Gabriel Adrian Nasui: Drept procesual civil. Partea generală. Andrei Pap: Studii și note de drept contravențional. C.H. Beck: Buletinul Casației nr. 3/2017

17 apr. 2017
Vizualizari: 1059
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Gabriel Adrian Nasui: Drept procesual civil. Partea generală

Gabriel Adrian Nasui: Drept procesual civil. Partea generală

Cornel Gabriel Adrian Nasui: Drept procesual civil. Partea generală

Vechiul Cod de procedură civilă, elaborat după modelul francez, a intrat în vigoare la 1 decembrie 1865 și, deși a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenții legislative, a supraviețuit cu succes vreme de aproape 150 de ani. Desigur că noile realități sociale și economice impuneau cu necesitate adoptarea unui nou Cod de procedura civilă. Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, republicată în 10 aprilie 2015, reprezintă actul de naștere al actualelor reglementări ale procesului civil.

Fără a se constitui într-o critică a actualului act normativ, trebuie observată împrejurarea că deja au fost aduse modificări Codului de procedura civilă prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, prin Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, prin Legea nr. 138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe, precum și prin O.U.G. nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și a unor acte normative conexe.

Nu în ultimul rând, Curtea Constituțională a asanat anumite texte din corpul actualului Cod prin Decizia nr. 473/2013 [art. 659 alin. (3)], prin Decizia nr. 462/2014 [art. 13 alin. (2) teză a două, art. 83 alin. (3) și art. 486 alin. (3)], prin Decizia nr. 558/2014 [art. 142 alin. (1) teză întâi, art. 143 alin. (1) și art. 145 alin. (1) teza întâi], prin Decizia nr. 348/2014 [art. 650 alin. (1)], prin Decizia nr. 485/2015 [art. 13 alin. (2) teza a doua, art. 84 alin. (2) și art. 486 alin. (3)], prin Decizia nr. 839/2015 [art. 493 alin. (5)], prin Decizia nr. 866/2015 [art. 509 alin. (1) pct. 11], prin Decizia nr. 895/2015 (art. 666) și prin Decizia nr. 169/2016 [art. 142 alin. (1) teza întâi și art. 145 alin. (1) teza întâi]. În viitor este posibil să cadă testul de constituționalitate și alte texte ale actualului Cod. Aceasta este însă consecință inerentă a intrării în vigoare a unui act normativ atât de vast și de complex cum este Codul de procedură civilă, pe care realitățile îl supun unor asemenea teste. De remarcat împrejurarea că și jurisprudența este încă la începuturi și că inerenta lipsă a unei jurisprudențe unitare este expresia vie a provocărilor care vin în primul rând pentru practicieni, dar și pentru teoreticieni. Din această perspectivă, lucrarea de față se dorește a fi un instrument de decriptare a noilor realități procedurale, un ghid în primul rând pentru studenții și absolvenții facultăților de drept în luptă cu înțelegerea și interpretarea diverselor instituții de drept procesual civil, inclusiv în situațiile pe care autorii Codului nu le-au întrezărit și cărora, prin urmare, nu le-au dat o dezlegare explicită.

Lucrarea „Drept procesual civil. Partea generală. Curs universitar”, structurată pe 11 capitole, face o radiografie a judecății în primă instanță. Sunt, pe rând, tratate principiile fundamentale ale procesului civil (și posibilele conflicte între aceste principii), condițiile de exercitare a acțiunii civile sau incidentele legate de compunerea și constituirea instanței.
Autorul are în vedere toate ipotezele incompatibilității instanței și remediile puse la dispoziție. Reprezentarea părților în judecată este tratată inclusiv din perspectiva deciziilor Curții Constituționale anterior menționate. O atenție deosebită este acordată competenței instanțelor judecătorești din perspectiva actualului Cod de procedură civilă, diferită de cea din vechea reglementare. Noutățile actualului Cod cu privire la etapa scrisă a procesului civil, prealabilă primului termen de judecată, precum și cu privire la regularizarea cererii de chemare în judecată sunt, de asemenea, abordate într-un capitol distinct. Sunt mai apoi tratate etapa cercetării judecătorești și cea a dezbaterilor, urmate de etapa deliberării și pronunțării hotărârii. Ultimul capitol al Părții generale scoate în evidența structura și efectele hotărârii judecătorești, actul de procedură care finalizează judecata în prima instanță.

Lucrarea se dorește a fi un ghid util celor care doresc în primul rând să se familiarizeze cu dreptul procesual civil, dar și celor deja familiarizați.

.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Andrei Pap: Studii și note de drept contravențional

Andrei Pap: Studii și note de drept contravențional


Andrei Pap: Studii și note de drept contravențional

În prezenta lucrare, autorul și-a propus să selecteze câteva studii juridice, respectiv note de jurisprudență pe care le-a publicat în ultimii 5 ani în Revista de Note și Studii Juridice (RNSJ) și în cadrul cărora a analizat instituțiile juridice care au ridicat probleme mai deosebite în practica judiciară în materie contravențională.

Prima parte a lucrării conține zece studii juridice, revazute și actualizate în funcție de ultimele modificări legislative și optica mai recentă de la nivelul instanțelor de judecată, iar în partea a II-a sunt rezumate și unele hotărâri judecătorești care conțin câte un comentariu aprobativ sau critic, după caz.

Instituțiile juridice analizate prezintă deosebită importantă, cu atât mai mult cu cât și în prezent ele ridică probleme serioase în practică, iar fără a există măcar intenția de a se găsi o rezolvare a problemelor cu pricină, soluțiile nelegale pe care le-au pronunțat unele instanțe de judecată se vor repeta, se vor perpetua, aspect care se va răsfrânge în mod negativ asupra justițiabililor, în primul rând, și mai apoi asupra întregului sistem judiciar.

În sfârșit, mai trebuie precizat ca în cadrul unor materiale au fost expuse și câteva aspecte de drept contravențional comparat, tocmai în ideea de a constitui sursă de inspirație în rezolvarea chestiunilor problematice la care ne-am referit mai sus, prea des întâlnite în practica judiciară națională în materie contravențională din ultimii ani și care nu au primit o rezolvare unitară, dimpotrivă.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

C.H. Beck: Buletinul Casației nr. 3/2017

C.H. Beck: Buletinul Casației nr. 3/2017

C.H. Beck: Buletinul Casației nr. 3/2017

Deciziile de speță publicate în rubrica Jurisprudență sunt structurate astfel:

-Secția de contencios administrativ și fiscal (contencios administrativ) – 1 decizie
-Secția I civilă (dreptul proprietății intelectuale, drept procesual civil) – 3 decizii
-Secția a II-a civilă (drept comercial, drept procesual civil) – 3 decizii
-Secția penală (drept penal, drept procesual penal) – 2 decizii

Revista Buletinul Casației pune la dispoziția cititorilor mai multe instrumente de căutare:

-cuprins – în limbile română, engleză și franceză;

-index alfabetic – cu trimitere la numărul de ordine al deciziilor;

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Gabriel Adrian Nasui: Drept procesual civil. Partea generală. Andrei Pap: Studii și note de drept contravențional. C.H. Beck: Buletinul Casației nr. 3/2017 was last modified: aprilie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: