȚI, PRECUM ȘI ÎN PROCEDURILE VIZÂND ÎNCĂLCAREA NORMELOR DE CONDUITĂ REGLEMENTATE DE CODUL DEONTOLOGIC AL JUDECĂTORILOR ȘI PROCURORILOR ȘI VERIFICAREA CONDIȚIEI BUNEI REPUTAȚII

Secțiunea 1. Reguli aplicabile în procedurile disciplinare

 Art. 481Comunicarea de informații privind procedurile disciplinare ce îi vizează pe magistrați nu trebuie să fie de natură să creeze aparența de afectare a independenței justiției.

Art. 482(1) Comunicarea din oficiu a informațiilor de către Inspecția Judiciară se poate realiza doar la momentul sesizării secției corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acțiunii disciplinare.

(2) Aspectele comunicate din oficiu, potrivit alin. (1), pot viza doar faptul exercitării acțiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acțiunea disciplinară și o prezentare sintetică a acestei fapte.

(3) Anterior sesizării secției corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acțiunii disciplinare, comunicarea de informații se poate realiza de către Inspecția Judiciară numai la cererea persoanelor interesate, în condițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Secțiunea 2. Reguli aplicabile în procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor și verificarea condiției bunei reputații

Art. 483Comunicarea, din oficiu, a informațiilor referitoare la procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor și verificarea condiției bunei reputații, se realizează doar de către secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Dispozițiile art. 481 se aplică în mod corespunzător.

Capitolul IV. DISPOZIȚII FINALE

Art. 49 – Recomandările din prezentul Ghid se valorifică în:

  • fișele postului aferente personalului din cadrul structurilor de comunicare și a purtătorului de cuvânt, prin individualizarea atribuțiilor specifice în domeniul informării publice și relațiilor cu presa;
  • instrucțiunile și procedurile de lucru interne ale structurilor de comunicare din cadrul CSM, instanțelor și parchetelor.

Art. 50 – Prezentul Ghid intră în vigoare în termen de 15 zile de la data aprobării sale prin Hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dată de la care se abrogă Hotărârea Plenului CSM nr. 277 din 13.04.2006, de aprobare a Ghidului de bune practici pentru cooperarea între instanțe, parchetele de pe lângă acestea și mass-media și Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 542 din 5 iunie 2008, de aprobare a Ghidului de bune practici pentru cooperarea între purtătorul de cuvânt al CSM, omologii acestuia de la instanțele și parchetele de pe lângă acestea și mass-media.

Art. 51 – Prezentul Ghid se publică pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii și se comunică instanțelor, parchetelor și instituțiilor de presă din România.


[15] Adopție, contestare paternitate, contestare recunoaștere paternitate, deschidere procedură adopție, divorț prin acord, divorț, dezvăluirea identității părinților firești, nulitate căsătorie, plasament de urgență, prelungire încredințare pentru adopție, recunoaștere paternitate, revocare încredințare pentru adopție, stabilire domiciliu minor, stabilire paternitate, tăgadă paternitate, civil – punere sub interdicție; proprietate intelectuală – brevete de invenții.

Ghidul CSM privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media (forma consolidată) was last modified: februarie 1st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: