Gheorghe Buta: Fiducia și administrarea bunurilor altuia. Petre Piperea, Cătălin Antonache, Alexandru Dimitriu, Mirela Piperea, Irina Sorescu, Alexandru Rățoi: Noul Cod al insolvenței. Ioan – Laurențiu Vedinaș: Statutul polițistului local

12 iun. 2017
Vizualizari: 1193
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Gheorghe Buta:  Fiducia și administrarea bunurilor altuia

Gheorghe Buta: Fiducia și administrarea bunurilor altuia

Gheorghe Buta: Fiducia și administrarea bunurilor altuia

Monografia Fiducia și administrarea bunurilor altuia, reluând și dezvoltând unele studii și articole ale autorului pe aceste teme, nu își propune o analiză exhaustivă și completă a celor două instituții, ci, mai curând, având în vedere specificul și formatul colecției în care apare, se dorește a fi doar o introducere în studiul acestora și un instrument util pentru cei care – doctrinari sau practicieni ai dreptului – doresc să aprofundeze instituția fiduciei și/sau pe cea a administrării bunurilor altuia.

Inițiativa introducerii fiduciei și a administrării bunurilor altuia în dreptul civil român este lăudabilă, dat fiind faptul că ele s-au conturat și afirmat ca instituții de drept dinamice și foarte utile în dreptul contemporan, găsindu-și locul în cele mai moderne reglementări. Din păcate, distanța dintre intenția legiuitorului român, lăudabilă, și rezultatul concret obținut prin textele adoptate este prea mare și transformă reglementarea românească într-una greu și rar aplicabilă, spre deosebire de reglementările care au inspirat-o.

Analiza fiecăreia dintre instituțiile examinate este făcută distinct, prezentând specificul și individualitatea acestora, dar semnalandu-se, de fiecare dată când este cazul, legăturile dintre ele, întrepătrunderea reglementării și influența reciprocă, aspecte ce vin să justifice, de altfel, abordarea ambelor instituții în prezenta lucrare.

Monografia nu scăpa din vedere nici normele de drept internațional privat privind fiducia, evidențiind, pe de o parte, sursa de inspirație pentru textul de lege din Codul civil român, Convenția de la Haga privind legea aplicabilă trust-ului și recunoașterii acestuia din 1 iulie 1985, și, pe de altă parte, experiența altor sisteme de drept la întâlnirea cu trust-ul.

Având în vedere că instanțele române nu au avut încă oportunitatea să creeze jurisprudență internă cu privire la cele două instituții, o resursă valoroasă o reprezintă jurisprudența din sistemul de drept francez și din cel canadian (Québec), care a fost selectată, tradusă în limba română și redată la finalul monografiei.

Tot la finalul monografiei sunt prezentate mai multe exemple, din practica notariala și avocațială, de contracte de fiducie sau care conțin și clauze fiduciare, care, deși nu sunt ,,contracte model” sau ,,contracte tip” (ar fi și greu de alcătuit așa ceva având în vedere diversitatea de nebănuit pe care o pot îmbrăca asemenea contracte), pot sluji ca punct de plecare pentru cei interesați în redactarea sau studierea unor asemenea acte juridice.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Petre Piperea, Cătălin Antonache, Alexandru Dimitriu, Mirela Piperea, Irina Sorescu, Alexandru Rățoi: Noul Cod al insolvenței

Petre Piperea, Cătălin Antonache, Alexandru Dimitriu, Mirela Piperea, Irina Sorescu, Alexandru Rățoi: Noul Cod al insolvenței

Petre Piperea, Cătălin Antonache, Alexandru Dimitriu, Mirela Piperea, Irina Sorescu, Alexandru Rățoi: Noul Cod al insolvenței

Ghid practic al legii cu impact macroeconomic asupra mediului de afaceri

Context legislative
Mult-așteptatul „Cod al insolvenței”, adoptat inițial prin ordonanța de urgență și declarat neconstituțional din cauza adoptării sale sub forma unei ordonanțe de urgență, a fost votat de parlament și publicat în Monitorul Oficial nr. 466/2014 sub denumirea de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență care… nu este un cod în adevăratul sens al cuvântului, întrucât ar fi fost necesară parcurgerea unei proceduri prealabile (adoptarea unor Teze, prin hotărâre a Guvernului). De altfel, proiectul inițial preconiza nu un cod, și nici măcar o lege nou, ci reunirea într-un codex a diverselor reglementări în materie, plus o necesară ajustare sau coordonare a textelor care păreau a fi în divergență (spre exemplu, în actele normative relative la insolvența societăților bancare și a celor de asigurări se vorbea de insolvabilitate în loc de insolvență).

Necesitatea lucrării
Legea nr. 85/2014 își propune o viziune integratoare, incluzând într-un singur corpus normativ legislația generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislația specială, incidența instituțiilor de credit și societăților de asigurare/re-asigurare, reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, reglementarea insolvenței transfrontaliere, a mandatului ad-hoc și concordatul preventiv.

Noul Cod al insolvenței. Note. Corelații. Explicații se impune având în vedere trecerea la un „Cod” al insolvenței ale cărui obiective sunt asigurarea echilibrului intereselor în concurs și eficientizarea procedurii. Instrument de lucru pentru toți practicienii, și nu numai, oferind informații de bază care pot servi drept suport în activitatea judiciară, lucrarea are, de asemenea, natura unui ghid, a unei introduceri pentru specialiștii în alte ramuri de drept.

Din cuprins
• o analiză sintetică a articolelor din noul „Cod” al insolvenței
• corelații cu legislația anterioară și cu cea în vigoare
• analiza noilor dispoziții procesuale
• ample referiri jurisprudențiale
• punerea în discuție a omisiunilor sau a neconcordanțelor prevederilor noului „Cod”
• tabele de corespondență
• index detaliat

Puncte forte
• insolvență analizată din perspectiva practicienilor
• o abordare integrală a Noului Cod al insolvenței
• un instrument de lucru necesar pentru înțelegerea și aplicarea noului „Cod”
• soluții practice în aplicarea noilor prevederi
• explicarea noilor reglementări
• corelarea vechii reglementări cu cea nouă
• valorificarea doctrinei și jurisprudenței anterioare

Despre coordinator
Prof. univ. dr. PIPEREA Gheorghe –prim-vicepreședinte în Consiliul Național de Conducere al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvența din România, profesor dr. al Facultății de Drept din cadrul Universității București, partener fondator al SCĂ “Piperea & Asociatii”.

Despre autori
Petre Piperea-avocat Piperea & Asociații
Cătălin Antonache-avocat Piperea & Asociații
Alexandru Dimitriu-drd., avocat Piperea & Asociații
Mirela Piperea-avocat Piperea & Asociații
Irina Sorescu-avocat Piperea & Asociații
Alexandru Rățoi-avocat Piperea & Asociații

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Ioan – Laurențiu Vedinaș: Statutul polițistului local

Ioan - Laurențiu Vedinaș: Statutul polițistului local

Ioan – Laurențiu Vedinaș: Statutul polițistului local

Prima parte a lucrării de față reprezintă o introducere, în care sunt prezentate conceptele și aspectele cu caracter istoric, privind evoluția legislativă a instituției și a celor care au precedat-o (corpul gardienilor publici și poliția comunitară, în prezent desființate).

În cea de-a două parte se face vorbire despre poliția locală în România, analizând atribuțiile poliției locale, atât cele prevăzute de legea-cadru, cât și de alte acte normative, drepturile și îndatoririle specifice polițistului local, precum și regimul juridic al răspunderii aplicabile acestuia.

Ultima parte este consacrată analizei polițistului local în Uniunea Europeană și în unele state membre ale Uniunii Europene. Am procedat la studierea atât a unor acte juridice elaborate la nivelul Uniunii Europene, cât și a Constituțiilor statelor membre, pentru a identifica dispoziții, de preferință exprese, aplicabile poliției locale.

Gheorghe Buta: Fiducia și administrarea bunurilor altuia. Petre Piperea, Cătălin Antonache, Alexandru Dimitriu, Mirela Piperea, Irina Sorescu, Alexandru Rățoi: Noul Cod al insolvenței. Ioan – Laurențiu Vedinaș: Statutul polițistului local was last modified: iunie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: