MAI propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj

6 aug. 2015
Vizualizari: 3145

Despre

  • Proiect de modificare a Codului penal inițiat de MAI
  • Art. 257 („Ultrajul”) şi art. 279 („Ultrajul judiciar”) NCP
  • Majorarea limitei pedepsei cu două treimi

La inițiativa ministrului afacerilor interne, Gabriel Oprea, MAI a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv art. 257 („Ultrajul”) și art. 279 („Ultrajul judiciar”), în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violente îndreptate împotriva reprezentanților autorității statului.

Conform respectivului proiect, limita pedepsei prevăzute pentru faptele comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, urmează să fie majorată cu două treimi.

De asemenea, proiectul include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcționari publici care îndeplinesc funcții ce implică exercițiul autorității de stat. Această decizie are ca scop înăsprirea pedepselor pentru acest tip de fapte și implicit întărirea autorității celor care reprezintă statul român și ale căror atribuții de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale și aplicării legii.

Protecția prin legea penală asigurată angajaților MAI și celorlalți funcționari investiți cu autoritatea statului reprezintă o garanție a exercitării atribuțiilor ce le revin acestora și nicidecum un privilegiu.

Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie, că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege”, a declarat viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.


Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea | Sursa fotografiei: www.mai.gov.ro

Conform analizelor realizate la nivelul Poliției Române, în anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiției, având în vedere competențele acestuia de reglementare a cadrului normativ și instituțional al sistemului judiciar și al înfăptuirii justiției ca serviciu public.

În continuare, vă prezentăm art. 257 și art. 279 din Cod penal.

Art. 257 Cod penal („Ultrajul”)
Art. 257 prevede: „(1) Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public.

(4) Faptele prevăzute în alin. (1)–(3), comise asupra unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Art. 279 Cod penal („Ultrajul judiciar”)

Art. 279 dispune: „(1) Amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

(2) Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al judecătorului sau al procurorului.

(4) Dispozițiile alin. (1)–(3) se aplică în mod corespunzător și faptelor comise împotriva unui avocat în legătură cu exercitarea profesiei”.

Consultați sursa informațiilor, comunicatul de presă publicat de MAI (www.mai.gov.ro).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
MAI propune sancțiuni mai mari pentru faptele de ultraj was last modified: august 6th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: