Frumusețea este dată de un principiu – al aflării adevărului

22 feb. 2019
Vizualizari: 1768

Nicolae Cîrstea: 8 februarie 2019, Craiova, a V-a ediție a Conferinței naționale de Drept penal al afacerilor – suntem împreună cu un membru de bază al echipei Revistei române de drept penal al afacerilor și al Conferinței de Drept penal al afacerilor. Doamna Elena Hach, procuror – cum se vede această conferință, cum se vede Revista română de drept penal al afacerilor în acest prim an de la apariție, respectiv de la desfășurarea conferințelor?

Elena Mach: În primul rând, vă mulțumesc pentru calificativul pe care mi l-ați dat – membru de bază. Mă simt chiar onorată. Vreau să vă spun că mă simt ca într-o echipă. Îmi place foarte mult lucrul în echipă și, de altfel, funcția de procuror presupune întotdeauna să știi să lucrezi în echipă. Chiar mă simt ca acasă în acest grup și pentru asta vă mulțumesc.

Din punct de vedere al nivelului, al conferințelor deja organizate, la care am avut șansa să particip, vă pot spune că sunt, într-adevăr, interactive, reușesc să suscite interesul, se simte atenția și se simte dorința participanților din sală de a audia cât mai multe subiecte de genul acesta. Pe de altă parte, sunt onorată că am reușit să diseminez niște informații, care până în acest moment nu au fost cunoscute publicului, compus din avocați – și nu numai. Aceste informații le-am prezentat cu ajutorul dumneavoastră, poate, într-o primă audiție. Și îmi doresc să continui această tradiție, tocmai pentru ca acest sector de nișă pe care l-am prezentat – și este vorba, evident, de activitatea Unității de Informații Financiare a României – să nu mai fie un subiect de nișă; să devină un subiect accesibil aproape tuturor.

În ceea ce privește Revista română de drept penal al afacerilor, este o publicație dorită, era o publicație așteptată de piața de specialitate românească; este clar că astfel de conferințe organizate ajută foarte mult și la mediatizarea acestei reviste și este clar că proiectul pornit este unul de succes și va fi în continuare de succes.

Nicolae Cîrstea: Care este valoarea adăugată pe care o aduce un speaker procuror la aceste conferințe și evenimente la care participă, pentru audiență?

Elena Hach: Valoarea adăugată?! M-ați dus cu gândul la TVA, ca să fac o mică glumă. În primul rând, este un plus de valoare pe care îl obține procurorul-speaker. El reușește să intre în contact cu o masă de oameni, într-un alt mod decât reușește să intre în contact atâta vreme cât își exercită funcția de bază, și anume aceea de procuror, fie la unitatea de parchet, fie în fața instanței de judecată. Plusul de valoare pe care-l aduce procurorul care vorbește este acela că, informațiile pe care el le-a dobândit la un anumit moment cu greu reușește să le disemineze unor colegi, care probabil nu ar fi avut această șansă dacă procurorul care vă vorbește nu ar fi fost adus în fața lor.

Nicolae Cîrstea: Cu ce îmbunătățește activitatea procurorului faptul că interacționați cu o masă atât de largă de colegi, avocați în special?

Elena Hach: Știți cum? Orice funcție – că este de procuror, că este de judecător, în general discutăm de funcții de magistrat – trebuie să fie în primul rând guvernată de un principiu: umanismul. Umanismul înseamnă, dacă coborâm la un asemenea nivel, și interacțiunea aceasta, la un asemenea nivel. Să știi să interacționezi cu oamenii, având în vedere calitatea lor, să știi să dezvolți un dialog – și iată că asta poate să facă un procuror speacher la astfel de conferințe. Îmi doresc ca și alți colegi să aibă această experiență, să învețe exact ce înseamnă umanitatea. Înseamnă în primul rând, un dialog social; înseamnă să simți nevoia omului din sală, să răspunzi la nevoile lui. Și cred că acest lucru am reușit să-l fac și azi, alături de dumneavoastră.

Nicolae Cîrstea: Care credeți că este atributul cel mai important al unui jurist, pentru a fi un bun procuror?

Elena Hach: În primul rând, trebuie să fie om. Nu poți să fii procuror și să aplici legea, să aperi interesele generale – așa cum spune textul constituțional – dacă nu ești o ființă umană desăvârșită. Ca să fii procuror – trebuie s-o spun – trebuie să fii mai mult decât un simplu om. Deci să fii om, în primul rând, și în al doilea rând să știi ce înseamnă textul constituțional și să-l aplici în litera, dar și în spiritul lui.

Nicolae Cîrstea: Dacă Elena Hach n-ar fi fost procuror, ce ar fi fost?

Elena Hach: Ar fi fost avocat. Avocat este din 1995, dar este avocat pe tabelul incompatibililor, având în vedere funcția de procuror pe care o exercită, așa cum am spus, de 24 de ani. Probabil asta aș fi fost. Mi-a plăcut foarte mult interacțiunea cu sistemul judiciar și mi-am dorit să fac acest lucru, așa cum am spus, în fața instanței de judecată. Dar, la acest moment sunt procuror, îmi exercit funcția, spun eu, cu onestitate și cu credință, așa încât… așa stau lucrurile.

Nicolae Cîrstea: Care este frumusețea profesiei dumneavoastră, aceea de procuror?

Elena Hach: Frumusețea este dată de un principiu – al aflării adevărului. Din momentul în care afli adevărul, oricum este el – că este greu de suportat sau de acceptat – tu, ca magistrat, știi că ți-ai făcut datoria.

Nicolae Cîrstea: Unde sunt cele mai importante diferențe între procuror și judecător?

Elena Hach: Diferențele nu le-aș vedea din punct de vedere strict al legii procesual-penale; și nici nu e cazul să discutăm. Ci discutăm din punct de vedere sentimental, din punct de vedere emoțional – emoția pe care o simte procurorul poate este, uneori, mult mai mare decât cea pe care o simte judecătorul. Emoția pe care o simte procurorul când are în față un caz de omor cu autorul neidentificat; un caz, să spunem, de minor violat; un caz de partener într-o relație bine constituită, care a fost agresat fizic – aceasta este emoția (…).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Frumusețea este dată de un principiu – al aflării adevărului was last modified: februarie 22nd, 2019 by Elena Hach

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice